avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Casatorie la bordul unei aeronave
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Casatorie la bordul unei aeronave

Sunt comandant de aeronava si am primit o intrebare putin bizara: se poate, legal, oficia o casatorie civila la bordul aeronavei, de catre comandant? Daca da, care ar fi procedura? Daca nu, care ar fi motivele?
Metodologia de aplicare unitara a dispozitiilor in materie de stare civila este neclara in aceasta privinta, ea referindu-se in principal la casatoriile pe nave maritime.
Multumesc anticipat pentru lamuriri.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 17:47, 3 Martie 2016
Art.7 din Legea 119/1996 rep. prevede:
(3) Comandantul navei poate incheia casatorii numai intre persoane de cetatenie romana.
(4) Daca nasterea sau decesul are loc pe o aeronava, in timpul unei calatorii in afara teritoriului Romaniei, evenimentul se inregistreaza de comandantul aeronavei in carnetul de drum.
(5) Inregistrarile facute in jurnalul de bord sau in carnetul de drum, potrivit alin. (2) si (4), vor cuprinde toate datele necesare intocmirii actului de stare civila, precum si semnaturile cerute de lege, ele facand dovada evenimentului pana la intocmirea actului in conditiile prevazute de alin. (6).
(6) Comandantul navei sau al aeronavei elibereaza persoanelor indreptatite o dovada cu privire la inregistrarea facuta, iar la sosirea in tara inainteaza prin capitania portului, respectiv prin comandantul aeroportului, un extras de pe jurnalul de bord sau de pe carnetul de drum, la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor al sectorului 1 al municipiului Bucuresti, care va intocmi actul de stare civila.
De unde deducem ca pe teritoriul Romaniei, comandantii de aeronave nu au dreptul sa oficializeze casatorii.
Motive: conform legii declaratia de casatorie se face personal de catre viitorii soti, in scris, la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau, dupa caz, la primaria competenta, misiunea diplomatica ori oficiul consular unde urmeaza a se incheia casatoria. Ofiterul de stare civila dispune publicarea declaratiei de casatorie in ziua primirii acesteia. Casatoria se incheie dupa 10 zile de la afisarea declaratiei de casatorie, termen in care se cuprind atat data afisarii, cat si data incheierii casatoriei. Ori cum nimeni nu calatoreste cu avionul continuu 10 zile fara a ateriza nu se justifica incheierea casatoriei in timpul calatoriei, adica in aer. Comandantii nu sunt ofiteri de stare civila.
Ultima modificare: Joi, 11 Iunie 2015
Justitiarul711, utilizator
Va multumesc pentru informatii, m-ati lamurit.
Se poate realiza casatoria pa o nava cu pavilion roman, intre 2 catateni romani in anumite conditii. Eu am oficiat 2 aftfel de casatorii si nu a fost nicio problema. Detaliile sunt pe FB la pagina Casatorii pe Mare.
Intrebarea forumistului nu se refera la o casatorie pe nava(adica pe apa la sol) ci la una pe o aeronava, adica in aer.:fight:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie pe vas ContSters116875 ContSters116875 Mai exista in Codul Familiei optiunea de a te casatori pe un vas de croaziera, oficiata de capitanul vasului? Multumesc. (vezi toată discuția)
Se poate transforma postul de bibliotecar comunal în funcție ... MEva MEva Se poate transforma postul de Bibliotecar comunal în funcție publică? Ar fi necesar aceasta transformare pentru a putea bibliotecarul sa îndeplinească și ... (vezi toată discuția)
Problema '' cu nasterea '' ContSters205490 ContSters205490 VA propun urmatoarea problema : >> Doamna '' Ada '' cetatean roman pleaca intr -o croaziera . Doamna '' Ada '' urmeaza ... (vezi toată discuția)