avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Lumea în care trăim Farse pioase
Discuție deschisă în Lumea în care trăim

Farse pioase

Heeei, legenda spune ca daca ai credinta cat un bob de mac nu numai ca poti ajunge in imparatia cerurilor dar mai ai si bilet in primul rand la spectacolul unde poti vedea cat de multe si minunate miracole se petrec in lumea asta mare!
Ziceti ca nu-i asa? Cum sa nu fie!
Intr-un loc din Ierusalim credinciosii ortodocsi asteapta la fiecare Paste ca o lumanare sa se aprinda spontan (nimeni n-a explicat vreodata, din unghiul de vedere al credinciosilor, de ce Dumnezeu s-ar preta la astfel de mizerabil-marunte miracole chimice in loc sa, doar ca exemplu, vindece instantaneu toti copiii din lume care sufera de cancer); In alt loc, moastele sfantului Cutare-cel-mare-si-pios vindeca orbii de balbaiala. Tzadik-ul Moishe Cutarovici face oile din intregul shtetl sa planga de cate ori citeste S'ma Israel; In Norvegia, aurora boreala a fost observata si interogata de politie pentru un comportament foarte suspect in timp ce scria pe cer numele lui Allah in abjad-ul arabic (nu credeti ca ar fi mai potrivit ca Allah sa-si scrie numele pe cer cu abjad arabic la Mecca, Medina, Damasc sau Riad, nu la 300 km nord de Trondheim?) etc. etc. etc.
Insa oamenii cred. Oamenii vor sa creada. Topicul acesta nu e deschis pentru a clatina credinta celor care cu ochii straluncind afirma ca o au. Nu sper sa imping nicio credinta, oricat de absurda sau de ridicola ar fi spre ratiune nici macar cu 1 angstrom. Stiu ca nu pot clinti in nici un fel credinta celor care stiu (de unde?) ca lumina de Paste este aprinsa de divinitate. Topicul acesta este deschis pentru cei care au indoieli. Pentru cei care pun intrebari si vor sa afle raspunsuri. Pentru cei care mai au o speranta (rational vorbind). Topicul este, mai ales, pentru cei care au temeinice banuieli ca religia organizata, in oricare forma posibila, este in cel mai bun caz o farsa proasta, iar in cel mai rau o escrocherie de doi bani. din care unii (putini) se imbogatesac iar altii (multi) sunt fericiti sa saraceasca.
Fie ca ati vazut, fie ca n-ati vazut filmul lui Alejandro Amenabar, va scriu tuturor:
Abres los ojos! Deschideti ochii!
Farsa pioasa nr. 1 - Lumina sfanta care se aprinde spontan de Paste la Ierusalim.
Unu. Miracolul. Descriere: În sâmbăta de dinaintea Paștelui, la prânz, „patriarhul grec, împreună cu clerul lui înveșmântat în straiele sacerdotale și urmat de patriarhul armean cu clerul lui și cu episcopul copților, mărșăluiesc în procesiune grandioasă și solemnă, și cântând imnuri, de trei ori în jurul Sfântului Mormânt.”[1] Odată procesiunea încheiată, Patriarhul Ortodox al Ierusalimului sau alt arhiepiscop ortodox citeste rugaciunea Pogorarii Sfintei Lumini, își dă jos robele și intră singur în mormânt. „Prelații armeni și copți rămân în antecameră, unde spun că ședea îngerul când s-a arătat femeii credincioase (Maria Magdalena) după învierea” lui Iisus. Atunci, adunarea cântă „Doamne miluiește” (Kyrie eleison în greacă) până când (după cum se crede) Lumina Sfântă coboară si aprinde candela "neadormita" de unde patriarhul aprinde peste 33 de lumânări legate împreună. In tot acest timp patriarhul este urmarit de prelatii armeni si copti. Patriarhul iese apoi la iveală din încăperea mormântului și rostind rugăciuni, aprinzând fie 33, fie 12 lumânări le împarte celor adunați acolo. (sursa wikipedia).
Doi. Explicatia rationala Exista o multime de substante (fosforul, de exemplu) care se aprind "spontan"dupa un timp de contact cu aerul. Cei care produc "minunea sfanta" a aprinderii focului de la Jerusalim nu sunt decat niste escroci piosi foarte obisnuiti. De fapt, inca din 1238, Papa Grigore al IX-lea a denunțat "Lumina Sfanta" ca fiind o frauda - in calitate de papa era autorizat sa zica asta pentru ca stia foarte, foarte sigur ca absolult toate "miracolele" sunt, de fapt, marunte escrocherii dirijate de cler (crestinii vestici le regizau dupa aceleasi reguli ca si cei estici).bine regizate asa ca ar trebui sa fim atenti la ce zicea papa.
Mult mai tarziu, jurnalele Episcopului Porfirie (Uspenski) (1804-1885) arata ca preotimea ortodoxa din Ierusalim stia ca "Lumina Sfanta" este doar o escrocherie.
Porfirie relateaza o poveste spusa lui de un mitropolit din Ierusalim. Conform acesteia, Ibrahim pasa, pasa Egiptului, om chinuit de metoda stiintifica, a ajuns in Ierusalim a dorit să verifice autenticitatea minunii, deci le-a spus slujitorilor patriarhului sa-l lase inauntru in altar în timpul ritualului. Daca minunea era autentica, el urma sa doneze o suma mare de bani, dar daca era o frauda urma sa confiste toti banii dati de pelerini si sa dezvaluie frauda in ziarele europene.

