avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Decizie gresita a judecatorului. Poate fi tras la ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Decizie gresita a judecatorului. Poate fi tras la raspundere?

Un judecator da o decizie gresita intr-un proces.
Alte 2 instante (una superioara) sustin contrariul.
Prejudiciul: un proces pus pe hold mai bine de 10 luni cu consecinte directe pentru partile implicate.
Poate fi tras la raspundere judecatorul respectiv? imi puteti indica ceva articole din Codul Civil / Penal sau de unde ar trebui sa incep?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: coraz , utilizator 19:12, 16 Martie 2014
Un judecator nu poate fi ,,tras la raspundere;; pt o solutie pronuntata ,exista cai de atac in care se pot remedia eventuale erori.
Pentru solutiile pronuntate, nu se angajeaza raspunderea personala a judecatorului, adica nu poate fi tras personal la raspundere. Impotriva hotararii, deci a solutiei "gresite" se pot utiliza caile de atac prevazute de lege: apel, recurs, etc.
Multumesc!
nu se aplica nimic de la "raspundere civila delictuala"??
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Răspunderea civilă operează numai în raport cu statul. Statul are ulterior posibilitatea să formuleze o acţiune în regres împotriva judecătorului care a acţionat cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă. Prin urmare, dvs. puteţi să chemaţi în judecată numai statul român. În prealabil, trebuie să existe o hotărâre definitivă prin care să se stabilească răspunderea penală sau disciplinară, după caz, a judecătorului pentru o faptă săvârşită în cursul judecăţii procesului, de natură să producă o eroare judiciară. Citiţi, mai jos, art. 96 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
Art. 96. -
(1) Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare.
(2) Răspunderea statului este stabilită în condiţiile legii şi nu înlătură răspunderea judecătorilor şi procurorilor care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.
(3) Cazurile în care persoana vătămată are dreptul la repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare săvârşite în procese penale sunt stabilite de Codul de procedură penală.
(4) Dreptul persoanei vătămate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare săvârşite în alte procese decât cele penale nu se va putea exercita decât în cazul în care s-a stabilit, în prealabil, printr-o hotărâre definitivă, răspunderea penală sau disciplinară, după caz, a judecătorului sau procurorului pentru o faptă săvârşită în cursul judecăţii procesului şi dacă această faptă este de natură să determine o eroare judiciară.
(5) Nu este îndreptăţită la repararea pagubei persoana care, în cursul procesului, a contribuit în orice mod la săvârşirea erorii judiciare de către judecător sau procuror.
(6) Pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acţiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice.
(7) După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii.
(8) Termenul de prescripţie a dreptului la acţiune în toate cazurile prevăzute de prezentul articol este de un an.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimata Doamna, Jos palaria!
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune civila abuz in serviciu aidu aidu Vreau sa chem in instanta judecatoarea, deoarece prin deciziile ei ilegale mi-a cauzat prejudiciu intr-un dosar. Urmeaza sa ii cer daune materiale toti banii ... (vezi toată discuția)
Sa intelegem mai bine legea si procedura legala! Just-drept Just-drept A) = Art.52, alin.3 din Constitutia Romaniei, spune: Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Răspunderea statului ... (vezi toată discuția)
Ce parere aveti de responsabilizarea magistratilor? Roland Mindrila Roland Mindrila Se discuta de ceva vreme de responsabilizarea magistratilor: \"Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a aratat ca institutia pe care o conduce ... (vezi toată discuția)