avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... VERIFICAREA INSTRUIRII INTRODUCTIV GENERALE IN SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

VERIFICAREA INSTRUIRII INTRODUCTIV GENERALE IN SSM

In prima zi de munca, este obligatoriu prin lege, ca angajatorul sa asigure instruirea introductiv generala de Securitate si Sanatate in Munca, a noului angajat timp de 8 (opt) ore. Acest lucru se consemneaza in pagina 3 (trei) a Fisei Individuale de Instruire a angajatului. Instruirea este efectuata de catre anagajator/lucrator desemnat/serviciu intern de prevenire si protectie/serviciu extern de prevenire si protectie. Cine efectueaza verificarea acestei instruiri, in special in cazul care este in responsabilitatea serviciului extern? In legislatie nu este prevazut expres, iar cei care controleaza au solicitat fiecare altceva, pe principiul ”Cate bordeie, atatea obicee”(nu e gramaticala, dar asa este expresia...).
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:07, 17 Februarie 2014
In Normele Metodologice de aplicare a L 319/2006 nu se specifica in mod expres cine face verificarea acestei instruiri:
Art. 89. - (1) Instruirea introductiv-generală se va finaliza cu verificarea însuşirii cunoştinţelor pe bază de teste.
(2) Rezultatul verificării va fi consemnat în fişa de instruire.

In consecinta, cel care face instruirea va face si verificarea insusirii cunostintelor.
Normele metodologice de aplicare a Legii ssm nr. 319/ 2006 aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 85. - Instruirea introductiv-generala se face de catre:
a) angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca;
b) lucratorul desemnat;
c) un lucrator al serviciului intern de prevenire si protectie;
d) serviciul extern de prevenire si protectie.
-art. 89. - (1) Instruirea introductiv-generala se va finaliza cu verificarea insusirii cunostintelor pe baza de teste.
(2) Rezultatul verificarii va fi consemnat in fisa de instruire.
Instruirea introductiv generala se efectueaza in baza materialului de instruire aprobat de catre angajator – legislatie de securitate si sanatate in munca, consecintele posibile ale necunoasterii si nerespectarii legislatiei de securitate si sanatate in munca, riscuri specifice de accidentare si imbolnavire profesionala specifice unitatii, masuri generale, la nivelul unitatii pentru acordare prim ajutor, stingere incendii, evacuare personal.
Materialul de instruire, in forma scrisa si dupa caz si in forma electronica este cel intocmit de catre angajator/ lucrator desemnat/ serviciu intern de prevenire si protectie/ serviciu extern de prevenire si protectie, material aflat la lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie, din cadrul firmei/ serviciul intern de prevenire si protectie. Materialul se aproba de catre angajator si este disponibil lucratorilor care urmeaza a fi instruiti.
La sfarsitul instruirii se da celui instruit un test scris sau dupa caz, in fata unui calculator, cu intrebari din materialele de instruire prelucrate, se noteaza textul si se arhiveaza, respectiv in cazul testarii pe calculator (exista teste numerotate), se nominalizeaza testul si se inscrie nota, intr-un document scris, care se arhiveaza.
Testul este disponibil la cererea organelor abilitate.
Instruirea introductiv generala se semneaza pe prima pagina, de catre cel care a efectuat instruirea, nominalizat prin decizia scrisa a angajatorului.
Pentru verificarea instruirii introductiv generale (verificarea notarii testului), semneaza pe test, dar si in fisa individuala de instruire, pe prima pagina, dupa caz, seful serviciului intern de prevenire si protectie numit prin decizia scrisa a angajatorului/ angajatorul sau alta persoana cu functie de conducere din cadrul firmei, desemnat de catre angajator, prin decizie scrisa.
In cazul serviciului extern de prevenire si protectie semneaza la instruire cel care a efectuat instruirea, la verificare - seful serviciului extern de prevenire si protectie sau o persoana (de preferat) desemnata de catre angajator prin decizie scrisa sa tina legatura cu serviciul extern de prevenire si protectie.
In fisa individula de instruire ssm exista rubrica REZULTATELE TESTARILOR.
Aici se consemneaza rezultatul testarii dupa instruirea introductiv generala: data, material examinat (test instruire introductiv generala), calificativ, examinator.
Nu este o greseala daca cel care a instruit/ a verificat instruirea introductiv generala semneaza impreuna.
Un model de completare fisa individuala de instruire ssm gasiti aici: magazin.avocatnet.ro/doc/det...
Ultima modificare: Duminică, 16 Februarie 2014
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
@gigipopa: dumneavoastra va exprimati niste pareri personale si nicidecum ceea ce prevede legea. In Norme acest aspect al instruirii introductiv generale si verificarea acesteia este foarte clar precizat: "Instruirea introductiv-generală se va finaliza cu verificarea însuşirii cunoştinţelor pe bază de teste."
Daca legiuitorul ar fi dorit ca verificarea instruirii sa se faca de catre alta persoana decat cea care a facut instruirea, atunci ar fi precizat acest lucru, asa cum a facut in cazul instruirii la locul de munca si al instruirii periodice.

