avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Numarul de salariati care trebuie sa aiba curs SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Numarul de salariati care trebuie sa aiba curs SSM

Buna ziua!

Va rog sa-mi spuneti, la un numar de 110 salariati, cati salariati ar trebui sa aiba curs de inspector in domeniul ssm ?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:09, 20 Februarie 2015
Inteleg ca va referiti la reprezentantii salariatilor in Comitetul de securitate si sanatate in munca pentru un numar total de 110 angajati ai firmei.
Normele metodologice de aplicare a Legii ssm nr.319/ 2006, aprobate prin HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.60 (1) Modalitatea de desemnare a reprezentantilor lucratorilor in comitetele de securitate si sanatate in munca va fi stabilita prin contractul colectiv de munca, regulamentul intern sau regulamentul de organizare si functionare.
(2) Reprezentantii lucratorilor in comitetele de securitate si sanatate in munca vor fi desemnati de catre lucratori dintre reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor.
(3) Numarul minim al reprezentantilor lucratorilor in comitetele de securitate si sanatate in munca se stabileste in functie de numarul total al lucratorilor din intreprindere/ unitate, dupa cum urmeaza:
a) de la 10 la 100 de lucratori - 2 reprezentanti;
b) de la 101 la 500 de lucratori - 3 reprezentanti;
c) de la 501 la 1.000 de lucratori - 4 reprezentanti;
d) de la 1.001 la 2.000 de lucratori - 5 reprezentanti;
e) de la 2.001 la 3.000 de lucratori - 6 reprezentanti;
f) de la 3.001 la 4.000 de lucratori - 7 reprezentanti;
g) peste 4.000 de lucratori - 8 reprezentanti.
Reprezentantii salariatilor trebuie sa aiba un curs de pregatire in domeniul ssm de 40 de ore. Acestia nu sunt inspectori ssm.
-art.55 (1) Reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor trebuie sa urmeze un program de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 40 de ore, cu continutul minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. A.
(2) Indeplinirea cerintei prevazute la alin. (1) se atesta printr-un document de absolvire a programului de pregatire.
Trebuie sa avem un inspector/expert/specialist cu un curs in domeniul ssm de 80 ore si 3 reprezentanti ai salariatilor cu un curs de pregatire in ssm de cel putin 40 ore ?
NM de aplicare a legii ssm nr.319/ 2006, aprobate prin HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.18 (1) In cazul intreprinderilor si/ sau unitatilor care au intre 50 si 249 de lucratori, angajatorul trebuie sa desemneze unul sau mai multi lucratori ori sa organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire si protectie pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie din cadrul intreprinderii.
(2) In cazul intreprinderilor si/ sau unitatilor prevazute la alin. (1) care desfasoara activitati dintre cele prevazute in anexa nr. 5, angajatorul trebuie sa organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire si protectie.
(3) In cazul in care lucratorii desemnati, serviciile interne de prevenire si protectie nu au capacitatile si aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activitatilor de prevenire si protectie prevazute la art. 15, angajatorul trebuie sa apeleze la servicii externe pentru acele activitati de prevenire si protectie pe care nu le poate desfasura cu personalul propriu.
La numarul de angajati pe care ii aveti (110), trebuie organizat serviciu intern de prevenire si protectie in domeneniul ssm.
anymaryh a scris:

Trebuie sa avem un inspector/expert/specialist cu un curs in domeniul ssm de 80 ore si 3 reprezentanti ai salariatilor cu un curs de pregatire in ssm de cel putin 40 ore ?


In conditiile in care unitatatea nu desfasoara activitati dintre cele prevazute in anexa nr. 5 a NM de aplicare a Leg 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 (nu ati precizat activitatea desfasurata) este corect asa cum vi s-a cerut, un lucrator desemnat avand nivel de pregatire mediu (curs 80 ore in domeniul SSM) si 3 reprezentanti ai lucratorilor care tr sa urmeze un program de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 40 de ore
obiect de activitate : comert, service auto/vulcanizare, transport intern si international

Alte discuții în legătură

Baza legala. va2le3 va2le3 Buna ziua, Unitate cu 160 salariati si un punct de lucru in alt judet cu 92 salariati, un total de 252 salariati. Pentru fiecare locatie prin ... (vezi toată discuția)
Cine poate completa fisele ssm? kra kra Care este articolul din Lege care precizeaza ca fisele de SSM trebuie completate de catre persoanele cu calificare in domeniu? Stiu ca era un articol care ... (vezi toată discuția)
Organizare serviciu de protectia muncii justconsult justconsult Pentru o firma de proiectare cu 310 angajati proiectanti, in care activitatea este preponderent activitate de birou, lucru cu calculatorul si cu termenele ce ... (vezi toată discuția)