avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributii sociale retinute de la angajati si ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributii sociale retinute de la angajati si utilizate in alte scopuri

Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie. Firma la care lucrez se afla in executare silita de catre ANAF de un an de zile (poate chiar mai mult). Dupa cum se stie, in aceasta situatie sumele intrate in conturile firmei sunt distribuite de catre ANAF spre diverse bugete unde firma are datorii – buget de stat, CAS, Sanatate, Somaj. Din datele publicate pe site-ul ANAF trimestrial in legatura cu obligatiile restante la diversele bugete ale firmei, am constatat un lucru care mie mi se pare absolut incredibil: datoriile firmei s-au diminuat uşor la toate capitolele, cu exceptia capitolelor aferente contributiilor retinute din salariile angajatilor. Acestea au crescut, la toate sectiunile (sanatate, CAS, somaj) cu 70% in ultimele 9 luni!!! Deoarece nouă, angajatilor, ni se retin lunar sumele aferernte contributiilor respective, deduc de aici faptul ca ANAF orientează banii respectivi spre alte destinatii (acoperirea datoriilor angajatorului). In aceste conditii, in care contributiile retinute din salariul angajaţilor se duc nu la bugetele aferente, ci catre alte destinatii (asa fiind orientati de catre ANAF), noi, angajaţii, nici macar de asigurare in sistemul public de sanatate nu putem beneficia, desi – repet – ni se retin lunar banii respectivi.
Pe de alta parte, datoriile angajatorului sunt uriase si – in mod evident – nu exista absolut nicio speranta ca acestea sa fie recuperate, mai ales ca – desi se plange ca nu sunt bani iar datoriile sunt enorme – angajatorul utilizeaza majoritatea resurselor financiare pentru plata unor salarii pentru persoane (colaboratori) care - unii dintre ei - nu au mai au nicio legatura cu firma de mai bine de doi ani.
Va rog mult sa-mi spuneti ce pot face in aceasta situatie? Cum s-ar putea recupera banii reţinuţi din salariul angajaţilor care nu sunt viraţi nici la sanatate si nici la pensii? Este legala orientarea sumelor respective catre alte direcţii?
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: alex68 , utilizator 08:57, 4 Noiembrie 2013
1. Art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale :
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă.

2. Art. 303 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, coroborat cu art. 3021 din Codul penal

Art. 303 din Legea nr. 95/2006.- Fapta persoanei care dispune utilizarea în alte scopuri sau nevirarea la fond a contribuţiei reţinute de la asiguraţi constituie infracţiunea de deturnare de fonduri şi se pedepseşte conform prevederilor din Codul penal.

Art. 302. 1din Codul penal - Deturnarea de fonduri
Schimbarea destinaţiei fondurilor băneşti sau a resurselor materiale, fără respectarea prevederilor legale, dacă fapta a cauzat o perturbare a activităţii economico-financiare sau a produs o pagubă unui organ ori unei instituţii de stat sau unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.[]…]”/ ivit legii, sunt de interes public.”

3. Art. 112 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă
Reţinerea de către angajator de la salariaţi a contribuţiilor datorate bugetului asigurărilor pentru şomaj şi nevirarea acestora în termen de 15 zile în conturile stabilite potrivit reglementărilor în vigoare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amendă.

4. In acest caz, puteti sesiza ANAF -ul si/sau Politia - Serviciul de investigare a Fraudelor.
Multumesc. Insa - asa cum spuneam in mesaj - ANAF-ul este, in acest caz , institutia care a directionat banii din contributiile angajatilor catre alte directii. Asadar, ANAF-ul ştie, însă varsă banii în contul altor datorii ale angajatorului. Deci eu aş vrea să ştiu ce pot face în acest caz, când vina o poarta ANAF-ul, şi nu angajatorul. Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii la cas si asigurari de sanatate EddieM EddieM Buna seara, cum pot verifica daca angajatorul la care lucrez a virat contributiile aferente contractului meu de munca la asigurari sociale si la asigurarile de ... (vezi toată discuția)
Contributie somaj serby68 serby68 buna ziua cum se poate afla daca fostul tau angajatorul a virat contributiile pentru somaj, sanatate etc; ce se poate face daca constati ca aceste contributii ... (vezi toată discuția)
Demisia la zi aiuricitm aiuricitm Buna seara Ma poate ajuta cineva cu un sfat??? As vrea sa demisionez conform art. 79 al.8 pentru ca angajatorul nu mi-a platit contributiile la stat din luna ... (vezi toată discuția)