avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire, procedura de iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire, procedura de iesire din indiviziune

Buna ziua,

As dori citeva informatii si sfaturi in legatura cu urmatoarea situatie.
Tatal meu a murit in 1995. El a fost unul dintre cei doi mostenitori ai parintilor lui (sora tatalui meu traieste inca). Imediat dupa ce a murit tata, mama a facut la judecatorie certificate de mostenitor pt. mine, pt. sora mea si pt. ea (noi sintem cei trei mostenitori ai tatalui meu) pe jumatate din imobilul parintilor tatalui meu. Invocind ca nu are bani pt. procedura de partaj mama a refuzat sa mergem sa discutam cu sora tatalui meu in legatura cu partajul efectiv al mostenirii. Eu as dori sa facem partajul insa nu stiu daca pot initia procedura de unul singur si nici nu stiu cum sa procedez efectiv. Trebuie sa imi iau avocat si sa deschid proces sau este suficient sa merg la notar? Este necesar sa participe efectiv si ceilalti mostenitori (ma refer inclusiv la sora tatalui meu) sau pot face totul de unul singur? Intreb asta deoarece este foarte probabil sa sa ma lovesc de refuzul de a participa la procedura de partaj atit din partea mamei si sorei mele, cit si din partea sorei tatalui meu.

Mai am si o alta situatie legata tot de o mostenire (de data asta de pe urma bunicilor din patea mamei) dar nu vreau sa mai deschid alta discutie pina cind nu o lamureasc pe aceasta.

Astept sfaturile dumneavoastra!
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: dmisu , utilizator 10:54, 4 Ianuarie 2014
Ce ati putea sa faceti singur la notar daca dvs trebuie sa iesiti din indiviziune fata de restul ?
Va trebui sa apelati la instanta, sa ii chemati in judecata pe mama, sora si matusa.
Veti apela si la un mediator pt a va informa despre avantajele medierii, poate ajungeti cu mostenitorii la un acord pe care sa il prezentati instantei.
Am sa caut un mediator insa problema este ca nu prea va avea ce media din moment ce voi fi doar eu si el. Exista posibilitatea chemarii oficiale la mediator a partilor? As vrea sa pot dovedi faptul ca am dorit mediere, dar ca ceilalti au refuzat acest lucru (sau poate, cine stie, chemati oficial se vor prezenta).

Am descoperit insa o problema in certificatul de mostenitor. Numele tatalui meu e scris corect, dar al meu nu (ca de obicei un "a" este scris cu caciulita devenind "ă"). Trebuie refacut certificatul? Daca da, cum procedez?

Va multumesc pt. rabdare!
La mediator participati dvs pt informare, apoi celelalte parti vor fi invitate la sedinta de mediere, daca nu se prezinta, mediatorul ce conflict sa medieze ? daca partile nu se prezinta, mediatorul va da un certificat pe care il depuneti in instanta.
Pentru rectificarea certificatului mergeti la acelasi notar.
Ultima modificare: Vineri, 3 Ianuarie 2014
gi-jane2, moderator
Va multumesc pt. raspunsurile prompte!

Certificatul a fost intocmit de un notar public. Este foarte probabil ca notarul care a semnat pe certificat sa nu mai fie la mine in oras sau sa imi fie foarte greu (poate imposibil) sa mai dau de el. Voi incerca la un alt notar. Presupun ca se poate, nu? Ma gindesc ca singura diferenta ar fi legata de procedura, care ar fi mai complicata (probabil ca mi se va cere o tona de acte doveditoare dupa care va trebui sa umblu destul de mult).
Revin cu celalta problema de care am amintit la inceput.
Dupa moartea parintilor mamei mele, mama si sora ei (cei doi mostenitori) nu au intocmit actele de succesiune. Imobilul mostenit de ele este pe un teren de 200 mp. Mama locuieste in acest imobil iar sora ei are apartament. Intrebarea mea este urmatoarea: in conditiile in care se face succesiunea si sora mamei doreste partea ei (mama neavind bani sa cumpere partea sorei) va fi mama obligata sa puna in vinzare casa? E clar ca sora are dreptul legal sa iasa din indiviziune, dar cum ramine cu dreptul de proprietate al mamei mele pe jumatatea ei. Poate instanta obliga pe cineva sa isi vinda bunul sau chiar daca respectivul nu doreste acest lucru?
In alta ordine de idei, se poate face iesire din indiviziune in mod direct, prin separarea imobilului cu zid astfel incit cele doua parti sa devina proprietati diferite cu proprietari diferiti? Stiu ca acest lucru este posibil dar eu intreb cu referire la faptul ca terenul este mic (200 mp). Se poate in conditiile acestea?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa parinti dollar_007 dollar_007 Buna ziua, Va cer ajutorul intr-o chestiune mai delicata in care ma aflu. Sunt singur la parinti. Acestia au achizitionat acum 30 ani un apartament in care ... (vezi toată discuția)
Partajarea mostenirii imposibila? alfa19 alfa19 Fratele refuza participarea la partajarea succesorala - deoarece nu doreste aceasta partajare. El are casa si teren in aceeasi localitate cu parintii defuncti, ... (vezi toată discuția)
Succesiune - vanzare fara acordul unuia dintre mostenitori banetti banetti buna ziua.Tatal meu a decedat cu 1 an in urma. Eu si mama vrem sa vindem apartamentul, dar sora mea nu este de acord..Eu am 28 de ani iar sora mea 45 este ... (vezi toată discuția)