avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intarziere uriasa reparare lift
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intarziere uriasa reparare lift

intr-un bloc cu 8 etaje , s-a stricat liftul. Pentru cei de la etajele superioare este greu de urcat mai ales ptr oameni bolnavi sau cu afectiuni.
Motivarea administratorului este ca nu toata lumea este de acord sa plateasca reparatia .
Intrebare:
- este obligatorie repararea ?
- administratorul poate face credit la banca pentriu suma necesara si apoi distribui costul pe locatari?
- este posibil a trage la raspundere administratia in caz de cutremur sau incendiuy pentru punerea in pericol a locatarilor prin nerepararea liufrtului?
-in cazul nerepararii liftului , poate fi considerata modificarea parametrilor conmstructivi ai blocului ?
Multumesc,
Octavian B.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:18, 2 Noiembrie 2013
Liftul reprezinta parte comuna
Intretinerea si reparatia partilor comune de constructii si instalatii din imobilul de locuit in comun intra in responsabilitatea asociatiei de proprietari
Administratorul de imobil este angajat al asociatiei de proprietari cu limita de competeta de executie masuri hotarari dispuse de adunarea generala,presedinte si comitet executiv
Administratorul de imobil nu poate face credit la banca,fara acordul asociatiei de proprietari
care este legatura intre cutremur si reparatia liftului ?
Daca liftul este defect nu este utilizabil
Daca este sa fie cutremur se poate strica inclusiv liftul care se afla in stare tehnica normala de functionare

in cazul nerepararii liftului , poate fi considerata modificarea parametrilor conmstructivi ai blocului ?


In viziunea dvs in ce mod se modifica "parametri conmstructivi ai blocului "?
Repararea este obligatorie ... la fel si plata de catre toti coproprietarii imobilului.
Va trebui sa actionati asociatia in judecata daca situatia treneaza.
Modificare parametri constructivi = inactivarea oricaror parti sau scoaterea din uz curent pe perioada nedeterminata cu tendinta de permanentizare
Legea 230/2007 , stipuleaza ca este contraventie neluarea masurilor de reparare ascensor ( 3000 RON+ daune )
Se pare ca dvs. cunosteti prev. L230/2007, asa ca ce rost mai au intrebarile puse?
Aplicati legea si gata. Mai mult, tot legea spune ca asociatia poate sa faca imprumuturi pentru efectuarea unor reparatii mai costisitoare, dar va intreb eu, cum este mai bine, sa te imprumuti sa mai platesti si dobanda sau sa se creeze din timp un fond de reparatii, care pus in banca ar putea aduce si oarece dobanda?
In AG a proprietarilor, la ce concluzii ati ajuns? Ati atras atentia com. ex. ca printre atributii este si:
- reglementeaza folosirea, intretinerea, repararea, inlocuirea si modificarea partilor comune, inclusiv cu privire la consumurile aferente proprietatii comune, in conformitate cu actele normative in vigoare ( HG nr. 1588, art. 17, ali. d)).

Am aratat aceasta prevedere pentru ca de prea multe ori vad scrise pe forum, raspunsuri date de conducerea as. prop.: am face... dar de unde bani? Nu sunt bani...
octav1ostef a scris:
- este obligatorie repararea ?

Da. Reparatia liftului este obligatorie tot asa cum este obligatorie reparatia terasei, a instalatiei de apa, a usii de la intrarea s.a.m.d. Dar spre deosebire de celelalte parti sau instalatii comune ce mai pot fi folosite choiar si un pic defecte (infiltratii, pierderi apa...) liftul trebuie oprit efectiv pana la realizarea repartiei pentru ca acesta nu are voie sa functioneze cu defecte.
- administratorul poate face credit la banca pentriu suma necesara si apoi distribui costul pe locatari?

Nu. Administratorul nu poate face imprumut la banca pentru ca nu este liftul sau personal. Proprietarii, in adunarea generala, cu acordul scris al fiecaruia, cu garantarea imprumutului cu fiecare apartament..., ar putea accesa un imprumut la banca. Iata ce prevede L 230/2007 cu privire la acest aspect:
Art. 43. - Pentru lucrări majore cu privire la exploatarea, întreţinerea, repararea, consolidarea, reabilitarea şi modernizarea proprietăţii comune, asociaţia de proprietari poate angaja, în numele proprietarilor şi cu semnătura lor individuală, credite bancare sau orice alte forme de creditare, conform prevederilor legale.

Apoi fiecare banca are conditiile ei de acordarea a creditului.
- este posibil a trage la raspundere administratia in caz de cutremur sau incendiuy pentru punerea in pericol a locatarilor prin nerepararea liufrtului?

In caz de cutremur nu folositi liftul indiferent chiar daca este in stare de functionare. Proprietarii nu trebuie sa traga pe cineva la raspundere pentru ca nu se repara liftul, ci trebuie sa hotarasca in adunarea generala daca este necesara o reparatie costisitoare. Daca e nevoie doar de reparatii obisnuite, intretinerea curenta, acestea se decid de comitetul executiv iar firma cu care exista contract de intretinere a liftului o sa realizeze lucrarile. Daca cei ce conduc asociatia (comitetul executiv si presedintele) nu rezolva problemele asociatiei (inclusiv liftul) faceti adunare generala, discutati si alegeti alti oameni care pot si vor sa rezolve problemele.
Legea 230/2007 , stipuleaza ca este contraventie neluarea masurilor de reparare ascensor ( 3000 RON+ daune )

Conform legii in primul rand proprietarii sunt considerati vinovati si apoi celalti...
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) neluarea de către proprietari, de către asociaţia de proprietari sau de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă a clădirii şi a instalaţiilor comune aferente (ascensor, hidrofor, instalaţii de alimentare cu apă...)

Asadar nu administratorul este capul rautatilor pentru ca administratorul nu poate face o reparatie daca nu decid ori hotarasc ceilalti (proprietari, comitet executiv...)


Alte discuții în legătură

Legea 230 nikoleta_steliana nikoleta_steliana La multi ani in 2015 si sa ne fiti sanatosi si de ajutor! Am o intrebare : s-a modificat Legea asoc.de proprietari? Nu mai este obligatoriu fondul de rulment ... (vezi toată discuția)
Asociația de proprietari AndraB90 AndraB90 Buna ziua . Am si eu o nelămurire. Mama mea este obligată de asociația de locatari sa plateasca o suma de 1700 lei pentru reparațiile de pe bloc . 1700 de ... (vezi toată discuția)
Reparatie lift castelanul castelanul la reparatie lift cheltuiala se imparte pe apartament sau pe nr.de persoane?cum e mai corect ?si daca se poate ,de ce? Ar mai fi ceva-se imparte de la et.2 ... (vezi toată discuția)