avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum trebuie sa procedez ca sa divortez si cat dureaza ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum trebuie sa procedez ca sa divortez si cat dureaza un proces de divort?

Buna ziua. Sunt casatorit de 15 ani in urma caruia avem 2 copii minori cu varsta de 12 si 11 ani.Din pacate eu doresc sa divortez pe cale amiabila dar sotia nu este de acord. Mentionez ca nu cer si nu am pretenti la nimic. Vreu doar sa divortez. Ce trebuie sa fac si cat dureaza acest divort?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 21:19, 21 Ianuarie 2014
Daca nu sunt ambii soti de acord cu divortul, atunci nu va ramane decat varianta instantei.

Prealabil introducerii actiunii, va trebui sa urmati procedura de informare privind beneficiile medierii.

Abia dupa ce vi se inmaneaza de catre mediator, certificatul de mediere sau procesul-verbal de mediere puteti depune in instanta actiunea.

In afara ca nu aveti pretentii in legatura cu divortul si cu un eventual partaj, va trebui totusi sa aveti pretentii vis a vis de minori (vorbesc despre custodia comuna, programul de vizitare care sa va permita mentinerea relatiilor firesti tata-copii, pensia de intretinere).

Veti mai putea cadea de acord si ulterior introducerii actiunii pe unele aspecte (nu e obligatoriu ca acordul sa priveasca toate aspectele, poate exista si acord partial si pe restul se pronunta instanta, in baza probelor).
Ultima modificare: Marți, 21 Ianuarie 2014
AV. GABRIELA GERBER, Avocat
In situatia in care cealalta parte nu este de acord, ramane doar varianta instantei de judecata.
Prin urmare se impune promovarea actiunii de divort si dovedirea motivelor actiunii, iar anterior depunerii actiunii, este necesar sa parcurgeti procedura informarii cu privire la avantajele medierii.
Pe langa divort, instanta urmeaza sa se pronunte cu privire la numele ce va fi purtat de soti/ sotie dupa desfacerea casatoriei, cu privire la locuinta minorilor dupa divort, cu privire la exercitarea autoritatii parintesti, pensia de intretinere in favoarea minorilor si eventual a unui program de vizita al acestora.
In principiu, primul termen de judecata se fixeaza la o distanta de cateva luni fata de momentul depunerii actiunii, apoi depinde de numarul de termene ce vor fi necesare judecarii cauzei, de termenele efective acordate ulterior, de modul in care partile inteleg sa-si administreze probatoriile si nu in ultimul rand de instanta la care urmeaza sa va judecati, respectiv de volumul de dosare aflate pe rol.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divortul alexandra30 alexandra30 Daca ambele parti sunt deacord sa divorteze, cat timp va dura pana cand se va finaliza divortul, avand in vedere ca avem si un copil si ce trebuie sa fac pt a ... (vezi toată discuția)
Divortul din care a rezultat un copil P.F.A. HERMAN DAN P.F.A. HERMAN DAN Buna ziua, Sunt insurat de 8 ani si avem un copil de 7 ani. Cum pot divorta daca amandoi suntem de acord atat in privinta bunurilor cat si a copilului ... (vezi toată discuția)
Divort cu acordul ambilor parti ContSters216223 ContSters216223 Buna ziua.As vrea sa stiu daca pot divorta la starea civila(la notar nu imi permit), dar avem 2 copii minori,suntem de acord amandoi,nu avem nimic de ... (vezi toată discuția)