avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita fond funciar
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita fond funciar

Cum poate fi executata silit comisia comunala pentru punerea in posesie a unei suprafete de teren si pentru plata daunelor cominatorii si a daunelor interese , daca , in urma demersurilor facute de executor, comisia nu si-a indeplinit obligatiile?. Mentionez ca a trecut deja un termen de 6 luni.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ginberto , utilizator 13:15, 26 Mai 2014
Daca este punere in posesie iar cei de la primarie nu au dat curs somatiei, mergeti cu executorul si un cadastrist la fata locului, in functie de coordonate identificati si intarusati terenul si ati terminat povestea.
Pentru daune dati mai multe detalii (au fost stabilite deja de instanta) si cititi va rog Decizia nr. XX/12.12.2005 ICCJ.

Revin cu completari la prima mea intrebare.
Instanta hotaraste:
- obliga comisia comunala prin primar sa puna deindata in posesie reclamantul;
-obliga primarul la plata daunelor cominatorii in suma de x lei/zi de intarziere pana la punerea efectiva in posesie;
-obliga comisia comunala sa plateasca reclamantului suma de x lei daune interese;
-obliga comisia comunala si comisia judeteana la plata cheltuielilor de judecata in valoare de x lei.
Comisia judeteana a platit atat cheltuielile de judecata, cat si cheltuielile de executare. Comisia comunala a facut un fel de punere in posesie provizorie, ramanand ca dupa recoltarea productiei din toamna, sa revina asupra punerii in posesie definitiv.
Executorul pretinde ca nu poate sa execute comisia, deoarece titularul obligatiei de a face este primaria, iar in titlul executoriu trebuia specificat acest lucru; iar eu ar trebui sa cer instantei o lamurire a dispozitivului sentintei. Iar daunele cominatorii trebuie transformate in daune interese, tot prin actiune in instanta.
Va rog sa-mi spuneti daca executorul are dreptate si sa ma sfatuiti ce sa fac.


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook
Nu are dreptate executorul. Va rog sa cititi regulamentul [ link extern ] .

Veti vedea ca :

(4) Conducerea şi coordonarea comisiei comunale, orăşeneşti sau municipale se asigură de către primar.

Comisiile comunale, orăşeneşti sau municipale au următoarele atribuţii principale:
....

i) pun în posesie, prin delimitare în teren, persoanele îndreptăţite să primească terenul, completează fişele de punere în posesie a acestora, după validarea de către comisia judeţeană a propunerilor făcute, şi le înmânează titlurile de proprietate, potrivit competenţelor ce le revin;

In ceea ce priveste daunnele cominatorii, da, va trebui sa va adresati instantei pentru a le "transforma" in daune interese, insa puteti obtine penalitati

Aplicarea de penalitati Art. 905 NCPC

(1) Daca in termen de 10 zile de la comunicarea incheierii de incuviintare a executarii debitorul nu executa obligatia de a face sau de a nu face, care nu poate fi indeplinita prin alta persoana, acesta poate fi constrans la indeplinirea ei, prin aplicarea unor penalitati, de catre instanta de executare.
(2) Cand obligatia nu este evaluabila in bani, instanta sesizata de creditor il poate obliga pe debitor, prin incheiere definitiva data cu citarea partilor, sa plateasca in favoarea creditorului o penalitate de la 100 lei la 1.000 lei, stabilita pe zi de intarziere, pana la executarea obligatiei prevazute in titlul executoriu.
(3) Atunci cand obligatia are un obiect evaluabil in bani, penalitatea prevazuta la alin. (2) poate fi stabilita de instanta intre 0,1% si 1% pe zi de intarziere, procentaj calculat din valoarea obiectului obligatiei.
(4) Daca in termen de 3 luni de la data comunicarii incheierii de aplicare a penalitatii debitorul nu executa obligatia prevazuta in titlul executoriu, instanta de executare, la cererea creditorului, va fixa suma definitiva ce i se datoreaza cu acest titlu, prin incheiere definitiva, data cu citarea partilor.
(5) Penalitatea va putea fi inlaturata ori redusa, pe calea contestatiei la executare, daca debitorul executa obligatia prevazuta in titlul executoriu si dovedeste existenta unor motive temeinice care au justificat intarzierea executarii.
(6) Incheierea data in conditiile alin. (4) este executorie.

Interzicerea daunelor cominatorii Art. 906
Pentru neexecutarea obligatiilor prevazute in prezentul capitol nu se pot acorda daune cominatorii.
Va multumesc fff mult!
Ca sa nu mai deschid alt subiect:
Cum se pot obtine penalitatile prevazute de Art. 905 NCPC alin. (2) ?
Se face o actiune separata?
Aveti un model de astfel de cerere?
Ce documente trebuie anexate la cerere?


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ignorarea sentintei marfan marfan buna ziua, am castigat un proces, am investit sentinta cu formula executorie, primarul respectiv care trebuie s-o puna in aplicare zice ca asa ceva nu se ... (vezi toată discuția)
Daune cominatorii omatcons omatcons Bună seara. Sunt în posesia unei hotărâri judecătoreşti irevocabile investită cu titlu executoriu contra instituţiei Primarului, pentru obligaţia de ... (vezi toată discuția)
Termen dupa comunicare hotarare ginberto ginberto Mi s-a comunicat o incheiere definitiva pentru penalitati care mi-a fost admisa (art. 906 ncpc) de judecatorie. Hotararea a fost denumita \\"sentinta\\", cu ... (vezi toată discuția)