avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cedare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cedare mostenire

Buna ziua,
Unul din parinti a decedat-tatal-si au ramas doi frati si mama/sotia.
Ce poate face,fiind in viata,mama cu partea ei de mostenire? :
-o poate ceda -in vre-un fel,si cum?- unuia dintre frati,fara a fi atacata actiunea ei?
-poate cere unul dintre frati sulta de 3/8 din mostenire,si unde:la negociator sau direct in instanta?
-cum poate obtine executarea sultei,daca o obtine?

Va multumesc,
Nicu
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:45, 25 Octombrie 2013
Cu ce are face ce doreste, pt a stii cat are exact va trebui sa dezbateti mostenirea dupa tata.
Poate vinde/ dona/ semna un contract de intretinere cu cine doreste. Orice act se poate ataca, ramane de vazat pt ce motiv si cu ce sanse de reusita. Daca ar fi vb de o vanzare fara clauze si cumparatorul poate face dovada platii pretului, sansele de reusita sunt f mici.
Daca exista intelegere, dezbaterea mostenirii are loc la notar, daca nu, in instanta cu infomare la mediator in prealabil.
Daca nici la mediator nu se ajunge la un acord, iar in instanta se stabileste ca unul sa primeasca sulta, sulta se poate obtine prin executare silita.
Ultima modificare: Vineri, 25 Octombrie 2013
gi-jane2, moderator
Multam,
Cu scuze,a fost dezbatuta succesiunea,de aceea m-am referit la cotele parte,care se afla inscrise pe Certificatul de mostenitor,legalizat de notar..
Insa unul din copii poate fi eliminat din pozitia de mostenitor rezervatar al masei succesorale ce apartine numai sotiei supravietuitoare,adica mamei?
Ultima modificare: Vineri, 25 Octombrie 2013
niccu, utilizator
Practic, da.
Poate vinde altuia toata casa, va da sulta pt cota dvs, iar restul de bani ii da celuilalt sa ia direct casa pe numele lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dezbatuta,solicitare plata sulta dupa 17 ani niccu niccu Buna ziua, Tatal a decedat,au ramas doi frati si mama(sotia).S-a dezbatut succesiunea si acceptat mostenirea,iar acum-dupa 17 ani unul dintre frati cere plata ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! am si eu urmatoarea situatie: parintii au decedat ... carmenfl carmenfl Buna ziua ! Am si eu urmatoarea situatie: parintii au decedat si urmeaza sa facem succesiunea. Aceasta a fost deschisa de fratele meu, eu nu am fost de fata ... (vezi toată discuția)
Mostenire si mostenitori Carmen Dumitrescu Carmen Dumitrescu Sunt 2 frati...parintii au decedat,mama in 1995 si tata in 2011...unul dintre frati locuieste in casa parintilor iar succesiune nu a fost facuta dupa moartea ... (vezi toată discuția)