avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulentul de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulentul de insertie

Se poate acorda indemnizatia de insertie fara a mai intra efectiv in concediu de crestere a copilului? Mentionez ca sotia nu lucreaza si ,fiind singurul angajat as dori sa muncesc in continuare
Cel mai recent răspuns: beteaguconstantin1 , utilizator 16:01, 7 Ianuarie 2014
1. Da, puiteti beneficia direct de stimulentul de insertie fara a mai intra in CCC.

2 Din ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
1. Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

3. Deoarece sotia nu lucreaza si nu beneficiaza de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) dvs. puteti beneficia de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului pana ce copilul implineste 2 ani.
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie dupa cele 126 de zile? mayaa10 mayaa10 Buna ziua. Am si eu o intrebare: se poate solicita stimulentul de insertie dupa cele 126 de zile (concediul de maternitate) fara a intra in concediul de ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie si indemnizatie de crestere copil ileana01 ileana01 Buna ziua, as vrea sa stiu daca sotul, in cazul in care aplica pt stimulentul de insertie,se poate schimba dupa 2-3 luni in concediu de crestere copil? (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie caty28 caty28 Buna ziua. Am si eu o nelămurire: in cazul in care solicit stimulentul de inserție fara a intra in CCC, pana la ce vârstă a copilului il primesc? 1 an sau ... (vezi toată discuția)