avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA, daca depasesc venitul estimat cat trebuie sa mai ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA, daca depasesc venitul estimat cat trebuie sa mai platesc?

Buna ziua!

Acum imi doresc sa fac un PFA ca traducator, dar inca nu stiu clar toate lucrurile legate de acest statut.

Am aflat ca trebuie sa fixez o suma estimata de venit pe an, dar daca depasesc aceasta suma, cat ma platesc la sfarsitul anului? Cum se calculeaza?
Cel mai recent răspuns: georgeenciu , utilizator 17:47, 8 Mai 2014
- faceti la inceputul anului o estimare de venit (declaratia 220)
- in timpul anului platiti in 4 rate 16 % din acel venit estimat
- la finalul anului, faceti calculele si stabiliti venitul realizat (declaratia 200)
- se aplica 16% la venitul realizat, se scade impozitul deja platiti si ramane o diferenta de plata
- daca diferenta este in plus veti da dvs bani, daca e in minus veti primi bani de la anaf
O sa va spun in mare pasi ce trebuie urmati pt a deschide un PFA si ce declaratii trebuie sa depuneti si pe ce sume.
Actele pt infiintarea PFA-ului se depun la ONRC si costa intre 200-300ron. De la ONRC vi se va spune data cand sunt gata ca dv sa le ridicati. Dupa ce ridicati actele de la ONRC in termen de 15 zile trebuie sa faceti inregistrarea la ANAF.
Atunci cand faceti inregistrarea la ANAF depuneti declaratia 220 cu venitul estimat pe 2014. Venitul estimat e bine sa il puneti cat mai mic deoarece nu se stie niciodata ce poate interven.(in sensu ca poate nu incasati suma pe care o estimati initial) De la ANAF veti primi prin posta deciziile de impunere pt valoarea estimata si trebuie sa platati impozit si CAS(asigurare sanatate) trimestrial. La inceputul anului 2015 aveti timp pana la data de 25mai2015 sa depuneti declaratia 200 cu venitul realizat pe 2014. Impozitul si sanatatea se v-or recalcula, din venitul realizat se vor scadea sumele pt care ati platit CAS si impozit. In cazul in care venitul realizat este mai mic decat cel estimat ANAF ar trebui sa va returneze bani platiti in plus pt impozit si sanatate. Am presupus sa dvs vreti sa va inregistrati ca PFA cu plata in sistem real si nu cu norma de venti. Daca optati pt norma de venit impozitul, CAS-ul nu se m-ai recalculeaza indiferent daca dvs ati realizat sau nu norma de venit.
Tot atunci cand va duceti la ANAF cumparati un RJIP (registru jurnal de incasari si plati), il gasiti la papetarie. Acest jurnal il numerotati si scrieti pe ultima pagina "acest jurnal are X pagini". Iar cei de la ANAF trebuie sa stampileze acest RJIP.

In cazul in care nu sunteti si angajat cu carte de munca,
-la ANAF mai trebuie sa depuneti declaratia 600, CASS ( contributia pt pensie ). Contributia pt pensie este de 31.3% si sunteti obligat sa va asigutati la salariul minim pe economie ~802ron. Aceasta suma nu se recalculeaza indiferent de veniturile realizate.
-pentru a beneficia de concedii medicale si indemnizatii trebuie sa depuneti o declaratie la CJAS (casa judeteana de asigurari de sanatate) unde veti plati 0.85% din venitul estimat, Toate deciziile de impunere primite de la ANAF trebuie duse la CJAS pt a va calcula/recalcula suma de plata. ( nu este obligatoriu sa va asigurati)
-pentru somaj platit 0.5% pentru suma minima asigurata de 802ron(salariu minim pe economie. Aceasta nu se recalculeaza (nu este obligatoriu sa va asigurati)
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2014
melania_14, utilizator
Multumesc foarte mult pentru informatiile amanunte. O singura intrebare as mai avea:

1.Ca traducator, pot sa optez pentru varianta cu norma de venit (Bihor, Oradea)? La aceasta optiune platesc o suma fixa in fiecare trimestru indireferent daca eu nu castig nimic sau castig mult mai mult?
Normele de venit sunt diferite de la judet la judet. Doar cei de la ANAF Oradea va pot spune daca puteti opta pentru norma de venit si care este norma de venit in cazul activitatii desfasurate de dvs. Daca veti opta pentru norma de venit nu veti mai depune declaratia 200 pentru venituri realizate. Deci asa cum banuiti suma trimestriala este fixa indiferent daca aveti venituri 0 sau depasiti de 10 ori norma de venit. Atunci cand veti opta pentru tipul de plata al impozitului: in sistem real sau pe norma de venit luati in calcul si urmatoarele lucruri: Concediile medicale sau concediile de crestere copil sunt calculate la norma de venit, nu la ce venituri ati realizat dvs. Puteti schimba optiunea pentru sistem real doar dupa 2 ani. Dupa ce aflati daca este posibil sa optati pt norma de venit i puteti sa va faceti calcul cum este mai avantajos sa optati.
Sper ca aceste informatii v-au fost de ajutor si pe inteles.
O zi buna!
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2014
melania_14, utilizator
- traducatorul autorizat este profesie liberala care functionaza in baza unei legi speciale, nu in baza legii de functionare a persoanelor fizice autorizate
- profesiile liberale nu se inregistreaza la registrul comertului ci la anaf
- profesiile liberale se impun exclusiv in sistem real
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2014
georgeenciu, utilizator

Alte discuții în legătură

Declaratii pt pfa getafolescu getafolescu Am infintat PFA-ul anul trecut in aprilie si am depus formularul 220 pt anul 2011. Nu am avut decat cheltuieli in 2011. Ce trebuie sa fac in anul 2012? (vezi toată discuția)
Am deschis un pfa in august 2020 MirelaPav MirelaPav Buna ziua, Am deschis un pfa in August 2020, sistem real de impozitare. In termen legal am depus declarația cu venitul estimat pt anul 2020. Din acea ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa webdesign ionut28ccr ionut28ccr Doresc sa imi infiintez un PFA si sa ma angajez cu 4ore/zi. Ce ma sfatuiti sa aleg? vor fi perioade unde voi incasa poate 100 ron/luna sau 5000 pe luna sau ... (vezi toată discuția)