avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contestatie decizie CA invatamant
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contestatie decizie CA invatamant

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti:
1) In cat timp are obligatia conducerea unei scoli sa-ti aduca la cunostinta o decizie luata in CA? Baza legala in acest sens, va rog!
2) Se poate contesta o decizie luata de CA? In cate zile de comunicarea acesteia si care este procedura?
3) Daca in urma contestatiei, persoana vizata de decizia cu pricina, nu este de acord nici de aceasta data cu solutia, poate sa-si rezerve dreptul de a ataca in Instanta? Care este procedura?
4) Se poate merge, in acest sens, atat pe cale civila cat si prin sindicat?
5) Daca se merge pe cale civila si se da castig de cauza persoanei vizate de decizie, cine va plati cheltuielile de judecata, tinandu-se cont de faptul ca in speta este implicata o institutie de stat sau CA?

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: una_una , utilizator 13:51, 11 Ianuarie 2014
1. Persoanele sanctionate incadrate in unitatile de invatamant au dreptul de a contesta, in termen de 15 zile de la comunicare, decizia respectiva la colegiul de disciplina de pe langa inspectoratul scolar.

2. Dreptul persoanei sanctionate de a se adresa instantelor judecatoresti este garantat.


art.280 din Legea nr.1/2011
...
(8) Persoanele sanctionate incadrate in unitatile de invatamant au dreptul de a contesta, in termen de 15 zile de la comunicare, decizia respectiva la colegiul de disciplina de pe langa inspectoratul scolar. Personalul de conducere, de indrumare si de control din inspectoratele scolare si din Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, care a fost sanctionat, are dreptul de a contesta, in termen de 15 zile de la comunicare, decizia respectiva la Colegiul central de disciplina al Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

(9) Normele privind componenta, organizarea si functionarea, precum si atributiile colegiului de disciplina de pe langa inspectoratul scolar si ale Colegiului central de disciplina al Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului.

(10) Dreptul persoanei sanctionate de a se adresa instantelor judecatoresti este garantat.


Art. 6 din Ordinul 3866/2012 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea, functionarea si atributiile Colegiului Central de Disciplina al Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si ale colegiilor de disciplina de pe langa inspectoratele scolare judetene

(1) Sanctiunea se stabileste in functie de gravitatea abaterilor, de imprejurarile in care au fost savarsite, de urmarile acestora, precum si de comportamentul persoanei in cauza.
(2) Daca de la data savarsirii faptei ce constituie abatere disciplinara si pana la momentul aplicarii sanctiunii au trecut mai mult de 6 luni, persoana in cauza nu mai poate fi sanctionata disciplinar.
(3) Sanctiunea se aplica si se comunica prin decizie scrisa, dupa caz, de catre directorul unitatii de invatamant, inspectorul scolar general sau ministrul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, in termen de cel mult 30 de zile de la data luarii la cunostinta despre savarsirea faptei/faptelor ce constituie abatere disciplinara.

Art. 15
(1) Hotararea Colegiului Central de Disciplina al Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului se redacteaza, se motiveaza atat in fapt, cat si in drept, se semneaza de catre secretarul si presedintele/vicepresedintele Colegiului si se comunica partilor.
(2) Colegiul Central de Disciplina al Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului poate amana pronuntarea cel mult 7 zile, in vederea depunerii de concluzii scrise. Motivul amanarii se consemneaza in cuprinsul hotararii.

Art. 16
Procesul-verbal si inscrisurile care fac obiectul dosarului, precum si dovada comunicarii hotararii se pastreaza in arhiva Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, potrivit prevederilor legale in vigoare.

Art. 17
Impotriva hotararii Colegiului Central de Disciplina al Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului partea nemultumita se poate adresa cu actiune in instanta competenta - sectia specializata in solutionarea conflictelor de munca, in termen de 30 de zile de la comunicare.