Situatia este neclara, pentru ca, pana la urma cel care a facut instruirea se poate verifica pe el insusi ca a facut cum trebuie instruirea!?!?! Dar angajtorul nu ar trebui sa fie convins de modul de insusire a cunostintelor de catre viitorul lui angajat?! Cred ca este o scapare a legii si dl Popa are dreptate, aceasta verificare fiind la latitudinea angajatorului prin decizia care o da! ITM - ul (prin reprezentanti diferiti!) a avut opinii divergente, dar pe total rezultatul este cel transmis de dl. Popa! Din pacate aceasta flexibilitate nu este si la nivelul organului de control, asa ca daca nu ai ”cazut” pe solutia preferata nu prea e bine! oricum pana acum s-au consemnat doar avertismente si/sau recomandari! Solutia legala probabil urmeaza! Poate una dintre asociatiile care ne reprezinta ar putea sa solicite ceva in scris de la Inspectia Muncii, pentru o uniformizare a activitatii!
Ne puteti da cateva exemple de recomandari facute de ITM ? Sau, daca au dat averismente scrise, in PV de control trebuie sa scrie articolul de lege incalcat. Ce anume au scris inspectorii in PV de control ?
Situatia este neclara, pentru ca, pana la urma cel care a facut instruirea se poate verifica pe el insusi ca a facut cum trebuie instruirea!?!?!

Cel care face instruirea nu se verifica pe el prin test ci il verifica pe cel pe care l-a instruit.
Profesorul care preda lectia, tot el este cel care il noteaza pe elev, nu vine directorul scolii sa ii verifice pe elevi. Este acelasi lucru si in cazul nostru. Cel ce face instruirea introductiv generala isi asuma raspunderea pe ce semneaza , este o persoana abilitata si calificata in acest sens, chiar daca este administratorul care si-a asumat raspunderea pentru activitatea de SSM, fie lucratorul desemnat, fie un lucrator din cadrul SEPP sau chiar conducatorul unui SEPP.

Alte discuții în legătură

Instructajul introductiv general in fisa de instruire individuala. ... petru.radu petru.radu Instructajul introductiv general in fisa de instruire individuala. La \" Semantura celui care a efectuat instruirea\" semneaza responsabilul SSM ( serviciu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in fisele ssm la instruit semneaza salariatul,apoi ... MariaTocileanu MariaTocileanu Buna ziua, in fisele ssm la instruit semneaza salariatul,apoi il verifica seful de birou si vreau sa stiu cine poate semna la verificare:LD, repr.SEEP sau ... (vezi toată discuția)
Servicii ssm si psi Tatu M Tatu M Buna ziua, avem in institutie serviciu extern de SSM si PSI si va rog sa ma lamuriti in legatura cu semnaturile de pe Fisele individuale de instruire SSM si ... (vezi toată discuția)