avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... A fi sau a nu fi... stat laic
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

A fi sau a nu fi... stat laic

Sunt foarte curios sa vad opiniile romanilor despre acest subiect. Astazi, statul Roman si Biserica nu sunt separate, sau nu destul. A fi stat laic nu inseamna a fi un stat "fara Dumnezeu" ci inseamna ca fiecare religie este libera sa se exprime. Ar fi si cazul Romaniei, un exemplu ar fi prezenta sinagogilor. A fi stat laic inseamna ca biserica, sinagoga sau minaretul nu sunt finantate (total sau partial) din bugetul de stat. Personal, nu sunt credincios si nu mi se pare normal ca in Romania, parte din banii mei sa mearga la biserica. Inevitabil, cred ca se va vorbi despre icoanele in scoli, lucru pe care din nou, eu il consider gresit. Pana in clasa a 10-a, scoala este obligatorie. De ce trebuia sa merg eu la scoala si sa vad constant in fata mea o icoana ? Ma intereseaza enorm opiniile voastre, exemplele pe care le-am dat sunt doar (sper eu) un inceput pentru un "brainstorming virtual ";)
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 20:09, 21 Iulie 2011
Faptul ca Biserica si Statul sunt separate este un lucru bun ; asa ar trebui sa fie si Politicul in raport cu Statul ,luati exemplul cotidian........
Felicitari pentru subiect.
Eu sunt credincios, sunt si licentiat in Teologie, dar sunt si impotriva parteneriatului dintre asazisa biserica crestina ortodoxa (intentionat am scris cu litere mici) si stat.
Daca in ortodoxie d.p.d.v. crestin parteneriatul nu este justificat, d.p.d.v. moral si etic acest pareneriat arata exact care este valoarea spirituala crestineasca din aceasta asazisa biserica.Ortodoxia din Romania nu este o religie crestina pentru ca ea nu se bazeaza pe invatarura si exemplul practic al Domnului IIsus Hristos, ci se bazeaza pe sfanta traditie care nu are nimic cu crestinismul Biblic.
Acesta este motivul pentru care in ortodoxie nu ai voie sa pui intrebari legate de Doctrinele Biblice. Aici in ortodoxie trebuie doar sa platesti si sa taci.
Cat despre parteneriatul cu statul nu ar fi nici o problema daca acest parteneriat n-ar avea drepr subiect banii. In timp ce pensionarii nu mai au ce sa manance si tuturor bugetarilor l-i s-a luat painea de la gura, statul arunca cu sute de milioane de euro DOAR in biserica ortodoxa. Motivul? In ultima perioada de timp atat pe PRO TV cat si pe TVR au fost cateva emisiuni care au spus adevarul cu privire la acest subiect. Cei mai multi bani merg la cei care pot oferi cele mai multe voturi. Asa ca pana la urma totul este politica si minciuna.
Oare chiar mantuirea poporului Roman sta in ridicarea unei catedrale? Fie ea si cea mai mare din lume? O vorba la Romani spune ca nu e prost cine cere doua paini ci cel ce le da.
Iar rtodoxia de asta are nevoie de prosti-prosti dar multi.
@ iancu_costy Multumesc, chiar vreau sa vad cat mai multe opinii despre acest subiect. Va felicit, sunteti un exemplu foarte bun de "cetatean laic" :D aveti religia dumneavoastra dar nu le-o bagati pe gat si altora. Problema sta in bani, stiu, am impresia ca e un fel de bataie de joc...nu am nimic cu BOR si cu preotii, sunt foarte tolerant dar cand vad preoti care fac apel la umilinta in Mercedesuri si traind in vile in Poiana Brasov mi se pare cam exagerat...si sa fim cinsiti, multi oameni sunt influentati de preot, faptul ca biseica este legata de stat ar putea, cred eu, sa se dea sau sa se ia bani pentru BOR din buget pentru a face reclama electorala. Bun, e un exemplu cam extrem dar totusi, nu am auzit personal de vreun rabin care sa ii faca reclama lui Geoana sau Basescu. Religiile trebuie respectate dar sa si respecte. Mi se pare un principiu de baza al progresului laicizarea unui stat (desi nu ma astept deloc sa se intample asta cat voi fi eu in viata, sunt prea multi credinciosi). Cu toata dragostea fata de tara mea si fata de romani, cum ati spus si dumneavoastra - prosti, prosti dar multi =D>
Biserica ortodoxa româna reprezintă la noi mai mult o tradiție decât o continuare a crestinismului Biblic , cum bine spunea cineva. După cum nu trebuie sa ne uitam la felul in care trăiesc preotii si la ceea ce fac ei in viața privata , ci trebuie ascultate pildele lor si invataturile de bine !
Părerea mea este simpla - nu avem nevoie de intermediari pentru a ne media legătura noastră sacra cu DUMNEZEU! Biserica poate fi un loc de relaxare , de usurare sufleteasca , dar nu va face nimic mai mult decât putem face noi insine ,singuri fiind ,pe vârful unui munte sau izolati intr-o pestera! Dumnezeu ne insoteste pasii si daca noi ne incredem in EL nu vom avea decât o viața fericita si implinita din toate punctele de vedere!B-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept si religie.... Marius Bote Marius Bote Bună ziua. Va punem oîntrebare mai delicata. Drept si religie. Un preot, refuza sa imi elibereze certificatul de Botez al nepotelului meu. Pentru un Botez ... (vezi toată discuția)
Discriminare religioasa Caligula Caligula Buna ziua, Intrebarea mea este ceva mai ciudata dar, sper, interesanta. Conform legii (nu logicii :) ), refuzarea efectuarii unui serviciu religios pe ... (vezi toată discuția)
Icoanele in scoala ioanna8634 ioanna8634 imi cer scuze ca nu am ales categoria potrivita..nu am gasit ceva legat de culte. as dori sa stiu daca in momentul actual icoanele sunt interzise in ... (vezi toată discuția)