avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal

lucrez la o firma cu carte de munca norma intreaga si la o fundatie cu jumatate de norma si cu carte de munca;trebuie sa imi iau in ambele parti concediu pre-natal si post natal sau pot lua unul de la firma si altul de la fundatie;si cu concediul de maternitate trebuie sa l iau de la ambele locuri de munca?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:45, 7 Decembrie 2013
1. OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate prevede:
Art. 33. - Pentru persoana asiguratã care se aflã în douã sau mai multe situaţii prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform prezentei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator.

2. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 72. - (1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.

(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.

(3) Angajatorii plãtitori au obligaţia respectãrii prevederilor art. 1.

3. Asadar, veti purea beneficia de indemnizatia de maternitate de la ambii angajatori.
1. Dupa concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) puteti solicita si concediu crestere copil (CCC).

2. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

3. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie sa suspendati ambele contracte individuale de munca pe perioada de CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate si doi angajatori rodicasuta53 rodicasuta53 Ptr o persoana care lucreaza cu contract de munca de 8 ore la stat si contract de munca de 4 ore la privat unde/cum se calculeaza concediul de maternitate??? ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu pre-post natal Teo-DorA Teo-DorA Nelamurirea mea ar fi urmatoarea: - am doua contracte de munca cu cate 0,5 norma, 1 CIM pe perioada nedeterminata si 1 CIM pe perioada determinta, ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru mama cu doua contracte Budacu Dorina Budacu Dorina Buna ziua, lucrez cu contract pe perioada determinata in invatamant. La 31 august 2016 expira de drept. Am posibiliteatea sa iau un nou post insa tot pe ... (vezi toată discuția)