avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Obligativitatea depunerii rãspunsului la ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Obligativitatea depunerii rãspunsului la întâmpinare într-un litigiu început în anul 2012

Va adresez rugamintea sa imi comunicati ce ar trebui sa fac la momentul in care, la primul termen Ag.Jud. a Fin. Publice a depus INTAMPINARE la cererea de chemare in judecata inaintata de subsemnatul pentru restituirea taxei de prima inmatriculare platita in feb. 2012. (am achizitionat un autoturism fabricatie 2002 din Germania).
Mentionez ca am inaintat cererea de chemare in judecata la Tribunal in dec. 2012, iar primul termen a fost in noiembrie 2013. Este nevoie de a depune RASPUNS LA INTAMPINARE? Am citit unele opinii de acest gen.
Va rog sa imi explicati daca ar trebui sa intreprind ceva in acest sens, in conditiile in care peste cateva zile voi avea al doilea termen (la primul termen mi-a fost inmanata INTAMPINAREA, a fost chemata in garantie DIR. GEN. A FINANTELOR PUBLICE de catre Ag. Jud. A Fin. Publ., iar eu am completat dosarul in timpul sedintei, la cererea presedintelui de sedinta: traducerea contractului de vanzare cumparare din lb. germana, taxa judiciara de timbru de 39 lei). PRESEDINTELE DE SEDINTA a afirmat in timpul sedintei, dupa ce am depus documentele solicitate de domnia sa, ca acum dosarul meu este complet.
Va rog sa imi oferiti un sfat. VA MULTUMESC FOARTE MULT. (nu am angajat un avocat la inceputul procedurii).

MAI ADAUG URMATOARELE:
-am parcurs procedura prealabila de solicitare a restituirii la FINANTE, primind (fireste !!!) raspuns negativ;
-nu am angajat avocat pentru initierea actiunii in justitie, dar daca credeti ca ar fi necesar, data fiind situatia mea de acum, as face-o la acest stadiu procesual (urmeaza peste cateva zile AL DOILEA termen);
-am citit undeva pe FORUM ca este obligatoriu a raspunde la INTAMPINARE in termen de 10 zile, ori eu nu am facut asta (in INTAMPINARE FINANTELE solicita sa nu imi fie admisa cererea si argumenteaza pe 5 pagini ca taxa de prima inmatriculare este legala si ca eu nu am dreptul sa mi se restituie aceasta taxa in valoare de 7400 lei, deoarece am beneficiat, vezi-doamne, de inmatricularea autoturismului);
-eu am inteles, din documentarea facuta anterior demararii procedurii de restituire, ca petentul trebuie doar sa solicite in scris de la FINANTE restituirea taxei, cerere care-i va fi respinsa, iar apoi sa se adreseze instantei competente de contencios administrativ cu o cerere de chemare in judecata la care sa anexeze documentele de identificare ale sale si ale autoturismului, alaturi de dovada platii taxei de prima inmatriculare, dovada platii taxei de timbru si a timbrului judiciar, traducerile documentelor din limba tarii in care a fost inmatriculat prima oara autoturismul, iar pana la final chiar daca nu se va prezenta, daca dosarul este complet, va avea castig de cauza, obtinand hotararea de restituire a taxei de prima inmatriculare, impreuna cu dobanda aferenta, taxa fiind recunoscut nelegala;
-la acest moment sunt ingrijorat si oarecum regret ca nu am angajat un avocat, insa in dec. 2012 chiar nu dispuneam de fonduri;
-astept opiniile si sprijinul d-voastra...!
Cu deosebita consideratie, A.L.

[Mesaj editat - 2.6 din regulament: In forum nu se stabilesc relatii profesionale intre cel care intreaba si cel care raspunde, cererile si ofertele de consultanta (fie ele si pro bono) se fac numai prin intermediul mesageriei private.]
Ultima modificare: Marți, 26 Noiembrie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 12:09, 28 Noiembrie 2013
Vă faceţi probleme acolo unde nu sunt. :)

Dacă am înţeles bine, aţi citit pe forum că trebuie formulat un răspuns la întâmpinare care trebuie comunicat instanţei în termen de 10 zile de la data comunicării întâmpinării. Ei bine, nu trebuie să vă faceţi probleme. Prevederea referitoare la răspunsul la întâmpinare există doar în noul Cod de procedură civilă, act normativ care se aplică numai proceselor începute după data de 15 februarie 2013, data intrării lui în vigoare. Procesul dvs. a început în 2012, deci se va desfăşura potrivit dispoziţiilor vechiului Cod de procedură civilă, unde nu aveam răspuns la întâmpinare. Sigur că, dacă doriţi, puteţi să depuneţi la dosar un asemenea înscris.

