avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Alocatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Alocatie

Buna ziua!Va rog sa ma ajutati cu un raspuns,daca se poate!Am doi copii,de 7 ani,respectiv 5 ani.In perioada 2003-2009 am lociut in Spania,drept urmare,copiii s-au nascut acolo.In Spania se dadea mamelor care lucrau un ajutor de 100 de euro pentru fiecare copil,pana cand acesta implinea 3 ani.In anul 2009 m-am intors cu sotul si copiii in tara.Asa ca,pe primul copil care s-a nascut in 2006,am luat 3 ani acel ajutor de 100 de euro,al doilea copil s-a nascut in 2008 si am luat doar un an de zile alocatie pentru el,pana in 2009,deoarece nu m-ai figuram lucrand acolo.Eu am crezut mereu ca acea suta de euro era alocatia de drept al copilului,asa ca nu le-am facut acolo nici un dosar pentru alocatie.Acum in 2013,cand m-am hotarat ca raman definitiv in tara,am fost la primarie sa fac dosarul de alocatie.Prin urmare,pe data de 5 ianuarie 2013,am depus dosarul de alocatie pentru amandoi copiii.Doamna de la primarie,mi-a spus ca alocatia v-a intarzia in jur de 6 luni,pentru ca ei urmeaza sa ma verifice in Spania daca nu iau alocatie de acolo.Am asteptat pana in octombrie 2013,si vazand ca nu primesc nimic,am fost la primarie sa intreb ce s-a intamplat cu dosarul meu.Doamna de acolo mi-a spus ca ei au verificat in Spania si intr-adevar nu iau alocatie de acolo pentru ca nu am cerut-o,asa ca...a spus acea doamna ca trebuie sa ma duc in Spania sa o cer.Intrebarea mea este...Chiar trebuie sa ma duc in Spania sa cer alocatia copiilor,cu toate ca eu m-am stabilit in tara?Momentan,nu dispun de bani si nici de timp sa ma duc in Spania sa fac dosarul de alocatie al copiilor.Sa ma duc acolo trebuie sa pierd mai multe zile,sa inchiriez ceva unde sa stau si multe altele...Cum as putea sa beneficiez de alocatia copiilor?Mentionez ca nu am incasat nici o luna de alocatie pentru nici un copil!Nu pot sa cred ca trebuie sa ma duc acolo...Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:16, 11 Februarie 2014
1. Puteti beneficia de alocatia de stat pentru copii in Romania pentru cel mult 12 luni anterioare depunerii cererii.

2. Din Legea 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii:

Art. 6
...
(4) Dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii

(5) În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocației de stat pentru copii se poate face și pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni

(6) Dreptul la alocația de stat pentru copii încetează începând cu luna următoare celei în care nu mai sunt îndeplinite condițiile de acordare
...
Ma scuzati dar,tot nu am inteles prea bine...Adica,in momentul de fata,eu locuind in Romania pot beneficia de alocatia in curs,nu ma refer la retro...sau trebuie sa merg in Spania si daca fac dosarul de alocatie al copiilor,voi lua de acolo alocatia retro,plus in continuare pana ce copiii implinesc 18 ani,cu toate ca ei locuiesc cu mine in tara?Cei de la primarie mi-au spus ca nu imi acorda nici un fel de alocatie...nici de acum incolo...Multumesc!
1. Eu ma refeream numai la alocatia de stat pentru copii acordata in Romania.

2. Intrebati (prin e-mail sau direct) si la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste alocatia de stat pentru copii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare alocatie de stat neluata niciodata in romania badeanu_sorina_violeta badeanu_sorina_violeta Buna ziua,sunt stabilita in spania din 25/12/2005 impreuna cu perechea mea.in acesti ani au aparut doi copiii fata 12/12/2007 si baiat 22/07/2010 cu varsta de ... (vezi toată discuția)
Alocatie copil pana la 2 ani utilizator86 utilizator86 As dori sa va intreb. Eu am nascut la inceputul lunii iunie si pentru luna in curs nu am primit alocatie pentru copil. de ce? Am primit incepand cu iulie. ... (vezi toată discuția)
Alocatie de stat pentru copil roman nascut in strainatate dar care locuieste in prezent in tara sil73 sil73 Am doi copii pe care i-am nascut in strainatate, unul nascut in 2006, iar celalalt in 2011. In anul 2012 m-am intors in tara impreuna cu copii. Pana in ... (vezi toată discuția)