avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Coasigurat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Coasigurat

Ce acte sunt necesare pentru inscrierea sotiei unui salariat ca si coasigurat la sanatate?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 14:04, 12 Martie 2014
Legea 95/2006:

Art. 213. - (1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
...
b) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;


Norme: Ordin 617/2007:

Art. 20. - (1) Dovada calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate se realizează printr-un document justificativ - adeverinţă, eliberat de CAS, potrivit fiecărei categorii de persoane, pe baza următoarelor documente:

d) pentru soţul, soţia şi părinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate: act de identitate, documente care să ateste relaţia de rudenie sau căsătoria cu persoana asigurată, declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri proprii, precum şi o declaraţie pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreţinere persoana respectivă;
Salariatul trebuie sa declare la locul de munca ca doreste ca sotia sa fie trecuta in intretinerea sa si coasigurat in acelasi timp. Angajatorul va solicita acele documente necesare precizate mai sus, poate are chiar formulare intocmite pentru astfel de declaratii.
Nu este necesar sa mearga la casa de sanatate.
Veti solicita apoi angajatorului adeverinta de asigurat la sanatate pe numele dvs., in care va fi trecuta si sotia coasigurat. Acea adeverinta o prezentati la medicul de familie pentru luarea in evidenta.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2014
ana-cer, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare de sanatate Dorin Padureanu Dorin Padureanu Daca sotia mea isi face asigurare de sanatate ( plateste lunar 50 lei,nu are venituri si nici eu ) pot beneficia eu si copilul meu de 20 de ani de ea. ... (vezi toată discuția)
Coasigurat mm1232 mm1232 Ce demersuri trebuie sa fac pentru ca sotia mea sa obtina calitatea de coasigurat ?multumesc (vezi toată discuția)
Asigurare medicala kiyosaki kiyosaki Eu sunt angajat. Sotia nu lucreaza si vrea sa beneficieze de servicii medicale. Care sunt caile de a beneficia de servicii medicale in calitate de asigurat? (vezi toată discuția)