avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurare medicala
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurare medicala

Eu sunt angajat. Sotia nu lucreaza si vrea sa beneficieze de servicii medicale. Care sunt caile de a beneficia de servicii medicale in calitate de asigurat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:23, 20 Ianuarie 2015
1. Daca dvs. sunteti salariat sotia dvs. poate fi coasigurata dvs. la sanatate (fara sa platiti ceva in plus la contributie).

2. Va prezentati la angajatorul dvs. cu urmatoarele acte:

-cerere prin care solocitati ca sotia sa fie coasigurata dvs.;
-declaratia data pe propria raspundere precum ca aveti sotia in intretinere;
-certificatul de casatorie (copie);
-carte de identitate sotie (copie)
-adeverinta eliberata de Administratia Financiara din care sa rezulte faptul ca sotia nu realizeaza venit.

Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Asadar, au dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Sotul/sotia fac parte din categoria persoanelor ce pot beneficia de asigurare fara plata contributiei in calitate de coasigurati ai salariatului.

Acte pentru coasigurat (sot/sotie sau parinte care nu realizeaza venituri proprii) aflat in intretinerea unui asigurat salariat :
1. copie dupa Cartea de identitate sau Buletinul de identitate;
2. document care sa ateste gradul de rudenie (certificat de casatorie, certificat de nastere);
pentru asiguratii pensionari:
3. Declaratie pe propria raspundere a coasiguratului ca nu realizeaza venituri proprii;
4. Declaratia pe propria raspundere a asiguratului prin care aceasta declara ca il are in intretinere pe coasigurat

Art. 20 – Ordinul nr. 617/13 august 2007
(1) Dovada calitatii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sanatate se realizează printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii de persoane, pe baza urmatoarelor documente:
....
d) pentru sotul, sotia şi parintii aflati în intretinerea unei persoane asigurate: act de identitate, documente care sa ateste relatia de rudenie sau casatoria cu persoana asigurata, declaraţie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizează venituri proprii, precum şi o declaraţie pe propria raspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declara ca are în intretinere persoana respectiva;
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare de sanatate Dorin Padureanu Dorin Padureanu Daca sotia mea isi face asigurare de sanatate ( plateste lunar 50 lei,nu are venituri si nici eu ) pot beneficia eu si copilul meu de 20 de ani de ea. ... (vezi toată discuția)
Cine beneficiaza de asigurare cass gabriela06072002 gabriela06072002 Buna ziua. Recunosc ca imi este o oarecare jena pentru intrebarea care urmeaza s-o pun. De asemenea recunosc ca nu cunosc legislatia in domeniu. Dar imi aduc ... (vezi toată discuția)
Coasigurat mm1232 mm1232 Ce demersuri trebuie sa fac pentru ca sotia mea sa obtina calitatea de coasigurat ?multumesc (vezi toată discuția)