avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Concediile de maternitate si de incapacitate temporara ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Concediile de maternitate si de incapacitate temporara de munca

Concediile de maternitate sau de boala sunt considerate ca stagiu de cotizare la pensie?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:50, 25 Aprilie 2012
1. - Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
...
d) a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 — 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
f) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani;
...
- Asta inseamna ca aceste perioade se valorifica numai la pensia pentru limita de varsta.

2. Se retine contributia pentru pensie (CAS) din toate indemnizatiile pentru concedii medicale (inclusiv din indemnizatia pentru concediul de maternitate) asa ca ele constituie stagiu de cotizare la pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata fara penalizare N_Adriana N_Adriana Pentru o femeie de 59 ani, stagiu de cotizare 38 ani si 9 luni,fara conditii speciale de munca, este posibila pensionarea in acest moment fara ... (vezi toată discuția)
Concediu medical - perioada de contributie la pensie sorineldobre sorineldobre am vazut pe legislatiamuncii.ro un raspuns care m-a derutat . se spunea acolo ca incepand cu 2006 se iau in considerare la contributie pensie si concediile ... (vezi toată discuția)
Perioada de ccc constituie stagiu pentru acordarea pensiei? ContSters94154 ContSters94154 Doresc sa stiu daca perioada CIC - conced de crestere copil se adauga ca vechime pt pensie??? Multumiri!!! (vezi toată discuția)