avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cat costa o succesiune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cat costa o succesiune?

Buna ziua.In 2005 bunicul meu a decedat.Succesiunea nu a fost facuta inca.As vrea sa va intreb cam la ce sume se ajunge cu o succesiune? Poate imi mai dati un sfat:pentru reinoirea contractelor cu cei de la gaz,electrica,apa etc. este nevoie de proprietar,iar in cazul acesta nu se poate face nici un contract.Tin sa mentionez ca mostenitori sunt bunica mea si mama(care nu mai are nici un frate sau sora).Va multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Februarie 2012
Ares-3, moderator
Cel mai recent răspuns: ContSters237818 , utilizator 20:05, 4 Februarie 2012
Valoarea onorariului succesiunii depinde de valoarea masei succesorale. Pe langa onorariu veti plati si un impozit de 1% pentru ca ati realizat succesiunea la mai mult de 2 ani de la deces.
Deschiderea procedurii succesorale se realizeaza la un notar public, care inregistreaza cauza si dispune citarea celor care au vocatie la mostenire.
Se va plati onorariul notarial certificat de mostenitor si taxa OCPI ptr intabulare , toate in raport de valoarea imobilului.
Pentru deschiderea unei succesiuni se completeaza o cerere in care vor fi mentionate urmatoarele: datele de stare civila ale defunctului, numele, prenumele si domiciliul mostenitorilor prezumtivi, bunurile defunctului, cu mentionarea valorii acestora, precum si a pasivului succesoral. Cererea va fi insotita de certificatul de deces care face dovada decesului si a ultimului domiciliu.

Documente necesare pentru deschiderea succesiunii:
Certificatul de Deces
Actele de stare civila (certificate de nastere & certificat de casatorie) - prin care se face dovada calitatii de mostenitor.
Testament (Legat universal sau particular) - daca este cazul
Titlurile de proprietate ale defunctului (contracte de vanzare cumparare, donatie, certificate de mostenitor, etc.) - reprezinta actele de baza ale masei succesorale.
Certificat de atestare fiscala (eliberat de Directia Taxe si Impozite din sectorul in care a fost inregistrat decesul).
Certificat de deschidere a succesiunii (eliberat de Camera Notarilor Publici).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formalitati mostenire cocos44 cocos44 Sunt unicul copil al mamei mele care a decedat de curand;mama este proprietara unica a unui apartament. Va rog sa-mi spuneti care sunt formalitatile ... (vezi toată discuția)
Succesiune...cum trebuie procedat stefan_gheorghe stefan_gheorghe Tatal meu a murit in anul 1972, de atunci nu s-a facut succesiunea. Mama impreuna cu mine si sora mea, vrem sa facem succesiunea pe 1000 mp + casa 3 camere. ... (vezi toată discuția)
Acte pentru deschidere succesiune cosmin201333 cosmin201333 Am aflat in urma cu 2 zile de moartea surorii bunicii mele, care a survenit in decembrie 2013. In conditiile in care parintii si bunicii mei sunt decedati si ... (vezi toată discuția)