avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Taxarea impozitelor pe cladire
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Taxarea impozitelor pe cladire

Buna ziua. Am o problema cu taxarea impozitului pe cladire de la țară.În primavara acestui an am facut succesiunea de moștenire al unui imobil de la țară care este casa părintească ,acum pe acte figuram eu si mama ,(tata a decedat).Trebuia să plătesc impozitu la casa ,la care cei de la primarie îmi spun că cota mea este de 400 ron și că cota mamei este de 340 ron (este vorba de aceeași cladire ,adica o casa simplă de la țară din văiugă). menționez că pe actul de identitate am altă adresă decît cea a imobilului precizat, și mi sa cerut certificat fiscal care să ateste că nu sunt proprietar al imobilului la care am adresa de domociliu. Am dus certificatul fiscal care confirma ca nu sunt proprietarul imobilului unde locuiesc. Nu stiu care e procedura de taxare si nici de ce am atît de plata, în comparație cu vecinii care au de plată 220 ron si maxim 250 ron. Va rog sa ma ajutați pentru ca nu mi se pare ceva în regula cu toată tărășenia asta. Vă mulțumesc anticipat !!
Cel mai recent răspuns: DanaMariaDana , utilizator 16:46, 4 Decembrie 2013
Cereti detalii la primarie. Poate ca aveti de platit pentru o perioada mai lunga decat vecinii.
Toate taxele erau si sunt platite la zi. Dar nu înțeleg cum de mi se cere sa platesc partea mea plus partea mamei pe acelaș imobil ,si chiar fiind specificat pe ,,desfaț
șuratorul,, lor tot aceeasi imobil cu terenul aferent casei. Deci ceea ce înțeleg eu este ca eu platesc 100% partea întreaga si plus partea mamei ,care de fapt este tot aceeași parte pe care o platesc eu. Pe hîrtii doar numele diferă si suma de plată. Nu înțeleg daca un impozit pe cladire se plateste pe cladire sau per persoane care sunt trecute pe extrasul din C.F. ??
Codul fiscal prevede ca:

" Art. 249: Reguli generale

(1)Orice persoană care are în proprietate o clădire situată în România datorează anual impozit pentru acea clădire, exceptând cazul în care în prezentul titlu se prevede diferit.
(2)Impozitul prevăzut la alin. (1), denumit în continuare impozit pe clădiri, precum şi taxa pe clădiri prevăzută la alin. (3) se datorează către bugetul local al comunei, al oraşului sau al municipiului în care este amplasată clădirea. În cazul municipiului Bucureşti, impozitul şi taxa pe clădiri se datorează către bugetul local al sectorului în care este amplasată clădirea.
(3)Pentru clădirile proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinţă, după caz, persoanelor juridice, altele decât cele de drept public, se stabileşte taxa pe clădiri, care reprezintă sarcina fiscală a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinţă, după caz, în condiţii similare impozitului pe clădiri.
(4)În cazul în care o clădire se află în proprietatea comună a două sau mai multe persoane, fiecare dintre proprietarii comuni ai clădirii datorează impozitul pentru spaţiile situate în partea din clădire aflată în proprietatea sa. In cazul în care nu se pot stabili părţile individuale ale proprietarilor în comun, fiecare proprietar în comun datorează o parte egală din impozitul pentru clădirea respectivă."

Cereti sa va calculeze doar pentru partea dvs.
Problema este că mama este plecată din țară (si nu mai vrea sa revină) si toate cheltuielile le suport eu. Si plus de asta pentru o amărîtă de casă făcută din pămînt sa platesc 800 ron impozit este enorm (părerea mea).
Si care ar fi fost situația dacă am fi fost vre-o 5 frați după succesiune si ar locui doar unul în casă să suporte tote (nedreptățile sa le zic) nu cred ca este ceva logic si nici moral.
Ok suntem 5 frați de exemplu ,dar impozitul pe clădire este de 300 ron,ceea ce înseamna ca se înparte la 5 persoane și nicidecum toți 5 sa plateasca 300 ron.

Alte discuții în legătură

Interpretare norma metodologica georgelgica georgelgica Intr-un litigiu in contencios administrativ, in apararea sa parata invoca faptul ca norma metodologica de aplicare a Codului Fiscal completeaza Codul Fiscal in ... (vezi toată discuția)
Impozit pe cladire pascu tavi pascu tavi Am o casa de vacanta, in constructie, conform autorizatiei de constructie din 2010, august, pana in august 2011. In 2010, in toamna, am terminat de ridicat ... (vezi toată discuția)
Impozit pe cladire cu doi proprietari emilia_d emilia_d Buna ziua.Zilele acestea am primit acasa o instintare sa ma prezint la Serviciul finate privid situatia imobilului unde locuiesc.Imobilul este trecut pe actul ... (vezi toată discuția)