avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Declaratia 600 - pensie PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Declaratia 600 - pensie PFA

Buna ziua,

As avea nevoie de o lamurire in legatura cu completarea declaratiei 600 pentru un PFA.

Nu am contact cu Casa de pensii si nu am platit pensia de la infiintarea PFA-ului. Nici nu intentionam sa platesc, insa mi s-a spus ca ar fi obligatoriu (mai nou). Imi puteti confirma aceasta informatie?

In cazul in care e obligatoriu, am inteles ca trebui sa completez declaratia 600. Avand in vedere ca doresc sa platesc cat mai putin, as vrea sa completez la "venit baza de calcul" minimul de 252 lei/luna. Intrebarea mea este daca se accepta aceasta varianta sau se considera ca venitul baza de calcul este 31,3% din profitul la PFA? E o diferenta destul de mare intre cele doua variante, de aceea as avea nevoie de o confirmare in legatura cu varianta corecta.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: leonica , utilizator 13:31, 31 Ianuarie 2014
Pentru anul 2014, valoarea minima a venitului lunar asigurat este de 805 lei si rezulta acea contributie lunara de 252 lei.
Depuneti declaratia 600 pana pe 31 ianuarie 2014, se plateste trimestrial, primul termen de plata este 25 martie 2014. Daca veti incheia un contract de munca valabil in 2014, in acea zi va trebui sa depuneti si declaratia 601 pentru a va scoate din evidente ca platitor de contributie la pensie pentru pfa.
Multumesc pentru raspuns.

Deci cotizatia la pensie nu se calculeaza in functie de venitul PFA-ului.
Ba da, dar acel venit lunar asigurat (din D600) nu poate fi mai mic decat acea valoare. La sfarsit de an, daca din D200 va rezulta ca ati obtinut un venit lunar mai mare, veti plati si diferenta.
cu alte cuvinte, taxele care se platesc din profitul unui PFA sunt 16% impozit + 5,5% sanatate + 31,3% pensie = mai mult de 50% ?!
un pensionar cu pamantul dat in arenda depune declaratia 600?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pasi trebuie sa urmeze o i.i. de-a lungul anului? staycu staycu Buna ziua, Am infiintat o Intreprindere individuala in februarie 2014. Nu am angajati, lucrez pe cont propriu, contabilitatea o tin eu in partida ... (vezi toată discuția)
Pfi pensie ewr ewr Ca pfi cu venit mai mic decit minimul anul trecut nu am contribuit la pensie. Anul acesta am depus declaratiile cu aceste sume si am anticipat tot un venit ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite ii damaceanu damaceanu am infiintat o ii si vreau sa stiu daca pe langa cei 16% impozit ,5,5 % sanatate din venitul net mai trebuie sa mai platesc si alte taxe . am auzit ca ar mai ... (vezi toată discuția)