avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupe de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupe de munca

Care sunt beneficiile grupelor de munca si ce articol din codul muncii sta la baza acestora
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 20:12, 4 Mai 2018
Codul Muncii nu prevede asa ceva.

Legea 263/2010
art.18
Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite sau în condiții speciale se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă, care constituie stagii de cotizare în condiții normale, după cum urmează:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat în condiții speciale de muncă.

.....

art.55
(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, după cum urmează:
a) conform tabelului nr. 1, în situația persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite de muncă;
....
b) conform tabelului nr. 2, în situația persoanelor care au realizat stagii de cotizare în grupa I de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, precum și în situația celor care au realizat stagii de cotizare în locurile de muncă încadrate în condiții speciale prevăzute la art. 30 alin. (1); ....
(1)-STAGIU AFERENT(perioada suplimentara la vechimea in munca):
6 luni/an pentru 1 an grupa I
3/luni/an pentru grupa II

Legea 3/1977

Art.16

Persoanele care au lucrat cel puţin 5 ani în grupele I şi II de muncă au dreptul sa li ia în calculul vechimii în munca, pentru fiecare an lucrat în aceste grupe: un an şi şase luni pentru grupa I sau un an şi trei luni pentru grupa II.

Legea 263/2010

Art.17

(1) Constituie stagiu de cotizare și perioada suplimentară la vechimea în muncă acordată pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, în baza legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv pentru perioadele realizate în condiții speciale și condiții deosebite de muncă;

(2)REDUCEREA VARSTEI STANDARD DE PENSIONARE:

Legea 263/2010

Art.55


(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, după cum urmează:

a) conform tabelului nr. 1, în situația persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite de muncă;

b)
conform tabelului nr. 2, în situația persoanelor care au realizat stagii de cotizare în grupa I de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, precum și în situația celor care au realizat stagii de cotizare în locurile de muncă încadrate în condiții speciale prevăzute la art. 30 alin. (1);

(3) PUNCTAJ SUPLIMENTAR:

Legea 263/2010

Art.100

Persoanele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupele I și a II-a de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite sau condiții speciale, potrivit legii, beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, după cum urmează:
a) cu 25% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite, potrivit legii;
b) cu 50% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale, potrivit legii.

Legea 263/2010

Art.158


(1) Perioadele de vechime în muncă realizate în grupa a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare în condiții deosebite, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare, cu excepția celor realizate în activitățile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt încadrate în condiții speciale.
(2) Perioadele de vechime în muncă realizate în grupa I de muncă până la data de 1 aprilie 2001 în activitățile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt încadrate în condiții speciale, constituie stagii de cotizare în condiții speciale, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare.
(3) Stagiile de cotizare realizate în grupa I de muncă, condiții speciale și/sau alte condiții de muncă mai mici de 2 ani, se valorifică în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare conform art. 55 alin. (1) lit. a) și tabelului nr. 1.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupa a ii-a de munca nu mai este luata in considerare la calculul virsei standard de pensionare ? latka latka Din textul legii 263/2010, varianta 2018 reies urmatoarele: Articolul 17 (1) Constituie stagiu de cotizare si perioada suplimentara la vechimea in munca ... (vezi toată discuția)
Valorificare grupa munca Gheorghe V. Gheorghe V. Buna ziua, Ce avantaje obtin (stagiul de cotizare/reducere varstei de pensionare) prin valorificarea incadrarii in grupa a-II-a in procent de 75% in ... (vezi toată discuția)
Pensii pentru cei care au lucrat in grupa a ii-a de munca roxana si florin roxana si florin se vehiculeaza ca incepand cu anul 2012 nu se vor mai aplica grupele de munca la iesirea la pensie ( pensie limita de varsta cu grupa ) puteti va rog sa-mi ... (vezi toată discuția)