avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare

Am lucrat timp de doi ani, intre 11.09.1979 si 01.10.1981 la I.P.Al Slatina in grupa I de munca. Am adeverinta care atesta acest fapt.
Am discutat cu o persoana de la Casa de pensii si mi s-a explicat ca pentru a primi reducerea de un an la varsta de pensionare ( de la 65 ani la 64 de ani) mai am nevoie de la intreprindere de o alta adeverinta din care sa reiasa ca am lucrat in conditii deosebite de munca acei doi ani( desi la ora aceea nu exista acest termen)
Nu este suficienta adeverinta din care reiese ca am lucrat in grupa I de munca pentru a mi se acorda si reducerea de un an la total vechime in munca?
Cel mai recent răspuns: florin_neagu , utilizator 23:14, 17 Noiembrie 2013
Potrivit actualei legi a pensiilor 263/2010,anii de grupa I-a si a II-a sunt considerati in conditii deosebite,in vederea reducerii varstei standard de pensionare,
Pentru a beneficia de reducerea varstei cu 1 an,trebuie sa aveti minim 6 ani in conditii deosebite.

Legea 263/2010

ART. 158
(1) Perioadele de vechime in munca realizate in grupele I si a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor de pensionare, cu exceptia celor realizate in activitatile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt incadrate in conditii speciale.
(2) Adeverintele care atesta incadrarea persoanelor in fostele grupe I si/sau a II-a de munca sunt valorificate, numai in situatia in care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile intocmite anterior datei de 1 aprilie 2001.


ART. 55
(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, dupa cum urmeaza:
a) conform tabelului nr. 1, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in conditii deosebite de munca;

Tabelul nr. 1

Stagiul de cotizare realizat in conditii deosebite (ani impliniti) Reducerea varstei de pensionare cu:
Ani Luni
6 1
Conditiile sunt speciale.
Imi ajunge adeverinta prin care se specifica faptul ca am lucrat in grupa I de munca sau mai trebuie o adeverinta in care sa se specifice ca am lucrat in conditii speciala?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii pensionare grupa a ii-a de munca herminav herminav Buna ziua, Salariat (30.05.1960) o vechime in munca de 40,7 a lucrat in grupa a II-a de munca 17,8 (1983-2001). Stiam ca pentru grupa II-a se acorda 3 luni ... (vezi toată discuția)
Grupe de munca Constantin 1411 Constantin 1411 Care sunt beneficiile grupelor de munca si ce articol din codul muncii sta la baza acestora (vezi toată discuția)
Cand pot sa ma pensionez ilinico ilinico Sunt nascut la data de 18 mai 1958. Din anul 1976 pana in 2001 am lucrat in grupa I de munca. Din 2001 nu mai sunt in grupa I. Cand pot sa ma pensionez ... (vezi toată discuția)