avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Absente nemotivate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Absente nemotivate

Buna ziua,

Salariatii societatii nu s-au mai prezentat la serviciu , in proportie de 90%. In ROI avem posibilitatea suspendarii CIM pt. 10 zile, fara cercetare disciplinara.Inca nu s-a hotarat convocarea acestora la comisia de disciplina, dar, probabil ca vom depasi cele 10 zile, in conditiile in care se misca Posta Romana, Cum se inregistreaza in Revisal absentele nemotivate? II pot suspenda CIM-ul mai mult de 10 zile, cat am in regulament?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:15, 7 Iunie 2018
Daca in R.I. aveti mentionata suspendarea c.i.m. la mai mult de 10 absente nemotivate, atunci trebui sa respectati aceasta prevedere.
Asa avem in ROI" Lipsa de la serviciu pe o perioadă de 2 zile consecutive fără motive justificate duce la îndepărtarea din serviciu a celui în cauză, pe motive disciplinare" , insa nu pot dispune concedierea fara cercetare disciplinara.
Suspendarea reprezinta o sanctiune la abaterile disciplinare, nefiind prevazut daca se aplica fara convocare la comisia de disciplina sau cu...ei, practic nu sunt la serviciu, nu pot fi platiti, insa in Revisal absentele nemotivate apar ca suspendare a CIM...
"Abaterii grave constatate ca având acest caracter, îi va corespunde o sancţiune disciplinară prevăzută la art.48 lit.c – din prezentul Regulament Intern."- sanctiunea suspendarii CIM este la litera b...a art. mai sus mentionat...
Desi, din cauza absentelor , societatea nu si-a indeplinit obligatiile contractuale, fiind in situatia de a plati penalitati, deci, poate fi considerata abatere disciplinara grava.
Indiferent daca societatea nu si-a indeplinit obligatiile contractuale, absentele nemotivate pot fi considerate ca fiind o abatere disciplinara grava.
Dar in Revisal cum ii trec? Cdul Muncii spune ca nici o sanctiune nu se poate lua fara cercetarea disciplinara, deci nu le pot suspenda CIM-ul pana la cercetare...sau da?

Codul muncii spune ca da..art. 52 alin .(2) Contractul individual de muncă poate fi suspendat în situația absențelor nemotivate ale salariatului, în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, contractul individual de muncă, precum și prin regulamentul intern.

Le fac decizie de suspendare si ii convoc la comisia de disciplina?
Codul Muncii prevede posibilitatea si nu obligativitatea suspendarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa de la servici mai este sanctionata?!!!! petrans petrans buna ziua, Avem probleme cu un angajat recalcitrant si foarte agresiv pe care conform art.61 lit A) il putem concedia pentru agresivitate verbala si fizica ... (vezi toată discuția)
Concediere - absente nemotivate vidiva vidiva cu ce articol este corect sa incadrez o concediere pe baza absentelor nemotivate ? Art 51.(2) , Art. 52.(1) b) sau Art. 61. a ? si la cate absente nemotivate ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca potarnichegalbena potarnichegalbena Buna ziua, un angajat a solicitat suspendarea CIM cu acordul partilor,pana in data de 11.04, de atunci nu s a mai prezentat la serviciu si nici nu mai raspunde ... (vezi toată discuția)