Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Nelamuriri Concediu medical

In luna noiembrie am primit preaviz. Ca urmare a unei raceli puternice am intrat in concediu medical, in penultima zi de preaviz. Certificatul medical a fost eliberat de medicul de familie. In aceasta perioada am alunecat in baie si mi-am luxat piciorul. M-am deplasat la medicul ortoped si mi-a eliberat un nou Certificat medical, cu un alt cod de boala cu bifa in casuta initial. Am fost la Casa de Sanatate si mi s-a comunicat ca nu-mi vor plati concediul medical deoarece sunt coduri diferite de boala. Este corect? Ce baza legala au? Ce se va intampla cu preavizul? In prezent sunt tot in concediu medical. Sa inteleg ca mi s-a inchiat contractul de munca?
Cel mai recent răspuns: tea2000 , utilizator 22:47, 22 Decembrie 2013
Este corect ca al doilea certificat sa fie initial, deoarece s-a schimbat codul de diagnostic.
Aratati-le prevederile de mai jos, probabil a fost un angajat nou cel care v-a spus ca nu se poate plati indemnizatia de concediu medical.
Atata timp cat aveti concediu medical, preavizul este suspendat. Acesta se reia din prima zi lucratoare dupa terminarea concediului medical.

Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:

ART. 37
(1) În situaţia în care unui asigurat i se acordã în aceeaşi lunã douã sau mai multe concedii medicale pentru afecţiuni diferite, fãrã întrerupere între ele, indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se calculeazã şi se plãteşte separat, iar plata se suportã conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.
(2) În situaţia în care unui asigurat i se acordã douã sau mai multe concedii medicale pentru aceeaşi afecţiune, fãrã întrerupere între ele, durata lor se cumuleazã, iar plata se suportã conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 . În aceastã situaţie, la calculul indemnizaţiilor pentru certificatele de concediu medical în continuare se menţine baza de calcul determinatã pentru certificatul de concediu medical iniţial.
(3) În situaţia în care unui asigurat i se acordã în aceeaşi lunã douã certificate de concediu medical, care se suprapun pentru o anumitã perioadã, indemnizaţia se calculeazã dupã cum urmeazã:
a) pentru primul certificat de concediu medical, indemnizaţia se va calcula numai pentru zilele cuprinse între data începerii valabilitãţii acestuia şi data începerii valabilitãţii celui de-al doilea certificat medical, iar pentru zilele rãmase peste care se suprapune perioada celui de-al doilea certificat medical se va înscrie în rubrica «Observaţii» a certificatului de concediu medical «Suprapunere cu CM seria .....nr. ..............»;
b) pentru al doilea certificat medical, a cãrui începere se suprapune peste perioada de valabilitate a primului certificat medical, indemnizaţia se calculeazã în mod corespunzãtor, pentru toate zilele cuprinse în perioada de valabilitate a acestuia.
(4) În situaţia în care unui asigurat i se acordã certificat de concediu medical pentru o anumitã perioadã, iar asiguratul doreşte sã îşi reia activitatea profesionalã înainte de expirarea perioadei de valabilitate a certificatului de concediu medical, este obligatorie modificarea acestuia, în mod corespunzãtor, de cãtre medicul prescriptor.
Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Din pacate mi-a fost respins(restituit) la plata cel de-al doilea concediu medical deoarece a fost " acordat pe alt cod de diagnostic decat cel de pe concediul medical initial".
Nu am precizat anterior ca angajatorul se afla in una din situatiile prevazute la art. 32 din oug 158/2005. Sa considere faptul ca a doua problema de sanatate a aparut dupa incetarea activitatii angajatorului? Ce se intampla cu preavizul? Efectiv nu stiu cum sa procedez.
Multumesc!
Da, se platesc doar indemnizatiile calculate pentru certificate initiale emise anterior incetarii activitatii angajatorului.
Atunci preavizul va continua de la data cand a fost acordat al doilea certificat medical initial. Intrucat nu va puteti prezenta la lucru, certificatul medical refuzat la plata poate fi folosit ca motivare pentru absenta dvs. Angajatorul va efectua incetarea CIM si va trebui sa va elibereze adeverinta pentru somaj (Anexa 26).
Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj incepand cu data concedierii trebuie sa va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de 10 zile calendaristice. Aveti dreptul la somaj daca aveti un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
In perioada de somaj puteti avea concediu medical platit de agentia de somaj.
Multa sanatate!
Multumesc frumos pentru raspuns.Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!Totate dorintele dvs.bune sa devina realitate!LA MULTI ANI!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical alexadutu alexadutu o angajata are concediu medical din cm 11.08.2012 -17.08.2012 initial cod diagn 395 , emis de spital si CM 20.08.2012 -24.08.2012 tot initial ... (vezi toată discuția)
Concediu medical mihaela david mihaela david un salariat are 2 concedii medicale in aceeasi luna, acordate de medicul de familie pe coduri de diagnostic diferite , impreuna totalizand 14 zile ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Irmuresan Irmuresan Buna ziua am o dilema am o angajata care mi-a adus 2 concedii medicale pe luna iunie: 1. din 01.06.12 - 26.06.12 - cu cod indemnizatie 05 si cod ... (vezi toată discuția)