avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributii la CAS si asigurari de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributii la CAS si asigurari de sanatate

Buna seara, cum pot verifica daca angajatorul la care lucrez a virat contributiile aferente contractului meu de munca la asigurari sociale si la asigurarile de sanatate? Suspicionez ca acesta nu mi le-a mai platit de ceva vreme si as vrea sa stiu unde ma pot adresa, unde pot verifica, pentru a nu ma afla in situatia de a nu mai putea beneficia de drepturile de asigurat in sistemul public de asgurari sociale, respectiv in sistemul public al asigurarilor de sanatate.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:30, 8 August 2010
1. Retinerea si nevirarea contributiilor constituie infractiune.

2. Din Legea 19/2000:
Art. 146 - Fapta persoanei care dispune utilizarea în alte scopuri şi nevirarea la bugetul asigurărilor sociale de stat a contribuţiei de asigurări sociale, reţinută de la asigurat, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
Art. 147 - Completarea formularelor tip privind contribuţia de asigurări sociale de către funcţionar cu date nereale, având ca efect denaturarea evidenţelor privind asiguraţii, stagiul de cotizare sau contribuţia de asigurări sociale ori efectuarea de cheltuieli nejustificate din bugetul asigurărilor sociale de stat constituie infracţiune de fals intelectual şi se pedepseşte potrivit prevederilor Codului penal.

3. Din Legea 95/1996:
Art. 303. - Fapta persoanei care dispune utilizarea în alte scopuri sau nevirarea la fond a contribuţiei reţinute de la asiguraţi constituie infracţiunea de deturnare de fonduri şi se pedepseşte conform prevederilor din Codul penal.
Art. 304. - Completarea declaraţiei prevăzute la art. 215 alin. (2) cu date nereale, având ca efect denaturarea evidenţelor privind asiguraţii, stadiul de cotizare sau contribuţiile faţă de fond, constituie infracţiunea de fals intelectual şi se pedepseşte conform prevederilor din Codul penal.

4. Din Legea 76/2002:
Art. 111. - Încălcarea de către angajator a obligaţiilor prevăzute la art. 26 alin. (1) şi la art. 27, constând în sustragerea de la obligaţia privind plata contribuţiilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendă.
Art. 112. - Reţinerea de către angajator de la salariaţi a contribuţiilor datorate bugetului asigurărilor pentru şomaj şi nevirarea acestora în termen de 15 zile în conturile stabilite potrivit reglementărilor în vigoare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amendă.

5. Un jurist va poate spune cum se ajunge la aplicarea celor de mai sus.
6. Va puteti interesa la institutiile respective (Casa de Pensii, Casa de Asigurari de Sanatate si Agentia de Somaj), cu actul de identitate si cu contractul individual de munca din care sa reiasa ca sunteti salariatul firmei pe care o reclamati.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie somaj serby68 serby68 buna ziua cum se poate afla daca fostul tau angajatorul a virat contributiile pentru somaj, sanatate etc; ce se poate face daca constati ca aceste contributii ... (vezi toată discuția)
Demisia la zi aiuricitm aiuricitm Buna seara Ma poate ajuta cineva cu un sfat??? As vrea sa demisionez conform art. 79 al.8 pentru ca angajatorul nu mi-a platit contributiile la stat din luna ... (vezi toată discuția)
Problema cu o societate ce nu a platit contributiile lauricafl lauricafl Am intrat in somaj acum 2 luni. Luna asta a venit calculul acestuia si am avut surpriza ca in loc de 5 ani si 4 luni (cat sunt pe cartea de munca) ca si ... (vezi toată discuția)