avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum pot sa evit ca sotia tatalui meu sa retraga bani ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum pot sa evit ca sotia tatalui meu sa retraga bani din contul lui pentru a profita doar ea singura de aceste sume?

Tatal meu, in varsta de 80 ani, are o suma de bani in banca, bani castigati legal de el singur, in timpul ultimei casatoriil. Sotia lui actuala, care nu are copii, a facut tot posibilul sa-l indeparteze de mine, fiica lui. Nu a reusit, dar il terorizeaza, ca sa nu vorbim, sa nu-l vizitez.
Mi-e teama ca, atunci cand tatal meu va cadea la pat, doamna sotie nu-l va ingriji corespunzator si ii va retrage banii din cont ca sa-i foloseasca doar ea. Tatal meu este titularul contului dar ea are drept de retragere.
Intrebarile sunt:
- cum pot eu, ca fiica, sa verific felul cum este ingrijit tatal meu, acum si in viitor, si sa particip la ingrijirea lui?
- daca tatal meu va cadea la pat, pot sa am un control asupra banilor lui din banca, sa nu fie la cheremul sotiei lui actuale?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Bolica , utilizator 14:10, 30 Ianuarie 2014
buna dimineata, 1)- mergeti cu el la bnca si scoateti bani, si... ii treceti pe numele dvs. 2)- sa va treaca clauza. 3)- sa o radieze pe sotie de pe cont. 4)-sa va imputerniceasca pe dvs. prin procura la notar sa administrati contul si celelante bunuri.
Putei verifica cum este ingrijit prin vizitele efectuate iar participarea la ingrijirea lui o puteti face prin achizitionarea de medicamente, produse de ingrijire, hrana, etc.

Nu puteti avea niciun control asupra banilor din banca decat in situatia in care sunteti imputernicit sau titular.

Daca va puteti intelege cu tatal atunci solicitati-i sa schimbe titularul contului si sa va puna pe dvs. iar el sa devina imputernicit.

In cazul in care ati fi dvs. imputernicit nu veti putea scoate banii din cont decat dupa efectuarea succesiunii si ar beneficia de bani si sotia actuala.

Totusi, banii castigati in timpul ultimei casatorii sunt bani comuni ai sotilor si prin urmare de acestia poate dispune si sotia actuala daca la ea va referiti cand spuneti "ultima casatorie".
Sau, pentru a impaca "si capra si varza", incercati varianta in care tatal Dvs. ramane titularul de cont, dar imputernicit pe cont va fi sotia D-lui impreuna cu Dvoastra, fara insa a alege varianta primei semnaturi,ci doar de semnatura dublata, a sotiei impreuna cu a Dvstra.
In acest fel, veti sti toate miscarile de pe cont si scopul cu care ele sunt efectuate.
In plus, nici Dvstra nici sotia nu veti putea dispune de banii de pe cont decat de comun acord.
Multumesc pentru raspunsuri.
Daca tatal meu ar cadea la pat si as constata prin vizite mele ca este prost ingrijit de sotia lui, as putea sa-l iau din casa lor la mine? Probabil ca trebuie acordul lui. Dar daca ar fi atat de bolnav incat nu ar mai putea sa comunice, as putea sa-l iau eu, fiica lui, la mine, sau sa angajez o persoana de incredere care sa stea cu el acolo, in casa lor, si sa-l ingrijeasca ?
Sotia lui se poate opune sa-mi ingrijesc tatal daca ar deveni neputincios?
Eu si tatal meu locuim in localitati diferite, la 300 km distanta.
Eu am familia mea, am spatiu si toate conditiile sa-l ingrijesc.
Multumesc.
Cred ca daca vreti sa il luati in grija pe tata fara sa-i luati si banii din cont, doamna sotie ar fi multumita, nu ar avea de ce sa se opuna.

Alte discuții în legătură

Depozit la o banca, mostenire olga2011 olga2011 un prieten de-al meu are citeva depozite in lei la o banca., ar dori ca dupa decesul lui aceste sume de bani sa nu faca obiectul succesiunii sa-i lase ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! va rog sa imi spuneti daca sotia tatalui meu (decedat) ... Bordeiu Paul Marius Bordeiu Paul Marius Bună ziua! Va rog sa imi spuneti daca sotia tatalui meu (decedat) are cota parte la bunurile tatalui meu, pe care le a dobandit inainte de casatoria cu ... (vezi toată discuția)
Imputernicit , depozit in lei la banca SANDATENESCU SANDATENESCU BUNA ZIUA FATA MEA ESTE IMPUTERNICIT LA UN DEPOZIT IN LEI SI VALUTA, LA BANCA, SOTUL EI ESTE TITULAR, SOTUL EI POATE SA RETRAGA BANII FARA ACORDUL ... (vezi toată discuția)