tobele si timpanele... suspans .... tobele si timpanele.

Vazand ca turcul pare ... turc si nu pricepe subtilitatile credintei ortodoxe, si foarte alarmati, delegații - mitropolitul Misaеl al Petrei, mitropolitul Daniel al Nazaretului si Episcopul Dionisie al Filadelfiei - s-au intalnit sa discute propunerea. Misael a admis atunci ca, nu Dumnezeu ci chiar el, robul domnului, aprinde focul de la o lampa de icoana care sta ascunsa in spatele icoanei de marmura a invierii lui Hristos, inapoia patului mortuar. Astfel, ei au decis sa-l implore pe Ibrahim sa nu se amestece in treburile religioase si sa nu dezvaluie secretele riturilor crestine, pentru ca imparatul Rus Nicolae ar fi foarte nefericit daca s-ar intampla asa ceva.
Din evidente motive politice Ibrahim-pasa, omul chinuit de metoda stiintifica, a decis sa nu insiste asupra chestiunii.
Vom lasa si noi cortina uitarii asupra acestei escrocherii pioase.
Sa fie tot o farsa proasta si construirea Catedralei Mantuirii Neamului?
Din 1990 pana cum nu s-a realizat nimic.
Probabil ca se construieste in ceruri.
Dupa 1989, au fost o multime de bani trimisi de catre oameni credinciosi ori prin mandate postale, ori prin virament bancar, iar acum primariile si Consiliile Judetene sunt si ele obligate sa contribuie tot din banii contribuabilor. Aceasta nu mai este "zeciuala", ci "jecmaneala pe fata".
Prin mana mea au trecut enorm de multe de mandate postale cu sume mari de eram toti disperati ca stam si peste program sa le prelucram in vederea expedierii. Saci intregi cu mandate postale care s-au "descarcat" in "vistieria" acelei tagme preotesti.
Pe cand, un monument istoric, ascuns printre blocuri de catre fostul regim, zace in paragina. Geamia Eroii Revolutiei, mutata din Parcul Carol pentru ca nu "dadea" bine. Calcata acuma de hoti, i-au furat pana si semiluna...Un momunent istoric lasat sa "traiasca" din donatiile celor cativa care ii trec pragul.
Pacat. Covorul este cel din Geamia İnsulei Ada Kaleh. Alta istorie trista.
Petre de la Maglavit... va amintiti de ce ii stiti numele? Din fericire farsa lui a pierit odata cu el.