La următorul termen, dacă procedura de citare este legal îndeplinită, dacă nu se mai comunică înscrisuri sau dacă s-au comunicat înscrisuri dar nicio parte nu solicită termen pentru a lua cunoştinţă de acestea, precum şi dacă se propun şi se administrează toate probele (probabil numai înscrisuri), dosarul va rămâne în pronunţare. Baftă!
andrei2506 a scris:

Va rog sa imi explicati daca ar trebui sa intreprind ceva in acest sens, in conditiile in care peste cateva zile voi avea al doilea termen (la primul termen mi-a fost inmanata INTAMPINAREA, a fost chemata in garantie DIR. GEN. A FINANTELOR PUBLICE de catre Ag. Jud. A Fin. Publ., iar eu am completat dosarul in timpul sedintei, la cererea presedintelui de sedinta: traducerea contractului de vanzare cumparare din lb. germana, taxa judiciara de timbru de 39 lei). PRESEDINTELE DE SEDINTA a afirmat in timpul sedintei, dupa ce am depus documentele solicitate de domnia sa, ca acum dosarul meu este complet.
Va rog sa imi oferiti un sfat . . . FINANTELE solicita sa nu imi fie admisa cererea si argumenteaza pe 5 pagini ca taxa de prima inmatriculare este legala si ca eu nu am dreptul sa mi se restituie aceasta taxa in valoare de 7400 lei, deoarece am beneficiat, vezi-doamne, de inmatricularea autoturismului);

având în vedere că, art.115 Întâmpinarea va cuprinde :
1. exceptiile de procedura ce paratul ridica la cererea reclamantului;
2. raspunsul la toate capetele de fapt si de drept ale cererii;
3. dovezile cu care se apara impotriva fiecarui capat din cerere; cand va cere dovada cu martori, paratul va arata numele si locuinta lor;
4. Semnatura.

ar în spre binele dvs. să formulaţi scurt şi la obiect un răspuns în scris la Întâmpinare şi să-l depuneţi cu câteva zile înainte de următorul termen fixat, prin serviciul Registratură al instanţei.În acel răspuns: A) pe deoparte, veţi combate cu argumente şi DOVEZI susţinerile pârâtelor, catalogându-le ca fiind netemeinice, nelegale, lipsite de esenţa juridică, chiar pe lângă subiect, că, sunt nedovedibile adică, pure susţineri şi veţi solicita instanţei înlăturarea lor ca fiind un balast nefolositor cauzei etc etc ; B) Pe de altă parte, veţi susţine cu tărie acţiunea dvs. introductivă şi veţi arăta instanţei că DOVEZILE dvs. sunt temeinice, legale, admisibile şi folositoare cauzei. Altfel spus, va trebui să întrebuinţaţi o strategie de convingere a instanţei de admisibilitate a DOVEZILOR dvs. şi de înlăturare totală a pretinselor afirmaţii ale pârâtelor.În final, să îmbinaţi utilul cu frumosul în favoarea dvs.Ar mai trebui să faceţi vorbire despre alte speţe similare cu a dvs. ce deja au primit câştig de cauză, punctul de vedere al Directivei Europene etc etc
Atenţie la ridicarea subtilă de către pârâte a unor posibile excepţii : trebuiesc combătute şi înlăturate cu/prin probele depuse de către dvs.
O zi senină şi să auzim de bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune respinsa pe taxa pe poluare kosmin87 kosmin87 Buna ziua. V-as ruga sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Am un dosar in care incerc sa recuperez taxele pe poluare achitate pentru trei autoturisme. In ... (vezi toată discuția)
Restituire taxa auto 2010? StillS StillS Buna ziua,am si eu o nelamurire si as dori cateva sfaturi din partea celor care se pricep mai bine la chestiuni din astea.Am cumparat recent o masina pe care ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa de poluare Andreea Istrate Andreea Istrate Am platit in 2010 taxa de poluare. Am inteles ca se poate recupera integral. Care este procedura de urmat? Primul pas ar fi comunicarea unei cereri de ... (vezi toată discuția)