avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 164 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Desemnarea reprezentantului salariatilor pe linie de ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Desemnarea reprezentantului salariatilor pe linie de ssm

Buna ziua
Ma intereseaza daca este necesara desemnarea pe linie de ssm a unui reprezentant al salariatilor intr-o firma cu 16 angajati. Mentionez ca exista un lucrator desemnat(inspector SSM), desemnat de catre administrator prin decizie interna.
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 19:35, 31 Octombrie 2013
Art. 57 al (5) din Normele metodologice de aplicare a Legii 319/2006:
(5) În unităţile care au mai puţin de 50 de lucrători, unde nu s-a constituit comitet de securitate şi sănătate în muncă, atribuţiile acestuia revin reprezentanţilor lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii lucrătorilor.
Art. 55. - (1) Reprezentanţii lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii lucrătorilor trebuie să urmeze un program de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată de cel puţin 40 de ore.
Art. 56. - Reprezentanţii lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă sunt consultaţi şi participă, în conformitate cu art. 18 din lege, şi pot desfăşura următoarele activităţi:
a) colaborează cu angajatorul pentru îmbunătăţirea condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă;
b) însoţesc echipa/persoana care efectuează evaluarea riscurilor;
c) ajută lucrătorii să conştientizeze necesitatea aplicării măsurilor de securitate şi sănătate în muncă;
d) aduc la cunoştinţă angajatorului sau comitetului de securitate şi sănătate în muncă propunerile lucrătorilor referitoare la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă;
e) urmăresc realizarea măsurilor din planul de prevenire şi protecţie;
f) informează autorităţile competente asupra nerespectării prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.


Nu tr sa faceti confuzie intre "lucratorul desemnat" si "reprezentantul lucratorilor". La o unitate care are 16 lucratori tr sa aveti cel putin un reprezentant al lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca indiferent de cum este organizata activitatea de prevenire si protectie in domeniu SSM (asumarea de catre angajator, lucrator desemnat sau serviciu extern)

ART. 52
Reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca, definiti conform art. 5 lit. d) din lege, sunt alesi de catre si dintre lucratorii din intreprindere si/sau unitate, conform celor stabilite prin contractul colectiv de munca, regulamentul intern sau regulamentul de organizare si functionare.
ART. 53
(1) Numarul de reprezentanti ai lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor, care se aleg, va fi stabilit prin contractul colectiv de munca, regulamentul intern sau regulamentul de organizare si functionare, in functie de numarul total al lucratorilor din intreprindere si/sau unitate.
(2) Numarul minim prevazut la alin. (1) va fi stabilit dupa cum urmeaza:
a) un reprezentant, in cazul intreprinderilor si/sau unitatilor care au intre 10 si 49 de lucratori inclusiv;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numarul de salariati care trebuie sa aiba curs ssm anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, la un numar de 110 salariati, cati salariati ar trebui sa aiba curs de inspector in domeniul ssm ? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat ssm sau lucrator cu atributii in domeniul ssm? seby14 seby14 Sunt angajat pe un post de arhivar, dar am facut cursuri SSM 80 ore. Care ar fi solutia sa am atributii ssm dar sa raman si cu indatoririle pe care le aveam ... (vezi toată discuția)
Model decizie reprezentant salariati ssm gaby30 gaby30 buna, societatea la care lucrez are un nr. de 15 salariati sunt obligata sa am un reprezentant al salariatilor pe probleme de ssm?daca da pot si cu 4 ore? ... (vezi toată discuția)