avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... autor moral
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

autor moral

am urmatoarea problema: am fost implicat intr-un accident rutier, soldat cu avarii. deplasandu-ma pe banda 1, mi-a fost taiata calea de catre o alta masina, venita de pe banda a2-a. am tras de volan si am evitat impactul, dar am intrat intr-un autovehicul parcat pe marginea soselei. soferul care mi-a taiat calea a oprit si a recunoscut ca mi-a taiat calea, motivand ca un alt auto i-a franat in fata. am fost impreuna la politie, dar ofiterul de la biroul de accidente m-a sanctionat doar pe mine, pt ca citez "autorul moral nu este pedepsit de regulile de circulatie din romania". astfel, eu am primit amenda pt ca nu m-am asigurat la schimbarea directiei de mers, intrand in coliziune cu auto parcat. vreau sa contest in instanta procesul verbal, dar mai mult pt a-mi recupera daunele provocate de avaria masinii. spuneti-mi, va rog, daca prin decizia instantei, in cazul in care voi avea castig de cauza, se anuleaza doar procesul verbal sau am sanse sa primesc asigurarea RCA a autorului moral. daca se anuleaza numai procesul, pot spune ca nu imi este foarte de folos. mentionez ca la incident au asistat martori pe care ii pot contacta. multumesc anticipat pt raspuns.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 02:00, 10 Aprilie 2009
Contestarea procesului verbal , intrucat reiese ca dvs ati respectat regulile de circulatie pe acel sector de drum , poate fi efectuata in termen de 15 zile de la comunicarea procesului verbal , la judecatoria in a carei raza teritoriala a fost constatata contraventie !

Autor moral , exista , intr-adevar , in doctrina penala , in sensul de instigator , persoana care are in minte rezolutia infractionala , dar nu o pune in aplicare , transmitand-o catre un o terta persoana (autor , complice ).

Putem discuta , in speta , de o o conduita culpabila a unui participant la trafic , care a condus la savarsirea unui accident rutier !


Faceti plangere impotriva procesului verbal in termen de 15 zile de la comunicarea procesului verbal solicitand instantei anularea procesului verbal datorita faptului ca vina producerii accidentului nu va apartine si , totodata sa stabileasca persoana vinovata si sa dispuna reparatia autoturismului pe baza asigurarii RCA a persoanei vinovate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier cu "vinovat moral". cum procedez? matrix007 matrix007 Circulam in linie dreapta pe o strada din oras, iar in dreptul marcajului longitudinal dublu continuu un autoturism parcat pe sensul opus cu botul spre mine a ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie politie accident usor alinbarbulescu alinbarbulescu Buna Ziua Am fost implicat intr-un accident usor cu un trolebuz. Pe scurt, mergand pe strasa Witing (face legatura intre Gara de Nord si Calea Plevnei) care ... (vezi toată discuția)
Accident rutier. vinovat moral. daune. M.Ionut M.Ionut Buna Ziua! Am avut parte de un accident in care au fost implicate 3 masini din care doar 2 au intrat in coliziune. Eram pe un drum cu 3 benzi pe sens. Pe prima ... (vezi toată discuția)