avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca

Lucrez la o firma de o perioada mai mare de timp aprox 1 an, si doresc sa imi faca contract de munca. Intrebarea mea este daca se poate face contractul si pe perioada anterioara in care am lucrat la ei? Sau perioada lucrata fara contract nu se mai poate lua in considerare ca vechime in munca?
Se poate cumva recupera acea perioada lucrata? Firma doreste sa imi faca contract de munca
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:09, 17 Noiembrie 2013
1. Sa intelegem ca ati lucrat fara a avea incheiat un c.i.m. pana acum?
Daca da, inseamna ca ti muncit la negru , fapta ce constituie contraventie prevazuta de Codul Muncii.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
...
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....

2. Retroactiv se poate incheia c.i.m. , sub riscul sanctionarii de catre ITM a angajatorului in cazul unui eventual control.

3. Art.16 C.mun. prevede :
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
(4) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

Asadar, pentru a va fi considerata vechime in munca perioada lucrata fara c.i.m. va trebui sa sesizati ITM-ul si/sau instanta de judecata.
Daca se constata ca ati avut raport de munca, atunci angajatorul va fi obligat la incheierea retroactiva a c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca - in cat timp trebuie semnat contractul de munca? alysteel10 alysteel10 Buna seara lucrez la o firma de paza [EDITAT] de 2 saptamani si am o mare retinere ca am citit pe unele forumuri de reclamatii ca sunt `teparii` ... (vezi toată discuția)
Buna. se poate face angajarea de catre angajator fara semnatura mea? Larysutza Larysutza Lucrez la o pensiune de cateva zile,dar nu mi sa dat nici un contract inchiat intre angajator si eu,am dat actele necesare (copie buletin,certificat de nastere ... (vezi toată discuția)