avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Tva 5% locuinte / programul prim casa
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Tva 5% locuinte / programul prim casa

Buna ziua,

Detin o locuinta (48 mp utili) achizitionata cu TVA 5%. Am citit pe net legile dar imi sunt putin neclare asa ca am 2 intrebari:

1. Urmeaza sa ma casatoresc, pot achizitiona impreuna cu sotia o locuinta cu TVA 5% ?
2. Am inteles ca pot cumpara prin programul prima casa o locuinta ( deoarece aceasta curenta are < 50 mp utili). In cazul acesta, voi avea TVA 5% ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Total Contabilitate , Contabil 10:01, 3 Martie 2014
Buna ziua,

Din ce stiu eu aveti dreptul o singura data sa achizitionati locuinte cu TVA 5%.
Daca nu a beneficiat sotia, trebuie sa mearga la notariat sa dea o declaratie din care sa reiasa ca nu a achizitionat imobile cu TVA 5%.
Acum nu sunt foarte sigur daca se ia in calcul familia avand in vedere ca sunteti casatoriti, dar asteptam si alte pareri.


Numai bine.



Ultima modificare: Joi, 27 Februarie 2014
Total Contabilitate, Contabil
Bun ziua,

Cititi aici:

140.2^1) Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuinţa include şi amprenta la sol a locuinţei. În sensul prezentului titlu, prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale se înţelege:
a) livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari;
b) livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap;
c) livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare şi dacă terenul pe care este construită locuinţa nu depăşeşte suprafaţa de 250 mp, inclusiv amprenta la sol a locuinţei, în cazul caselor de locuit individuale. În cazul imobilelor care au mai mult de două locuinţe, cota indiviză a terenului aferent fiecărei locuinţe nu poate depăşi suprafaţa de 250 mp, inclusiv amprenta la sol aferentă fiecărei locuinţe. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv:
1. în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%;
2. în cazul familiilor, soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cota de 5%;
d) livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, către primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei.

Numai bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva 5% la a doua locuinta? irinuka2005 irinuka2005 Buna ziua.Stie cineva daca la programul a doua casa tva ul este tot de 5%? (vezi toată discuția)
Tva achizitie apartament oviiul oviiul buna ziua, am achizitionat in anul 2010 un apartament cu credit imobiliar direct de la investitor platind tva 5%. Acum vreau sa iau alt apartament construit ... (vezi toată discuția)
Declaratie pe propria raspundere pentru tva 5% cumparare apartament AnaMariaFilo AnaMariaFilo Buna ziua. As dori sa stiu daca in cazul cumpararii unui aparament care se incadreaza in criterille necesare pentru TVA de 5% ambii soti trebuie sa declare ... (vezi toată discuția)