avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier cu \"vinovat moral\". Cum procedez?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier cu "vinovat moral". Cum procedez?

Circulam in linie dreapta pe o strada din oras, iar in dreptul marcajului longitudinal dublu continuu un autoturism parcat pe sensul opus cu botul spre mine a executat o manevra de intoarcere (180 de grade), fara sa se asigure si incalcand marcajul continuu, intrand pe sensul meu de mers, in fata mea, in momentul in care eram foarte aproape de zona respectiva. Am franat puternic si incarcand sa evit coliziunea cu acesta, am virat putin dreapta si am acrosat 2 autovehicule (unul foarte putin - doar stopul) stationate pe banda 1, eu aflandu-ma pe banda 2. De remarcat ca facand aceasta manevra nu l-am atins deloc pe cel care a produs efectiv accidentul. Masina mea este cea mai avariata in partea din dreapta fata pentru ca am intrat in spatele uneia dintre masinile stationate.

Omul a oprit, am mers toti 4 la politie (fiindca erau mai mult de 2 masini implicate) unde vinovatul "moral" a declarat in scris exact cum s-a intamplat, recunoscandu-si vina. Concluzia agentului constatator: a intocmit 2 procese-verbale:
1. Pentru "vinovat" in care s-a mentionat ca a incalcat linia continua si prin manevra lui: "a pus in pericol traficul rutier, intrucat pentru a evita coliziunea cu acesta", EU am "acrosat alte auto parcate", fiind apoi sanctionat doar pentru incalcarea liniei continue cu amenda si puncte.
2. Pentru mine - vinovat pentru avarierea celor 2 autoturisme, dar a mentionat de asemenea ca am incercat sa evit impactul cu cel de mai sus, fiind si eu sanctionat cu 3 puncte pentru ca nu m-am asigurat la schimbarea benzii.
Agentul mi-a spus ca am dreptate, nu e sunt vinovat, ci el, dar asa e procedura sa faca 2 procese-verbale pentru ca nu a existat contact fizic si ca ar fi trebuit sa intru in el, nu sa incerc sa-l evit.

Bineinteles ca RCA-ul lui nu ma va despagubi pentru ca nu reiese clar ca el este vinovat pentru producerea accidentului, mai ales ca eu am fost sanctionat pt acesta prin proces-verbal.
Mi se pare gresit:
- faptul ca s-au intocmit 2 procese-verbale si s-a divizat intregul eveniment in 2 parti si cum s-ar fi intamplat in 2 locuri diferite din oras, neavand legatura unul cu altul.
- faptul ca eu apar ca vinovat de avarierea vehiculelor
- faptul ca respectivul nu a fost sanctionat si pentru "neacordare de prioritate" si s-au oprit doar la incalcarea marcajului continuu.

In momentul de fata am depus plangere impotriva procesului-verbal si astept raspuns.

Daca se anuleaza procesul meu verbal, instanta va trebui sa gaseasca automat un alt vinovat, fara ca eu sa incep o noua actiune in instanta?

Ce alte variante am pentru recuperarea pagubei?
Cel mai recent răspuns: Lulica , utilizator 09:33, 4 Decembrie 2011
puteti ataca in instanta procesul verbal al dvs, daca mai sunteti in termen iar pagubele le puteti recupera tot de la vinovat dar nunmai pe calea instantei ca in mod cert nu va raspunde la o simpla notificare.
Daca "vinovatul" coopereaza, isi recunoaste vinovatia si doreste ca asiguratorul sau RCA sa plateasca pagubele exista vreo metoda sa grabim lucrurile?
Am si eu o problema asemanatoare:
Mergeam cu fratele meu (el conducea, eu eram in dreapta) pe o strada principala. Din dreapta, de pe o straduta care avea un indicator cu "cedeaza trecerea", ne-a iesit in fata o masina condusa de o cucoana ce vorbea la telefon si care abia a schitat un gest de franare. A oprit dincolo de jumatatea intersectiei. Fratele meu a tras stanga cat a putut si, din pacate, s-a urcat pe trotuarul din stanga. Bordura, ca orice bordura bucuresteana, extrem de inalta. Fratele meu si-a distrus fata masinii dar nu a atins masina care i-a taiat fata. Ca sa fie omleta mai stufoasa masina respectiva era de la corpul diplomatic. Cucoana s-a dat jos din masina, a vorbit in continuu la telefon, dupa 10 minute cineva i-a adus un copil de la un club de tenis unde ea intentiona sa intre, s-a urcat in masina si a plecat. Mentionez ca nimeni nu a intrat in vorba cu ea, nu a fost amenintata in vreun fel, desi, atunci cand s-a urcat pe trotuar, fratele meu era sa intre in doi baieti care stateau pe o banca si care in momentul imediat urmator au sarit la el.
Dupa vreo alte 5 minute a venit si un politist de la rutiera, s-a uitat putin in jur, a ascultat martorii, s-a interesat daca s-a daramat vreun stalp si apoi a plecat mentionandu-ne ca atata timp cat cealalta masina nu are nicio avarie nu are ce sa faca.
Fratele meu nu are casco pe masina si, in plus, acea masina este folosita pentru activitatea de taximetrie (asta fiind job-ul lui). Ca atare, cele 2-3 saptamani cat va dura reparatia el nu va produce niciun venit. Faptul ca are si doi copii mici nici nu mai stiu unde intra in ecuatie.
In concluzie, are vreo solutie sa recupereze ceva din pierderi? Stiu ca astia cu corpul diplomatic omoara oameni si scapa basma curata dar, totusi?...
Din pacate, e bun de plata... Cu toate ca suna aiurea trebuia sa se intoarca si sa loveasca putin masina respectiva daca a vazut ca a lui este avariata. Cam asta e legea la noi.... Este adevarat ca in acel moment nu poti sa te gandesti la asa ceva, este adevarat ca instinctul este sa feresti obiectul sau persoana care iti taie calea, dar... ca sa va mai zic...
A mai avut si ghinionul unui autoturism de la corpul diplomatic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier fara victime s.stefan s.stefan Buna ziua, Am fost implicat intr-un eveniment rutier din care au rezultat doar pagube materiale. Practic, in timp ce ma deplasam regulamentar cu ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie politie accident usor alinbarbulescu alinbarbulescu Buna Ziua Am fost implicat intr-un accident usor cu un trolebuz. Pe scurt, mergand pe strasa Witing (face legatura intre Gara de Nord si Calea Plevnei) care ... (vezi toată discuția)
Accident din cauza altuia FlorinSecrieriu FlorinSecrieriu Virasem dreapta de pe Bl-dul Uverturii, pe strada Dreptatii, in directia Bl-dul Iuliu Maniu,in sectorul 6, in spatele unui VW Touareg de culoare alba. A mers ... (vezi toată discuția)