avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nerespectarea contractului de munca de catre angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nerespectarea contractului de munca de catre angajat

Angajatul unei societatii nu si-a indeplinit atributiile conform fisei de post si practic si a contractului de munca. Poate fi lipsit acesta de plata salariului? Care sunt procedurile??? Trebuie instiintat ITM-ul?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ricarda77us , utilizator 15:19, 28 Aprilie 2009
~ Conținut șters la cerere ~
1. Cele spuse de colega uranopos mai sus sunt adevarate dar daca ele nu fac parte din Regulamentul intern al unitatii, unde sunt prevazute actele de indisciplina si sanctionarea lor, nu puteti sanctiona pe salariat.

2. Aplicarea sanctiunii se face cu respectarea dispozitiilor art.263-268 din Codul muncii din care va redau numai un extras:
Art.268 (2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

3. Deci nu ii puteti retine tot salariul.

4. Nu se anunta ITM de sanctiunea data decat daca aceasta duce le modificarea CIM.
Este absolut corect ceea ce sustin colegii tudorvaleriu si uranopos , astfel nu puteti sa nu-i acordati salariul.
Sfatul meu este sa-l sanctionati cu advertisment scris, aratand pentru ce a fost sanctionat si solicitandu-i sa respecte fisa postului, pentru ca mai apoi sa treceti la aplicarea unor sanctiuni mai aspre.
Urmati procedurile din Codul Muncii!
Depinde de prevederile contractului individual de munca si ale ROI-ului dvs. De exemplu, daca este platit la norma acel angajat, si nerespectarea atributiilor de serviciu inseamna ca nu si-a facut sa zicem nr. de piese de produs etc, va primi plata doar pentru partea efectiv indeplinita din norma. La fel, daca neindeplinirea atributiilor de serviciu echivaleaza cu neprezentarea la postul X, fiind absent nemotivat intre orele...si orele, sau in zilele...si zilele..., dvs. nu trebuie sa-l platiti pentru intervalul in care a fost absent nemotivat.
Daca faptele sale de natura disciplinara, atunci il puteti sanctiona numai conform Codului Muncii, cu maxim 10% din salariu pe 3 luni...evident, cu conditia ca faptele savarsite sa fie calificate drept abateri disciplinare de ROI, statutul de personal sau de CCM aplicabil - daca nu aveti unul la nivel de unitate cautati la nivel de ramura sau cel putin CCMUN 2007-2010, si poate veti gasi il acestea o incadrare pentru abaterile salariatului dvs.
Multumesc, R

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Absente nemotivate hukviorel2005 hukviorel2005 buna ziua, la cate absente nemotivate i se va desface contractul de munca unui angajat? se face cu art 61 a ? in cazul in cat\\re nu i s-a descfacut ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara tomamirela tomamirela absentele nemotivate, daca nu sunt trecute in ROI ,in mod expres ca fiind abatere disciplinara pot fi obiectul cercetarii disciplinare a angajatului ? (vezi toată discuția)
Concediere - absente nemotivate vidiva vidiva cu ce articol este corect sa incadrez o concediere pe baza absentelor nemotivate ? Art 51.(2) , Art. 52.(1) b) sau Art. 61. a ? si la cate absente nemotivate ... (vezi toată discuția)