avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Tva achizitie apartament
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Tva achizitie apartament

buna ziua,
am achizitionat in anul 2010 un apartament cu credit imobiliar direct de la investitor platind tva 5%. Acum vreau sa iau alt apartament construit in anul 2014 tot de la investitor, TVA va fi 5% sau 24%
multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 11:08, 20 Octombrie 2014
24%.

Cod fiscal: ART. 140 Cotele

(2^1) Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuinţa include şi amprenta la sol a locuinţei. În sensul prezentului titlu, prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale se înţelege:

.....
c) livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare şi dacă terenul pe care este construită locuinţa nu depăşeşte suprafaţa de 250 mp, inclusiv amprenta la sol a locuinţei, în cazul caselor de locuit individuale. În cazul imobilelor care au mai mult de două locuinţe, cota indiviză a terenului aferent fiecărei locuinţe nu poate depăşi suprafaţa de 250 mp, inclusiv amprenta la sol aferentă fiecărei locuinţe. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv:

1. în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%;

2. în cazul familiilor, soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cota de 5%;
Ultima modificare: Luni, 20 Octombrie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva 5% la a doua locuinta? irinuka2005 irinuka2005 Buna ziua.Stie cineva daca la programul a doua casa tva ul este tot de 5%? (vezi toată discuția)
Declaratie pe propria raspundere pentru tva 5% cumparare apartament AnaMariaFilo AnaMariaFilo Buna ziua. As dori sa stiu daca in cazul cumpararii unui aparament care se incadreaza in criterille necesare pentru TVA de 5% ambii soti trebuie sa declare ... (vezi toată discuția)
Tva cumparare apartament carmen_filipoiu carmen_filipoiu Doresc sa cumpar un apartament de 2 camere care nu depaseste suprafata sau valoarea prevazute de lege. Detin impreuna cu sotul meu o casa in jud.Ilfov ... (vezi toată discuția)