avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Concediu medical - perioada de contributie la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Concediu medical - perioada de contributie la pensie

am vazut pe legislatiamuncii.ro un raspuns care m-a derutat . se spunea acolo ca incepand cu 2006 se iau in considerare la contributie pensie si concediile medicale conform nu stiu carui act normativ . Eu am fost in CM pt. TBC un an intre martie 2003-martie 2004 . Sa inteleg ca acest CM al meu nu este perioada contributiva ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:08, 14 Februarie 2014
1. Din Legea 263/2010 privind sustemul unitar de pensii publice:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
...
d) a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 — 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
...

2. Perioadele aratate mai sus sunt perioade asimilate stagiului de cotizare la pensie si se valorifica numai in cazul pensiei pentru limita de varsta.

3. Conform OUG 158/2005, privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, in vigoare de la 1 ianuarie 2006, din indemnizatiile de concediu medical se retine contributia pentru pensie asa ca aceste perioade sunt stagii de cotizare la pensie.

4. - Cazul dvs. intra la art.49(1), lit.d), aratat mai sus.
- Acea perioada nu este stagiu de cotizare la pensie deoarece nu s-a retinut si platit contributia pentru pensie dar este adaugat la stagiul de cotizare in cazul pensiei pentru limita de varsta.
Nu va suparati d-l Tudor e putin ambiguu pt. un neprofesionist cum adica nu e stagiu de cotizare la pensie deoarece nu s-a retinut si platit contributia la pensie dar la limita de varsta e adaugat la stagiul de cotizare ? In ce cuantum ? zero lei ? ca si cum am fost somer fara indemnizatie ? se adauga doar ca timp sa se faca cei 35 de ani de perioada completa de cotizare dar fara nici o valoare de punct de pensie ? nici cat la asimilate ? zero barat ?
1. - Eu nu ma supar, dvs. va suparati pe noi, consultantii, pentru imperfectiunile legii si pentru prevederile ei care nu va sunt favorabile.
- Noi nu avem nici o vina, redam din lege asa cum spune ea.
- Este asa cum spuneti dvs.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 97
(1) Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului se utilizeaza:
a) cuantumul pensiei de invaliditate, in situatia prevazuta la art. 49 alin. (1) lit. a);
b) 25% din castigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. b), c), f) si g);
c) cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. e).


3. Observati ca lit.d) din art.49(1) din lege nici nu este pomenit in art.97(1).

4. In cazul somerilor fara indemnizatie perioada respectiva nici macar nu se asimileaza stagiului de cotizare la pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediile de maternitate si de incapacitate temporara de munca mateiurodica mateiurodica Concediile de maternitate sau de boala sunt considerate ca stagiu de cotizare la pensie? (vezi toată discuția)
Perioada in care beneficiez de pensie de invaliditate este valorificata la pensia pentru limita de varsta? DANYELY DANYELY DACA AM BENEFICIAT DE PENSIE GRADUL II ,TIMP DE 10 ANI, IN ACEASTA PERIOADA SE ADAUGA LA IESIREA LA PENSIE LA VARSTA, CONTRIBUTIE LA VECHIME. (vezi toată discuția)
Pensie anticipata daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti daca, la stabilirea calculului pensiei anticipate, se iau in considerare concediile medicale dupa data de 01.04.2001. Stiu ca, in ... (vezi toată discuția)