avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Infiintare PFA webdesign
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Infiintare PFA webdesign

Doresc sa imi infiintez un PFA si sa ma angajez cu 4ore/zi.
Ce ma sfatuiti sa aleg? vor fi perioade unde voi incasa poate 100 ron/luna sau 5000 pe luna sau chiar nici un ban. Ar fi mai bine sa aleg impozitarea pe profit?

- Am o mare nelamurire, eu locuiesc cu parintii mei si sediul va trebui sa il fac pe apartament. Eu nu sunt trecut in acte, normal... Am inteles ca la PFA in caz ca nu iti platesti datoriile, esti raspunzator cu bunurile personale. Acum, daca eu nu figurez pe apartament ce bunuri personale am si risc sa le pierd?

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: ionut28ccr , utilizator 13:38, 9 Martie 2014
1) Impozitarea in sistem real vs norma de venit: In primul rand trebuie sa va interesati care este norma de venit in orasul dvs pt activitatea desfasurata si daca puteti alege pt norma de venit. Un alt aspect de care trebuie sa tineti cont daca vreti sa alegeti norma de venit este faptul ca puteti trece la sistemul real dupa 2 ani. Initial v-as sfatui sa alegeri impozitarea in sistem real. In functie de venituri puteti ulterior opta pt norma de venit.

2) Daca nu aveti bunuri personale nu au ce sa va ia, eventual se fac niste blocari pe conturi. Daca va platiti darile catre stat nu aveti de ce sa va faceti griji.

Stiu ca nu ati intrebat, dar de ce vreti sa va angajati cu 4ore/zi? O sa aveti nevoie de contabil daca sunteti PFA si aveti si angajati. Altfel puteti tine contabilitatea in partida simpla daca sunteti doar PFA.
Va multumesc de raspuns.

Vreau sa deschid PFA sau II deoarece doresc sa am si eu vechime, sanatate, ca orice angajat.

M-am gandit si la SRL dar stiu ca sunt banii firmei si ar fi complicat.

La PFA nu pot sa scap de contabil daca eu voi fi singurul angajat?
La pfa, pentru tinerea evidentelor si registrelor, completarea si depunerea declaratiilor, daca va pricepeti/ati inteles cum se procedeaza, nu va trebuie contabil. Toate le semnati dumneavoastra.
Puteti evita contabilul dar pentru a fi angajat la propriul PFA trebuie sa depuneti mai multe declaratii si nedepunerea lor se sanctioneaza cu amenzi foarte mari.
Ca PFA puteti beneficia de tot ce ati enumerat dvs fara a fi angajat, si contabilitatea cum am spus este in partida simpla. Daca cereti consiliere la un contabil de 2-3 ori pe an va descurcati apoi si singur.
1) Odata ce va deschideti PFA la ONRC trebuie sa mergeti la ANAF sa faceti inregistrarea fiscala. Depuneti declaratia D220 cu venituri estimate.
2) Declaratia 600 pentru asigurarea la pensie, aici puteti opta pentru orice suma doriti dar minim 804ron (nu sunteti obligat sa platiti pensie la toata suma castigata)
3) Aici vi se va calcula conform declaratiei 220 impozitul si CASS (sanatatea).
4) Pt a beneficia de concedii medicale si indemnizatii trebuie sa ajungeti la Casa judeteana de asigurari de sanatate sa faceti contract cu ei si veti plati 0.85% din venit
5) Pt a beneficia de somaj mergeti AJOFM cu documentele care atesta ca sunteti PFA si sa solicitati un contract de asigurare pentru plata contributiilor la somaj. Suma asigurata este minim 804ron.
Daca veti urma pasi de mai sus veti beneficia de acelasi drepturi ca orice angajat.
In cazul in care optati si sa fiti angajat cu 4h/zi pe langa cele enumerate mai sus trebuie sa depuneti si alte declaratii.
sa avem in vedere ca expresia " a fi angajat la propriul PFA" nu este corecta
a fi angajat este ceva diferit de a avea pfa plus ca titularul NU poate fi angajat la propriul pfa

Alte discuții în legătură

Pfa, daca depasesc venitul estimat cat trebuie sa mai platesc? levaidvd levaidvd Buna ziua! Acum imi doresc sa fac un PFA ca traducator, dar inca nu stiu clar toate lucrurile legate de acest statut. Am aflat ca trebuie sa fixez o ... (vezi toată discuția)
Doresc infiintare pfa si nu stiu cat sa declar brutul....ajutor! ola1982 ola1982 Buna ziua, Doresc sa infiintez si eu un PFA pentru servicii de infrumusetare la domiciliu....coafor,machiaj,unghii false.Acest PFA ma intereseaza sa il fac ... (vezi toată discuția)
Declaratii pfa infiintat din mai 2014 pam@ pam@ Buna ziua, Prietena mea are un PFA deschis in luna mai si ar dori sa stie daca trebuie sa depuna declaratii lunare sau trimestriale si care sunt acestea. ... (vezi toată discuția)