SECTIUNEA 2 - Procedura solutionarii contestatiei de catre colegiile de disciplina la nivelul inspectoratelor scolare

Art. 18
Prevederile art. 11-15 si 17 se aplica in mod corespunzator si in cazul contestatiilor pentru a caror solutionare sunt competente colegiile de disciplina de la nivelul inspectoratelor scolare.
Mentionez ca nu este vorba de o sanctiune disciplinara ci de anularea unor drepturi, mai exact a indemnizatiei de conducere de contabil sef, bazandu-se pe OUG 77/2013 art 3 (4) si alin (6), zic ei ca ni se adreseaza noua, contabililor sefi.
Aceasta notificare din partea ISJ s-a dat la sfarsitul lunii dec. 2013, cu aplicabilitate de la 1 dec. 2013 (este corect sa dai o decizie la finele unei luni care sa aiba efect de la inceputul lunii?), in fapt urmarindu-se diminuarea salariilor de contabil pentru ca, cu data de 01.01.2014, sa intre sub incidenta OUG 103/2013:
Art . 1
(3) În anul 2014, cuantumul brut al salariilor de încadrare, al sporurilor, indemniz aţiilor, compensaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salariz are aferent personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, stabilit în conformitate cu prevederile Legii nr. 63/2011 privind încadrarea şi salariz area în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2013, înmăsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
Aceasta decizie s-a luat numai de catre o parte din instit. de inv. pe baza notei informative din partea ISJ. In fapt, s-a dorit a se scoate jarul din foc cu mana directorilor si a CA din scoli.

Intr-un final, comisia paritara la nivel de ISJ a concluzionat, cu alte cuvinte, ca cine a taiat indemnizatiile, ramane cu ele taiate, cine nu le-a taiat, ramane cu ele netaiate.
Ori, despre ce vorbim oameni buni? Cum vine asta? Pentru unii muma, pentru altii ciuma?
Mi se pare strigator la cer. Plus ca eu zic ca nu se refera in speta la personalul auxiliar, contabil sef, ci spune:"personal contractual" (OUG 77/2013, art. 3), iar cu Legea 63/2011, Anexa 4, care stabileste indemnizatia de conducere atat pentru secretarul sef cat si pt. contabilul sef, cum ramane? Ea este in vigoare.
Consider ca s-a facut un abuz.

Cu stima,
Art.3 alin.4 se refera la desfiintarea unei functii de conducere ocupata, care se transforma intr-o functie de executie corespunzatoare studiilor si conditiilor de vechime ale acesteia

Sa inteleg ca postul de contabil sef nu mai exista?
Da; m-a transformat in contabil pe functie de executie.
Daca a fost desfiintat, atunci sunt incidente acele prevederi legale.

Dvs aveti posibilitate sa contestati decizia de stabilire a noului salariu.

OUG nr.103/2013, art. 12. - (1) Solutionarea contestatiilor in legatura cu stabilirea salariilor de baza, indemnizatiilor lunare de incadrare si a soldelor functiilor de baza/salariilor functiilor de baza care se acorda potrivit prevederilor prezentei ordonante de urgenta este de competenta ordonatorilor de credite
(2) Contestatia poate fi depusa in termen de 5 zile de la data luarii la cunostinta a actului administrativ de stabilire a drepturilor salariale, la sediul ordonatorului de credite
(3) Ordonatorii de credite vor solutiona contestatiile in termen de 10 zile
(4) Impotriva masurilor dispuse potrivit prevederilor alin. (1) persoana nemultumita se poate adresa instantei de contencios administrativ sau, dupa caz, instantei judecatoresti competente potrivit legii, in termen de 30 de zile de la data comunicarii solutionarii contestatiei.

Alte discuții în legătură

Comisie abateri disciplinare minanika minanika Buna ziua, Sunt cadru didactic si in institutia in care functionez, un invatator a intrat in conflict cu majoritatea parintilor din clasa, prin urmare ... (vezi toată discuția)
Legea 63/2011 Radamante Radamante In legea 63/2011( anexa.4 punctul 3) se stabileste ca secretarul șef* beneficiaza de un spor de in \\"limita maximă de 20%\\" si ca acest spor se ... (vezi toată discuția)
Am fost sanctionata disciplinar de directorul scolii. m-am adresat ... Cristina1234p Cristina1234p am fost sanctionata disciplinar de directorul scolii. m-am adresat Colegiului de Disciplina de pe langa ISJ contestand decizia privind sanctionarea mea. Desi a ... (vezi toată discuția)