avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Depozit la o banca, mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Depozit la o banca, mostenire

un prieten de-al meu are citeva depozite in lei la o banca., ar dori ca dupa decesul lui aceste sume de bani sa nu faca obiectul succesiunii sa-i lase unei anume persoane pe care de altfel o are si imputernicit. ,cum trebuie sa procedeze? ce act sa fac? multumesc mult
Cel mai recent răspuns: olga2011 , utilizator 08:47, 1 Februarie 2014
Nu trebuie sa faca nimic.
La momentul decesului persoana imputernicita poate retrage banii de la banca, avand acest drept.
am auzit ca nu poate scoate banii decit pe timpul vietii titularului. si intra in patrimoniul succesoral oricum cred ca d-voastra stiti mai bine multumesc
Eu am fost in aceasta situatie.
Mama mea era titular al unor conturi in banca si eu eram imputernicita pe acele conturi.
Cand a decedat, eu am fost si am retras banii pe numele meu si cu CI a mea.
Nu m-a intrebat nimeni la banca despre titular.
DAR....problemele apar in cazul unor clauze de retragere, conditionare impusa de titular, cum ar fi....."intre data ....si data ..." sau...."dupa decesul meu" (ceea ce ar insemna prezentarea certificatului de deces)....etc.
Imputernicirea pe cont este valabilă EXCLUSIV in timpul vieţii titularului. După deces, orice retragere de numerar de la bancă de către împuternicit este ilegală. După deces, totul intră în masa succesorală. În cazul în care cineva a retras bani după decesul titularului înseamnă că a făcut-o fără să informeze banca despre deces şi este pasibil de sancţiuni penale. La orice bancă veţi întreba vi se va spune acest lucru.
Probabil ca aveti dreptate. Intr-adevar poate conteaza si cine sunt imputernicitii si cine mostenitorii. In cazul meu eram unica persoana in ambele posturi.
Inteleg din mesajul utilizatorului ca persoana care are banii nu vrea sa-i lase sa intre in masa succesorala, asa incat mostenitorii nu vor avea cunostinta de acesti bani, deci nu vor avea ce contesta.
Eu i-am raspuns utilizatorului din aceasta perspectiva, ca daca se duce sa retraga banii, banca, nesesizata de nimeni, nu pune intrebari,

Alte discuții în legătură

Imputernicit bancar retrage banii inainte de deces Danieladvd Danieladvd Fratele meu a retras banii din conturile pe care a fost imputernicit de Tatal meu. I-a retras chiar in ziua decesului dar inainte de deces. Mai intra banii ... (vezi toată discuția)
Verificare conturi bancare domnfane domnfane exista posibilitatea sa verific conturile bancare ale parintilor decedati ?Conturile sunt pe zero dar am suspiciuni in ultimile retrageri. (vezi toată discuția)
Imputernicire pe cont bancar in cazul decesului titularului FlorinOIF FlorinOIF Buna ziua, Sa presupunem ca X decedeaza in strainatate la data 01.01.2020. Datorita circumstantelor decesului, Certificatul de deces ii este eliberat abia la ... (vezi toată discuția)