avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Stiri si noutati legislative din domeniul Legislatiei ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Stiri si noutati legislative din domeniul Legislatiei muncii

Spre deosebire de alte ramuri de drept, dreptul muncii presupune o cantitate mult mai mare de drept pozitiv, de normă propriu-zisă pentru că în afara reglementărilor extrem de numeroase care s-au succedat în ultimul timp, interpretul trebuie să suprapună și norma negociată rezultată din practica negocierilor, respectiv din dispozițiile contractelor colective aplicabile.

Deschidem acest topic si va invitam, asadar, sa postati toate modificarile legislatiei muncii care au aparut sau vor apare si nu pot fi accesibile tututor.

Va rugam sa retineti o regula de baza, aplicabila in acest topic, pe langa dispozitiile Regulamentului general de functionare din Forumul Avocatnet.ro:
- aici se vor posta doar subiecte care contin modificarile ivite in domeniul Dreptului Muncii.

Va multumim anticipat.
================================

In Monitorul Oficial, Partea I nr. 836 din 24.12.2013 a fost publicata Hotărârea nr. 1116/2013 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.352/2010 privind aprobarea structurii Clasificării ocupaţiilor din România - nivel grupă de bază, conform Clasificării internaţionale standard a ocupaţiilor - ISCO 08
.......

6. Anexa se completează cu cinci noi grupe de bază, după cum urmează:
a) După grupa de bază "2424 Specialişti în formarea şi dezvoltarea personalului" se introduce o nouă grupă de bază, cu următorul cuprins:
"
2429 Specialişti în administraţie neclasificaţi în grupele de bază anterioare.";
b) După grupa de bază "3413 Specialişti în domeniul religiei şi asimilaţi" se introduc patru noi grupe de bază, cu următorul cuprins:
"
3414 Personal didactic în învăţământul primar
3415 Personal didactic în învăţământul preşcolar
3416 Instructori şi asimilaţi din învăţământ
3419 Personal în învăţământ neclasificat în grupele de bază anterioare".

Textul HG poate fi vizualizat aici
[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:30, 12 Decembrie 2022
Legislația UE permite angajatorilor să dea afară salariatele gravide, însă numai dacă acest lucru se întâmplă în cadrul unei proceduri de concediere colectivă. Așa a decis CJUE prin hotărârea dată în Cauza C-103/16.

[ link extern ]
Decizia CJUE în cauza C‑429/16 face referire la concedierile colective. În esență, dacă angajatorul vrea să scadă salariile și lucrătorii nu sunt de acord, refuzul urmând să stea la baza încetării contractelor individuale de muncă, vorbim tot despre o concediere colectivă, au apreciat judecătorii.

„Articolul 1 alineatul (1) din Directiva 98/59/CE a Consiliului din 20 iulie 1998 privind apropierea legislațiilor statelor membre cu privire la concedierile colective trebuie interpretat în sensul că o modificare unilaterală de către angajator, în detrimentul lucrătorilor, a condițiilor de remunerare care, în caz de refuz al lucrătorului, conduce la încetarea contractului de muncă poate fi calificată drept «concediere» în sensul acestei dispoziții, iar articolul 2 din această directivă trebuie interpretat în sensul că un angajator are obligația de a iniția consultările prevăzute la acest din urmă articol atunci când are în vedere să efectueze o asemenea modificare unilaterală a condițiilor de remunerare, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute la articolul 1 din directiva menționată, aspect care trebuie verificat de instanța de trimitere”.
www.avocatnet.ro/articol_465...
Hotărârea nr. 937/2018 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată
publicata in Monitorul Oficial nr. 1045 din 10.12.2018


În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, și al art. 164 alin. (1) și (11) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Art. 1. -

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.080 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 12,43 lei/oră.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), începând cu data de 1 ianuarie 2019, pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, fără a include sporuri și alte adaosuri, se majorează de la 2.080 lei la 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 14,044 lei/oră.
Art. 2. -

În aplicarea prevederilor art. 164 alin. (12) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, începând cu 1 ianuarie 2019, toate drepturile și obligațiile stabilite potrivit legii se determină prin raportare la nivelul de 2.080 lei al salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
Art. 3. -

La data prevăzută la art. 1, Hotărârea Guvernului nr. 846/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 950 din 29 noiembrie 2017, se abrogă.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Modificari legislative aduse de OUG 114/2018

art. 65
Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 947 din 22 decembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 4, după alineatul (5) se introduc trei noi alineate, alineatele (6)-(8), cu următorul
cuprins:
(6) O persoană nu poate presta activităţi în regim zilier mai mult de 120 de zile în decursul unui
an calendaristic, indiferent de numărul de beneficiari, cu excepţia zilierilor care prestează activităţi în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităţilor acreditate, precum şi în domeniul viticol, pentru care perioada poate fi de 180 de zile în decursul unui an calendaristic.

(7)Beneficiarul nu poate utiliza o persoana mai mult de 25 de zile calendaristice în mod continuu
în activităţile de tip zilier.

(8)Dacă activitatea depusă de zilier necesită o perioadă mai mare decât cea prevăzută la alin. (7), acesta poate fi utilizat pe bază de contract de muncă pe perioadă determinat

art. 13
(1) Munca necalificată cu caracter ocazional se poate presta în următoarele domenii prevăzute în Clasificarea activităţilor din economia naţională, actualizată:
a)agricultură, vânătoare şi servicii anexe - diviziunea 01;
b)silvicultură, cu excepţia exploatări forestiere - diviziunea 02;
c)pescuit şi acvacultură - diviziunea 03

..........
art.71
(1) Prin derogare de la prevederile art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003- Codul muncii,
republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2019, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică exclusiv domeniilor de activitate prevăzute la art. 66 pct. 1 din prezenta ordonanţă de urgenţă
Buna ziua,
As dori sa ma ajutati si pe mine in legatura cu urmatoarea problema: pana acum luam zilieri ca sa ne ajute la organizarea targurilor si anume dat pliante, ajutat la carat diferite. Totul era legal, platite toate taxele, totul frumos.
Mai nou, acum cu recenta ordonanta a guvernului prin care interzice folosirea zilierilor, nu stim ce solutii sa abordam. Zilieri lucrau 4 zile pe luna, o data la 3-4 luni, in functie de organizarea targurilor.

Multumesc anticipat !

Alte discuții în legătură

Alocatie de stat Makedon Makedon Bună ziua! Am aflat că s-a discutat mărirea alocației de stat pentru copii peste 2 ani. Aș dori să aflu dacă într-adevăr s-a mărit alocația, sau au ... (vezi toată discuția)
Proiect de lege pentru modificarea si completarea o. u. nr. 28/2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala.  Gabriela Monica Ionescu Gabriela Monica Ionescu [b]Somajul s-ar putea prelungi cu 4 luni in cazul in care va fi aprobata propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate.....se impoziteaza, se retine sanatatea?? stephie06 stephie06 Stiam ca nu se impoziteaza indemnizatia de concediu de sarcina si lahuzie, insa contabila mi-a retinut si sanatatea si impozitul, mi-a retinut tot, ... (vezi toată discuția)