avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Sa intelegem mai bine legea si procedura legala!
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Sa intelegem mai bine legea si procedura legala!

A) = Art.52, alin.3 din Constitutia Romaniei, spune:
Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Răspunderea statului este stabilită în condiţiile legii şi nu înlătură răspunderea magistraţilor care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.


B) = Art.96. din legea 303/2004 spune:
(1) Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare.
(2) Răspunderea statului este stabilită în conditiile legii şi nu înlătură răspunderea judecătorilor şi procurorilor care şi-au exercitat functia cu rea-credintă sau gravă neglijentă.
(3) Cazurile în care persoana vătămată are dreptul la repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare săvârşite în procese penale sunt stabilite de Codul de procedură penală.
(4) Dreptul persoanei vătămate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare săvârşite în alte procese decât cele penale nu se va putea exercita decât în cazul în care s-a stabilit, în prealabil, printr-o hotărâre definitivă, răspunderea penală sau disciplinară, după caz, a judecătorului sau procurorului pentru o faptă săvârşită în cursul judecătii procesului şi dacă această faptă este de natură să determine o eroare judiciară.
(5) Nu este îndreptătită la repararea pagubei persoana care, în cursul procesului, a contribuit în orice mod la săvârşirea erorii judiciare de către judecător sau procuror.
(6) Pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu actiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice.
(7) După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o actiune în despăgubiri împotriva judecătorului
sau procurorului care, cu rea-credintă sau gravă neglijentă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii.
(8) Termenul de prescriptie a dreptului la actiune în toate cazurile prevăzute de prezentul articol este de un an.

C)= Am cautat in cod proc.penal, si am gasit art.538 care spune despre Procedura reparării pagubei materiale sau a daunei morale în caz de eroare judiciară, asa cum este mentionat in art.96 din legea 303/2004.

Intrebari:
1) - Recuperarea pagubei materiale sau a daunei morale în caz de eroare judiciară, au dreptul doar pers.condamnate definitiv privata de libertate,(art.538 c.p.p.) sau ptr. recuperarea pagubei materiale sau a daunei morale in caz de eroare se refera si la justitiabilii care din neglijenta procurorilor care au tergiversat sau au cercetat cu nepasare si indiferenta?

2) - Legea 303/2004, art 96 spune:
(6). Pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu actiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice.
(8). Termenul de prescriptie a dreptului la actiune în toate cazurile prevăzute de prezentul articol este de un an.

Avand in vedere acest art.96 de mai sus din legea 303/2004, repararea prejudiciului cauzat de catre procuror sau judecator, cum se face si, cand se introduce actiunea pentru repararea prejudiciului cauzat? Mai jos redau cateva sugestii:
a) Dupa ce persoana vatamata a observat si constatat ca magistratul a incalcat legea cu rea credinta.
b) Dupa ce judecatorul respinge rechizitoriul intocmit de procuror la un caz anumit ca find un rechizitoriu intocmit eronat.
c) Dupa pronuntarea definitiva de catre instanta superioara, persoana vatamata poate introduce actiunea impotriva procurorului sau a judecatorului care au lucrat cu rea credinta si abuz in serviciu.
d) Altele.

Alte discuții în legătură

Lege neintrata in vigoare rezonanta rezonanta hi, am si eu o nelamurire. Am dat peste o hotarare pronuntata in recurs in anul acesta candva prin martie in care am gasit un lucru ciudat; Un judecator a ... (vezi toată discuția)
O noua actiune? handsu handsu Respingerea aplicarii legilor a caror constitutionalitate a fost stabilita de Curtea Constitutionala , char la recurs , constituie depasirea/neindeplinirea ... (vezi toată discuția)
Actiune civila abuz in serviciu aidu aidu Vreau sa chem in instanta judecatoarea, deoarece prin deciziile ei ilegale mi-a cauzat prejudiciu intr-un dosar. Urmeaza sa ii cer daune materiale toti banii ... (vezi toată discuția)