avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dezincriminarea articolul 8 din legea 39/2003 prin ncp?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dezincriminarea articolul 8 din legea 39/2003 prin ncp?

-In concret un inculpat a fost trimis in judecata pentru fapta prev de art 8 din legea 39/2003 raportat la art 323 Cpen vechi.Dosarul se afla in curs de judecata...
-Odata cu intrarea in vigoare a Ncp(art 367), fapta respectiva este dezincriminata ?
-In caz contrar ar exista o contradictie intre prevederile legii : art 8 din L 39 are in vedere "grup infractional care nu este organizat in sensul legii" iar in prezent art 367 care inlocuieste/preia art 323 cpen vechi are in vedere grup infr organizat.
daca puteti sa imi prezentati si opiniile dvs... raman indatorat!
sunt convins ca pe langa art 8 mai are si alte infractiuni.
din cate am inteles eu art 8 este dezincriminat insa va fi judecat pentru celelalte infractiuni . important este ca scapa de agravanta.
multumesc pentru raspuns!
pe langa infr de la rt 8 mai sunt multe alte infractiuni...
am gasit si eu abrogarea pt art 7-10 l 39/2003!
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Februarie 2014
Ionescu1985, utilizator
Noul Cod penal a preluat conţinutul constitutiv al infracţiunii, astfel cum este reglementat de art.7 alin.1 din Legea nr.39/2003, sunt reduse insa limitele de pedeapsă prevăzute pentru sancţionarea acesteia.Definitia grupului infractional organizat difera fata de reglementarea anterioara.
ART. 367
Constituirea unui grup infracţional organizat
(1) Iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Când infracţiunea care intră în scopul grupului infracţional organizat este sancţionată de lege cu pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau cu închisoarea mai mare de 10 ani, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost urmate de săvârşirea unei infracţiuni, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(4) Nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), dacă denunţă autorităţilor grupul infracţional organizat, înainte ca acesta să fi fost descoperit şi să se fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului.
(5) Dacă persoana care a săvârşit una dintre faptele prevăzute în alin. (1) - (3) înlesneşte, în cursul urmăririi penale, aflarea adevărului şi tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracţional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate.
(6) Prin grup infracţional organizat se înţelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumită perioadă de timp şi pentru a acţiona în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni.

ART. 2*) Legea 39/2006
În prezenta lege termenii şi expresiile de mai jos au următorul înţeles:
a) grup infracţional organizat - grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, care există pentru o perioadă şi acţionează în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material; nu constituie grup infracţional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupului;
Ultima modificare: Duminică, 9 Februarie 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
-in cazul art 7 din l 39 este vorba despre grup infr organizat- si este adevarat ca a fost preluat integral in continutul art 367 ncp
-in situatia mea este vorba despre art 8 l 39 adica "grup infractional care nu este potrivit llegii grup infr organizat" si se pedepsea potrivit art 167 (complotul) sau 323(asocierea in vederea sav de infr) din vechiul cod
- am citit adresa DNA catre Guvern in in care isi manifestau rezervele cu privire la ncp intrucat, printre altele, dezincrimineaza art 8 din l 39
-in cazul meu infractiunea este prevazuta de art 8, care este o infractiune de sine statatoare dar este incompleta cu privire la pedeapsa(pe care o imprumuta de la art 323 sau 167) in rechizitoriu scrie... "infractiunea prev de art 8 din legea 39/2003 cu raportare la art 323"

Art. 126 din LPA Noul cod penal pct 2

Legea nr. 39/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 50 din 29 ianuarie 2003, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La Art. 2, literele a) si b) vor avea urmatorul cuprins:
a) grup infractional organizat - grupul definit la art. 367 alin. (6) din Codul penal;
b) infractiune grava - infractiunea pentru care legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii al carei maxim special este de cel putin 4 ani, precum si urmatoarele infractiuni:
1. supunerea la munca fortata sau obligatorie, prevazuta la art. 212 din Codul penal;
2. divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice, prevazuta la art. 304 din Codul penal;
3. stergerea sau modificarea marcajelor de pe arme letale, prevazuta la art. 344 din Codul penal;
4. infractiuni privind concurenta neloiala;
5. infractiuni de coruptie, infractiunile asimilate acestora, precum si infractiunile impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene;
6. infractiuni privind traficul de droguri;
7. infractiuni privind regimul juridic al precursorilor de droguri;
8. infractiuni privind nerespectarea dispozitiilor privind introducerea in tara de deseuri si reziduuri;
9. infractiuni privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc;

2. Articolele 7-10 si 13 se abroga.

3. In tot cuprinsul legii, trimiterile la art. 7 se vor considera facute la art. 367 din Codul penal.
Eu zic sa nu va grabiti, nu cred ca se poate vorbi de dezincriminare decat in masura in care legea noua suprima o incriminare, aceasta nemaiavand corespondent in legea noua, nu exista insa dezincriminare, desi norma de incriminare din legea veche nu se mai regaseste in legea noua, continutul ei a fost preluat de o alta norma, astfel in domeniul criminalităţii organizate s-a urmărit crearea unei incriminări cadru şi renunţarea la paralelismul existent între textele de lege în vigoare în acest domeniu, respectiv Legea nr.39/2003, art.323 și art.167 din fostul Cod Penal, toate aceste infracţiuni sunt înlocuite de cea prevăzută de art.367 din Noul Cod penal, unde ele se regasesc in intregime in continutul acestei infractiuni.

Alte discuții în legătură

Modificari in legea diicot dupa ncp? vaymoka vaymoka Stie cineva daca s-au modificat pedepsele la art. 7 si 8 din L 39/2003 ? Multumesc! (vezi toată discuția)
Grup infracțional dorotheea dorotheea Cum poate fi definit un grup infracțional, în termeni juridici? (vezi toată discuția)
Legea 39 se modifica? vdeny vdeny Buna ziua, legea 39 grup infractional se modifica la 1 feb? Multumesc mult (vezi toată discuția)