avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Administrator imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Administrator imobil

Un administrator (desemnat sau nedesemnat cu procura)al unui imobil poate dobandi dreptul de proprietate prin uzucapiune in cazul in care proprietarul este plecat in strainatate pe o perioada mai lunga (5 -10 ani)?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 10:54, 4 Ianuarie 2014
1-Dobandirea bunului imobil se realizeaza de catre persoana fizica

2-Uzucapiunea sau prescriptia achizitiva, este un mod de dobandire a unui bun proprietatea unui tert sau a altor drepturi reale cu privire la un lucru, prin posedarea neintrerupta a acestui bun in tot timpul fixat de lege,respectiv de 30 de ani,de 10 pana la 20 de ani,in regim de carte funciara,tabulara si extratabulara
Uzucapiunea tabulara este prevazuta de disp L nr 115/1938 art. 27 , care precizeaza că,
în ipoteza în care s-a înscris în cartea funciară un titlu nevalabil, drepturile reale nu vor putea fi dobândite prin uzucapiune, dacă dobânditorul a posedat cu bună credință bunul imobil asupra căruia poartă dreptul, pe o perioadă de 10 ani.

Pentru a se putea dobandi un imobil prin uzucapiunea tabulară,sunt necesare urmatoarele conditii
- existenta unui titlu nevalabil
- existenta unei posesii utile, neviciate
- o posesie de cel puțin 10 ani din partea uzucapantului
- existenta bunei-credinte a posesorului
Monitorul oficial nr. 83/2013 – Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996. noul Cod civil referitor la uzucapiune,
în legătură cu precizarea din Art. 40 din Legea cadastrului, potrivit căreia drepturile reale care pot fi dobândite în temeiul uzucapiunii vor rămâne valabil dobândite, dacă titularul dreptului le-a posedat cu bună-credinţă, potrivit legii, timp de 5 ani de la înscrierea posesiei în cartea funciară.


Codul civi; prevede posibilitatea dobandirii dreptului de proprietate,
în condiţiile legii, prin convenţie, moştenire legală sau testamentară, accesiune, uzucapiune, ca efect al posesiei de bună-credinţă în cazul bunurilor mobile şi al fructelor, prin ocupaţiune, tradiţiune, precum şi prin hotărâre judecătorească, atunci când ea este translativă de proprietate prin ea însăşi.

Proprietatea se poate dobandi prin efectul unui act administrativ.
In cazul bunurilor imobile ,dreptul de proprietate se dobandeste prin inscriere in cartea funciara.
Dreptul de proprietate privata se stinge prin pieirea bunului, dar nu se stinge prin nefolosire. Bunul poate fi insa dobandit de catre un tert , prin uzucapiune sau intr-un alt mod, in cazurile si conditiile anume determinate de lege.
Dreptul asupra bunului imobil se stinge in momentul parasirii acestuia sau prin inscrierea declaraţiei de renunţare.in cartea funciara de catre proprietar
nu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimb teren cu chitanta de mana, cum se perfecteaza acte? ContSters211629 ContSters211629 in urma cu 12 ani am facut un schimb de teren (1000mp cu 300 mp) cu chitanta de mana. In urma cu doi ani a decedat proprietarul (unul din soti) iar urmasii nu ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune garsoniera Nechifor Georgel Nechifor Georgel In cazul in care proprietarii unei garsoniere au decedat in cursul anului 2013, nu au avut copii, dar au avut frati si surori(eu sunt nepot), pot dobandi drept ... (vezi toată discuția)
Obtinere proprietate denisa89 denisa89 buna ziua, in cazul in care am folosit un teren pe o perioada de peste 10 ani si nu m-a deranjat nimeni, nu mi-a zis nimeni nimic, pot obtine acel teren prin ... (vezi toată discuția)