avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Starea civila. Speta, am nevoie de putina indrumare
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Starea civila. Speta, am nevoie de putina indrumare

1. Cu ocazia incheierii unei casatorii, ofiterul de stare civila a omis sa intocmeasca actul de casatorie, desi a luat consimtamantul sotilor. La o luna dupa incheierea casatoriei, sotia introduce o actiune in nulitatea acesteia, pe motiv ca nu a fost intocmit actul de casatorie. Care trebuie sa fie solutia instantei si cu ce motivare ? Cum se poate inlatura aceasta neregularitate ?

Raspunsul meu

Solutia instantei este aceea ca , casatoria este nula deoarece ofiterul de stare civila a omis sa intocmeasca actul de casatorie si nu au fost indeplinite formalitatile de publicitate prevazute de lege. Astfel cererea sotiei este lipsita de sens fiindca casatoria nu a fost valabila din punct de vedere juridic.

Ati putea sa ma ajutati in cadrul formularii si sa ma corectati daca e nevoie. O seara buna
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 19:45, 19 Ianuarie 2014
Daca au ajuns in fata ofiterului de stare civila inseamna ca au fost indeplinite formalitatile de publicitate: actele se depun la Starea Civila cu 10 zile inainte de data programata a casatoriei, declaratia de casatorie se face publica timp de 10 zile si nimeni nu a facut opozitie la incheierea ei.

Codul civil:
Art. 283
Publicitatea declaraţiei de căsătorie
(1) În aceeaşi zi cu primirea declaraţiei de căsătorie, ofiţerul de stare civilă dispune publicarea acesteia, prin afişarea în extras, într-un loc special amenajat la sediul primăriei şi pe pagina de internet a acesteia unde urmează să se încheie căsătoria şi, după caz, la sediul primăriei unde celălalt soţ îşi are domiciliul sau reşedinţa.
(2) Extrasul din declaraţia de căsătorie cuprinde, în mod obligatoriu: data afişării, datele de stare civilă ale viitorilor soţi şi, după caz, încuviinţarea părinţilor sau a tutorelui, precum şi înştiinţarea că orice persoană poate face opoziţie la căsătorie, în termen de 10 zile de la data afişării.
(3) Căsătoria se încheie după 10 zile de la afişarea declaraţiei de căsătorie, termen în care se cuprind atât data afişării, cât şi data încheierii căsătoriei.

Gasiti pe net explicatii despre nulitatea casatoriei, cautati ca sunt destule:
[ link extern ]
sau aici ceva mai explicit insa ignorati referinta la Codul familiei ca nu mai exista:
[ link extern ]

Cred ca ar fi bine sa cititi ce scrie in Codul civil despre nulitatea casatoriei. In opinia mea actiunea sotiei ar fi respinsa de instanta insa nu sunt jurist; mai asteptati, poate veti primi si alte pareri.
E o speta cam stiintifica. Daca actul nu a fost intocmit, cei doi soti, cei doi martori si ofiterul starii civile pe ce au semnat? Pe o coala de hartie? Chiar nimeni nu a sesizat ca nu a semnat nimic? Din moment ce cei doi soti si-au dat consimtamantul in fata audientei, casatoria este perfect valabila dupa umila mea parere. Faptul ca ofiterul uituc nu a intocmit actul nu cred ca duce la nulitatea casatoriei ci doar la un viciu de procedura. Actul se intocmeste ulterior, dupa care sotii baga divort daca nu se mai inteleg. Dar certificat de casatorie, livret de familie au primit cei doi? Din punct de vedere juridic nu cred ca este cazul de nulitate. Daca nu s-au indeplinit formalitatile de publicare a declaratiei de casatorie, aceasta a fost totusi inregistrata, banuiesc, poate ca a fost afisata pe un siteu al institutiei, ori doar la avizierul primariei. Chiar asa un ofiter de stare civila care sa nu faca niciun act dar sa oficieze casatorii nu am auzit.
Ultima modificare: Duminică, 19 Ianuarie 2014
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie polegnala polegnala Ma pot recasatori cu aceeasi persoana? (vezi toată discuția)
Publicitatea declaraţiei de căsătorie - timp efectiv pana la incheiere trebor_nik trebor_nik Buna ziua , Am si eu nevoie de interpretarea unui alineat din noul cod civil . Si anume: CAPITOLUL II Încheierea căsătoriei SECŢIUNEA a 2-a Art. ... (vezi toată discuția)
Casatorie la bordul unei aeronave dan_33 dan_33 Sunt comandant de aeronava si am primit o intrebare putin bizara: se poate, legal, oficia o casatorie civila la bordul aeronavei, de catre comandant? Daca da, ... (vezi toată discuția)