avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 161 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Alocatie de stat pentru copil roman nascut in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Alocatie de stat pentru copil roman nascut in strainatate dar care locuieste in prezent in tara

Am doi copii pe care i-am nascut in strainatate, unul nascut in 2006, iar celalalt in 2011. In anul 2012 m-am intors in tara impreuna cu copii. Pana in prezent nu am reusit sa-mi depun cererea pentru acordarea alocatiei de stat pentru cei doi copii datorita ,, documentelor ,,stufoase,, pe care mi se cer la intocmirea dosarului de catre AJPIS.
Va rog sa va spuneti punctul de vedere cu privire la acordarea alocatiei de stat pentru copii si documentele pe care trebuie sa le atasez la cerere. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Lulea dorina , utilizator 14:16, 27 Octombrie 2021
1. AJPIS este cea care aproba si plateste alocatia de stat pentru copii si este cea mai competenta institutie care sa va spuna cum se procedeaza si ce acte sunt necesare.

2. Intocmiti si procurati cat mai repede actele solicitate de AJPIS deoarece alocatia de stat se plateste retroactiv pentru cel mult 12 luni de la data depunerii cererii.
Acte necesare la obtinerea alocatiei de stat pentru copii:
- Cerere tip;
- Certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita alocatia de stat - copie si original;
- Buletin (carte) de identitate pentru unul dintre parinti (cel care solicita sa fie titularul alocatiei) in original si copie;
- Dosar cu sina.

Alte acte solicitate dupa caz
- Adeverinta de la primaria de domiciliu al celuilalt parinte, in cazul in care acesta nu are domiciliul in localitatea unde celalat parinte va depune dosarul
- Certificat de casatorie;
- Hotarare de divort;
- Hotarare judecatoreasca de incredintare, incredintare in vederea adoptiei, de plasament, de plasament in regim de urgenta, de instituire a tutelei;
- Certificat de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap;
- Extras de cont, daca se solicita plata in cont bancar.

Pentru copiii nascuti pe teritoriului altui stat, dupa caz :
- Declaratia notariala din care sa rezulte ca minorul nu beneficiaza de alocatie de stat pe teritoriul statului unde s-a nascut, nu a fost institutionalizat, iar parintii se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia;
- Imputernicire notariala pentru persoana indreptatita sa reprezinte parintii plecati în strainatate;
- Actul de identitate al persoanei imputernicite sa reprezinte parintii plecati in strainatate (original şi xerocopie);
Buna ziua,am o fetita de 6ani si 9luni nascuta pe teritoriul Spaniei in anul 2010,si nu am reusit inca sa ii fac alocatia aici in tara.Eu sunt divortata de tatal ei din 2013 si copilul el in grija mea,invata la scoala din comuna.sunt in Romania din dec.2012.Si eu nu stiu cum sa procedez si ce trebuie sa fac ca sa ii pot face alocatia aici.Va rog sa imi explicati cum sa procedez.
Va multumesc
Mergeti la AJPIS si intrebati ce documente trebuie sa depuneti pentru alocatia de stat pentru copil.
Buna ziua. Am si eu o întrebare... Am nascut in Cipru dar m am întors in România de 7 luni. Tot atunci am depus și actele pentru alocație, astăzi primesc raspuns cu " respingere acordare alocatie de stat". Menționez ca pe foaia primita de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială scrie : Conform E411 se desfasoara o activitate profesională in Cipru si nu s a solicitat acest beneficiu. Nu inteleg... De ce pana la urma a fost respinsa daca noi nu beneficiem de alocatie din Cipru? Nr am intors de tot in Romania. Nu mai lucram in acea țară de 7 luni.
Mulțumesc

Alte discuții în legătură

Buna ziua! - alocație pentru minor Anca dietrich Anca dietrich Am un băiețel născut in Germania in vărsta de 2,5 ani! Am locuit mai mulți ani acolo,acum am venit acasă din motive familiare! Am cerut documentul din ... (vezi toată discuția)
Alocatia pentru copii claudiadiaconu claudiadiaconu Buna ziua! Am locuit timp de 6 ani in Spania impreuna cu copilul meu care a urmat scoala acolo in acest timp. Din luna decembrie m-am intors in tara si am ... (vezi toată discuția)
Intrebare - alocatie pentru minor roman nascut in spania 3costa3 bogdan 3costa3 bogdan buna ziua .as dori sa stiu daca pot beneficia de alogatia de stat ptr. copii acordata in romania ,daca muncesc in spania.copilul nascut in spania. (vezi toată discuția)