avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit pe cladire cu doi proprietari
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit pe cladire cu doi proprietari

Buna ziua.Zilele acestea am primit acasa o instintare sa ma prezint la Serviciul finate privid situatia imobilului unde locuiesc.Imobilul este trecut pe actul de cumparea pe numele ambilor socrii,iar instintarea a fost facuta doar pe numele socrei mele.ajuns acolo mi s-a explicat ca s-a dat o ordonanta in anul 2005,nu mi-a spus numarul,in care se specifica ca dc un imobil are 2 proprietari ambii trebuie sa plateasca impozitul.
Este legal ceea ce se face?Stinti cumva despre ce ordonanta este vb?Si cum se aplica in acest caz impozitul integralpt fiecare persoana sau valoarea se imparte la 2?
Astept raspunsul dvs.Multumesc
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 13:51, 15 Octombrie 2013
Fiecare dintre coproprietari trebuie sa plateasca o parte din impozit corespunzatoare cotei-parti detinute din cladire.
Art 249, alin (4) cod fiscal
(4) În cazul în care o clădire se află în proprietatea comună a două sau mai multe persoane, fiecare dintre proprietarii comuni ai clădirii datorează impozitul pentru spaţiile situate în partea din clădire aflată în proprietatea sa. În cazul în care nu se pot stabili părţile individuale ale proprietarilor în comun, fiecare proprietar în comun datorează o parte egală din impozitul pentru clădirea respectivă.
[ link extern ]

si punctului 20 din normele metodologice :
20. Pentru aplicarea prevederilor art. 249 alin. (4) din Codul fiscal se identifică următoarele situaţii:
a) clădire aflată în proprietate comună, dar fiecare dintre contribuabili au determinate cotele-părţi din clădire, caz în care impozitul pe clădiri se datorează de fiecare contribuabil proporţional cu partea din clădire corespunzătoare cotelor-părţi respective;
b) clădire aflată în proprietate comună, dar fără să aibă stabilite cotele-părţi din clădire pe fiecare contribuabil, caz în care impozitul pe clădiri se împarte la numărul de coproprietari, fiecare dintre aceştia datorând în mod egal partea din impozit rezultată în urma împărţirii.

[ link extern ]
Multumesc mult pentru raspuns.In cazul in care soacra mea este incadrata la Pensie de invaliditate gr.1 o pot scuti de la plata impozitului,sice proceduri trb urmate.
Multumesc
Da, conform art 284, alin 4:
(4) Impozitul pe clădiri, impozitul pe teren şi taxa pentru eliberarea unei autorizaţii pentru desfăşurarea unei activităţi economice nu se datorează de către persoanele cu handicap grav sau accentuat şi de persoanele încadrate în gradul I de invaliditate.
[ link extern ]

Scutirea se acorda numai pentru cladirea folosita ca domiciliu si terenului aferent (art 284, alin 6, alin 7) si incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care depune documentele justificative( art 284, alin 8)

In vederea scutirii soacra dvs trebuie sa depuna la primarie/ directia economica/ compartimentul facilitati fiscale o cerere prin care solicita scutirea de impozite si taxe insotita de urmatoarele acte :
- copie Buletin de identitate sau Carte de identitate
- copie act de proprietate/ certificat de mostenitor
- copie de pe actul care atesta calitatea de beneficiar al facilitatii fiscale: certificatul de
incadrare in grad de handicap I

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lmpozit apartament leinad leinad Buna ziua. Parintii mei nu au intabulat apartamentul cumparat de la ICRAL in urma cu 20 de ani, impozitul venind pe numele tatalui meu, care l-a platit la zi. ... (vezi toată discuția)
Rol fiscal apartament bellefille bellefille Buna seara. Stie cineva sa ne lamureasca de ce in cazul unui apartament dobandit de doi soti ,in timpul casatoriei ,in urma cu 20 de ani si pentru care ... (vezi toată discuția)
Scutirea impozitului pe cladiri ! desprelegi desprelegi Comform legi proprietati si a codului fiscal in vigoare exista o baza legala de scutire a impozitului pe cladire in cazul in care o constructia este noua ... (vezi toată discuția)