Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi

Webinar Premium LIVE: Riscuri și obligații privind combaterea spălării banilor. Joi, 1 Iulie, de la ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Sinteza zilei avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Înscrie-te gratuit →

Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Modificari in Legea DIICOT dupa NCP?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Modificari in Legea DIICOT dupa NCP?

Stie cineva daca s-au modificat pedepsele la art. 7 si 8 din L 39/2003 ?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: vaymoka , utilizator 17:08, 24 Mai 2014
Art.7-10 si art.13 din Legea 39/2003 sunt abrogate.
In domeniul criminalităţii organizate s-a urmărit crearea unei incriminări cadru şi renunţarea la paralelismul existent între textele de lege din acest domeniu, respectiv Legea nr.39/2003, art.323, art. 167 din fostul Cod penal.Toate aceste infracţiuni sunt înlocuite de cea prevăzută de art.367 din Noul Cod penal.

ART. 367 c.p.
Constituirea unui grup infracţional organizat
(1) Iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Când infracţiunea care intră în scopul grupului infracţional organizat este sancţionată de lege cu pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau cu închisoarea mai mare de 10 ani, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost urmate de săvârşirea unei infracţiuni, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(4) Nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), dacă denunţă autorităţilor grupul infracţional organizat, înainte ca acesta să fi fost descoperit şi să se fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului.
(5) Dacă persoana care a săvârşit una dintre faptele prevăzute în alin. (1) - (3) înlesneşte, în cursul urmăririi penale, aflarea adevărului şi tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracţional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate.
(6) Prin grup infracţional organizat se înţelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumită perioadă de timp şi pentru a acţiona în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni.
multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asocierea in vederea savarsirii de infractiuni 323 vechiul cod dodonica dodonica ptr o fapta retinuta in anul 2002 cand inca nu era in vigoare 39/2003 ce prevede constituire de grup infractional sa retinut art 323 ptr 2 persoane. Noul cod ... (vezi toată discuția)
Ce incradare are grupul infractional la inselaciune? alinamihaipaula alinamihaipaula Dupa intrarea in vigoare a noului cod penal grupul organizat pentru comiterea de inselaciuni ce incadrare are? (vezi toată discuția)
Grup infracțional dorotheea dorotheea Cum poate fi definit un grup infracțional, în termeni juridici? (vezi toată discuția)