Lui i-a poruncit un mos paros care levita (cititi in linkul pe care o sa-l pun cum e descris, eu doar am rezumat) urmatoarele:
Sa te duci sa spui la lume, la parintele, la primarie si la bise­rica, ca daca oamenii nu se potolesc, daca nu tin sarbatorile, daca nu se lasa de rele si daca nu vin la biserica, atunci, foc, atunci le rup muncile.


Si a reusit sa ii sperie pe toti, chiar daca era gangavit si avea un usor retard mintal. Sau poate tocmai de-aia :)

[ link extern ]
u.b.i.k. a scris:

iar in cel mai rau o escrocherie de doi bani.


Protestez vehement in numele bisericilor de pretutindeni, in special bor. Cum adica de doi bani?!? :D
=D>
In copilarie, tata, cand se supara pe mine daca facusem un lucru prostesc imi zicea: "Parca ai fi Gheorghe de la Maglavit!" sau "Asa ceva nici Gheorghe de la Maglavit nu putea sa faca!" In viziunea tatei nu tontul Petrache Lupu era cel mai prost ci Gheorghe, ce-l care crezuse.

Farsa pioasa nr. 2 Interventia divina
Vasilica
Copiii sînt buni cu animalele si cu pãsãrile! Ele sînt fãpturile lui Dumnezeu.
Dumnezeu le iubeste. Le hrãneste si le poartã de grijã.
Vasilicã însã este un bãiat rãu. El chinuieste animalele. Intr-o zi, voia sã strice cuibul rîndunicii, dar a pãtit-o.
S-a cãtãrat pe o scarã. Voia sã bage mîna în cuib, dar n-a mai apucat. Scara a alunecat si Vasilicã a cãzut.
Toatã vara a zãcut bolnav în spital.
Rîndunicile cîntã voioase! Ele multumesc lui Dumnezeu cã le-a apãrat de Vasilicã.

Din "Abecedarul micutului crestin" manual de religie tiparit cu aprobarea Comisiei Patriarhiei Romane pentru Invatamant Religios


Ce poveste frumoasa! Ce poveste minunata! Nu numai Vasilica dar si Hitler a patit-o, nu-i asa? Pentru ca Adolf n-a fost cuminte, Dumnezeu i-a trimis pe cap sase milioane de soldati sovietici in frunte cu antipaticii maresali Jukov, Rokossovsky si Malinovsky . Morala? Dumnezeu intervine intotdeauna si face dreptate. Asadar, incredeti-va!
Toate religiile sunt farse in care unii mai destepti se folosesc de cei multi si prosti. Daca am lua religiile doar ca un mod de viata, ca o informare cam cum ar trebui sa fim totul ar fi bine, dar deformarea pana la paroxism a unor idei (unele chiar bune) de catre fiecare interpret le transforma in arme mortale si in boli contagioase. Si au fost si sunt folosite inca in acest scop.

Alte discuții în legătură

Sfanta lumina din ierusalim CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In Sambata Mare, de Pastele Ortodox apare Sfanta Lumina. A fost cineva acolo ca sa ne relateze ce se intampla? Interesant este faptul ca, numai de Pastele ... (vezi toată discuția)
Circulara pf daniel din 11-10-2014 Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici “Iubitului nostru cler, cinului monahal şi drept-credincioşilor creştini, har, milă şi pace de la Dumnezeu. Iubiţii mei fii duhovniceşti, ... (vezi toată discuția)
A fi sau a nu fi... stat laic Vlad-Fr Vlad-Fr Sunt foarte curios sa vad opiniile romanilor despre acest subiect. Astazi, statul Roman si Biserica nu sunt separate, sau nu destul. A fi stat laic nu inseamna ... (vezi toată discuția)