In noiembrie 2011 mama mea a decedat.Suntem 3 frati din care: 1 (unul) stabilit in Germania - mi-a trimis procura de preluare a succesiunii de catre mine, 1 sora cu handicap psihic - am instituit curatela pentru preluarea mostenirii si eu al treilea copil care ma si ocup de 3 ani de mama si de sora mea cea bolnava.
Intrucat nu am dispus de banii necesari suucesiunii, fac eforturi financiare sa rezolv in acest an. Fratele din Germania nu este interesat de mostenire intrucat a beneficiat de ajutor financiar la stabilirea peste hotare, iar sora mea bolnava a avut pana acum o pensie de handicap de 460 lei.
Asadar ce taxe trebuiesc achitate la aproape doi ani de la deces pentru preluarea succesiunii ?! Mostenirea consta intr-un apartament de 4 camere in zona de sud-est a Bucurestiului, fara imbunatatiri.
Succesiunea dezbatuta pe cale notariala presupune ca si costuri un impozit de 1% din valoarea masei succesorale si onorariul notarial. La stabilirea valorii masei succesorale se va avea in vedere grila notarilor publici privind valoarea imobilelor in functie de localizarea exacta a imobilului, materialele de constructie, anul constructiei, etc. Asadar trebuie sa prezentati unui notar actele pe care le detineti pentru a va fae un calcul. Notarul competent este cel in circumscritia caruia a avut ultimul domiciliul defunctul.
Va multumesc pentru raspuns dar, de ce trebuie sa fie notarul din raza domiciliului defunctului?! De exemplu daca locuiesc in s.2 nu pot opta pentru notar in s.5?
Impozitul de 1% se plateste doar daca depasiti 2 ani de la data decesului. daca va grabiti (ati spus ca acest nefericit eveniment a fost in noiembrie) poate reusiti sa incheiati dezbaterea fara a plati aceasta taxa.
Succesiune
buhum
in urma cu 2 saptamani tatal sotului meu a decedat
mama si fratii vor sa inceapa succesiunea,cum se fae aceasta ?
se apeleaza la un notar ?
si pana la ce ... (vezi toată discuția)
Acte pe casa
vali_91
buna ziua asa vrea si eu sa va intreb ceva...daca tatal meu a murit acum 5 ani da maicamea traieste si pe titlu de propietate e trecut el la teren intravilan ... (vezi toată discuția)