avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Nelamurire CM-CCC-Supliment insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Nelamurire CM-CCC-Supliment insertie

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea mea :)
Sunt in urmatoarea situatie: momentan sunt in Concediu de maternitate(postnatal), incepand concediu din noiembrie si urmand sa se termine la sf lunii februarie, insa eu de la inceputul lunii februarie vreau sa ma intorc la servici. Intrebarea mea este daca pentru a beneficia de supliment de insertie trebuie sa depun cerere de Concediu de crestere copil la angajator, trebuie sa fiu in CCC pentru a depune actele pentru supliment???Astept un raspuns clar de la dvs....va multumesc
Cel mai recent răspuns: MonicaMII , utilizator 11:21, 24 Ianuarie 2014
1. - Puteti solicita direct stimulentul de insertie fara a mai intra in concediu crestere copil (CCC).
- Actele le depuneti la Primarie.
- Dupa ce vi se aproba stimulentul de insertie il anuntati si pe angajator, in scris, si atasati si o copie dupa decizia pentru stimulentul de insertie.
- Pe perioada cat beneficiati de stimulentul de insertie nu puteti fi concediata decat daca angajatorul este in reorganizare judiciara sau faliment.

2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
Va multumesc pentru raspuns..
si inca o intrebare...cerere pt stimulent o depun dupa ce termin concediul de maternitate sau pot sa o depun si inainte, avand in vedere ca eu ma intorc la servici cu o luna inainte de terminarea concediului de maternitate?Va multumesc anticipat..
Seara buna!
1. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 13.
(1) Stimulentul de inserţie se acordã pe bazã de cerere, semnatã de persoana îndreptãţitã, însoţitã de dovada eliberatã de angajator sau, dupã caz, de alte documente eliberate de autoritãţile competente ori de declaraţia pe propria rãspundere din care sã rezulte cã aceasta realizeazã sau urmeazã sã realizeze venituri supuse impozitului.

2. Asadar cererea pentru stimulentul de insertie o puteti depune la Primarie si inainte de a se termina concediul de maternitate dar numai in momentul in care sunteti sigura ca se termina concediul de maternitate cu acea data.

3. Vedeti ca nu puteti relua activitatea mai devreme de a 43-zi de la nasterea copilului.

4. Din Normele de aplicare a OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 4
...
(3) Pentru protecţia sãnãtãţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor sã permitã salariatelor sã revinã la locul de muncã în cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.
Va multumesc pentru raspunsuri...Zi buna!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent insertie patricia85 patricia85 Buna ziua,am o intrebare in legatura cu stimulentul de insertie.in iulie trebuie sa nasc iar postnatalul se va incheia undeva la mijlocul lui august.eu nu ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie beteaguconstantin1 beteaguconstantin1 Se poate acorda indemnizatia de insertie fara a mai intra efectiv in concediu de crestere a copilului? Mentionez ca sotia nu lucreaza si ,fiind singurul ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie deealoveady deealoveady Buna ziua! Daca dupa concediul post-natal vreau sa ma intorc la munca beneficiez de stimulentul de reinsertie sau trebuie sa-mi iau CCC mai intai. Unde se ... (vezi toată discuția)